«Άλλος Θεός δαπάνω»: Μία λεωφόρος για τον Δημήτρη Χριστόφια

«Άλλος Θεός δαπάνω»: Μία λεωφόρος για τον Δημήτρη Χριστόφια

Στο Κελλάκι

Ό,τι έμεινε από τη ζωή που έζησε, είναι η ανάμνηση ενός πολιτικού ηγέτη που τίμησε την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο λαός, ανέφερε ο Χρίστος Χριστόφιας, γιος του Πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της ονοματοδότησης μιας λεωφόρου στο όνομά του εκλιπόντος.

Η λεωφόρος βρίσκεται στο Κελλάκι, στο χωριό που ο πρώην Πρόεδρος αγάπησε και πέρασε πολύ χρόνο κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής τους.

Αυτούσια η τοποθέτηση Χρίστου Χριστόφια:

Από μέρους της οικογένειας Χριστόφια ευχαριστούμε πολύ τα Κοινοτικά Συμβούλια Κελλακίου και Πραστειού για την πρωτοβουλία τους να ονοματοδοτήσουν τη λεωφόρο, λεωφόρο Δημήτρη Χριστόφια.

«Άλλος Θεός δαπάνω», έλεγε χαμογελώντας ο Χριστόφιας όποτε καθόταν στην καρέκλα κάτω από την κληματαριά στην αυλή του στο Κελλάκι. Εδώ ήταν ο τόπος της ξεκούρασης του, εδώ ήταν ο τόπος που απολάμβανε ό, τι αγαπούσε. Τη φύση, τα δέντρα, το περιβόλι του.

Ό,τι μένει από τον άνθρωπο στο τέλος είναι η ανάμνηση του.

Είναι πλέον η ανάμνηση του μέσα σε όλα αυτά που αγαπούσε. Στις τριανταφυλλιές που φύτεψε, στα φρούτα που ωριμάζουν πάνω στα κλωνιά, στο γιασεμί και το βασιλικό που μοσχομυρίζουν Κύπρο, στην ομορφιά του τόπου μας που απλώνεται μπροστά μας από εδώ πάνω.

Είναι πλέον η ανάμνηση του, μέσα σε κάθε γροθιά που υψώνεται ψηλά για να αγωνιστεί για τον άνθρωπο, το δίκαιο, την αξιοπρέπεια σε αυτόν τον τόπο.

Είναι πλέον η ανάμνηση του που περπατά δίπλα μας στις πορείες, τα συλλαλητήρια, τα φεστιβάλ. Κάθε φορά που σμίγουν τα χέρια ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, κάθε φορά που οι πολλοί, οι αδύνατοι, οι ταπεινοί αυτής της κοινωνίας το παίρνουν απόφαση να σταθούν όρθιοι, να παλέψουν, να νικήσουν.

Είναι πλέον η ανάμνηση του μέσα σε όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκε.

Την απελευθέρωση κι επανένωση του τόπου, την ειρήνη, τον αγώνα για ένα λαό ολόκληρο, την πάλη για ένα άλλο αύριο, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της προόδου και της ευημερίας για τους λαούς. Το αύριο του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Ό,τι έμεινε από τη ζωή που έζησε, είναι η ανάμνηση ενός πολιτικού ηγέτη που τίμησε την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο λαός.

Αγάπησε την πατρίδα του και πάλεψε για το μέλλον της μέχρι την τελευταία του πνοή.

Υπερασπίστηκε με όλη του τη δύναμη αυτούς που τάχτηκε να υπηρετεί και αρνήθηκε να τους προδώσει ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Όλα αυτά θα είναι η πυξίδα για εμάς που μείναμε πίσω.

Και τώρα και πάντα.

Loader