Αντρέας Φυλακτού: «Για να καθαρίσει η βρωμιά, πρέπει να μιλήσουμε»

Αντρέας Φυλακτού: «Για να καθαρίσει η βρωμιά, πρέπει να μιλήσουμε»

Ο Kύπριος ηθοποιός αναφέρεται σε πρόσωπο- διαμεσολαβητή και κατονομάζει τον Δημήτρη Λιγνάδη

Για τα όσα βίωσε στον χώρο του κυπριακού θεάτρου και τις διάφορες μορφές σεξουαλικής βίας μίλησε ο γνωστός Κύπριος ηθοποιός Αντρέας Φυλακτού, ο οποίος αναφέρθηκε σε καταγγελία που υπέβαλε ο ίδιος ενώπιον του Ειδικού Κλιμακίου του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Για τα όσα βίωσε στον χώρο του κυπριακού θεάτρου και τις διάφορες μορφές σεξουαλικής βίας μίλησε ο γνωστός Κύπριος ηθοποιός Αντρέας Φυλακτού, ο οποίος αναφέρθηκε σε καταγγελία που υπέβαλε ο ίδιος ενώπιον του Ειδικού Κλιμακίου του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή “Με αγάπη Χριστιάνα”, ο Ανδρέας Φυλακτού ανέφερε ότι αφορμή για να καταθέσει στην Αστυνομία αποτέλεσε η δημόσια εξομολόγηση της ελληνίδας ηθοποιού Ζέτας Δούκα για σεξουαλική παρενόχληση.

Ο κύπριος ηθοποιός αναφέρθηκε σε περιστατικό όταν ήταν στην Ελλάδα, όπου καλέστηκε για ακρόαση στον προσωπικό χώρο Ελλαδίτη σκηνοθέτη που βρισκόταν στην Κύπρο για επαγγελματική συνεργασία.

«Ξέρεις θα είναι γυμνός ο ρόλος και πρέπει να σε δω γυμνό. Και αφού σε δω γυμνό να σου βάλω κάποιες συνθήκες τις οποιές πρέπει να διεκπαιρεώσεις όντας γυμνός. Στη δική μου την περίπτωση το αντέκρουσα και σηκώθηκα και έφυγα. Όταν το μοιράστηκα αυτό το περιστατικό με συναδέλφους υπήρξε περίπτωση που ο συνάδελφος δεν το αντέκρουσε, όπως εγώ και να σηκωθεί να φύγει και κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Από το ίδιο άτομο. Η μια περίπτωση έγινε στην Ελλάδα και η άλλη περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ανδρέας Φυλακτού αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο προσώπου που λειτουργούσε ως «διαμεσολαβητής» ενώ την ίδια στιγμή κατονόμασε τον Ελλαδίτη σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, ως το πρόσωπο στο οποίο θα βρισκόταν στο δωμάτιο του.

«Έστειλε συνάδελφο και κατέληξε στο να κακοποιείται είναι ο ίδιος που προσπάθησε να στείλει εμένα σε άτομο το οποίο αυτή τη στιγμή είναι από τα άτομα που ακούστηκαν στην Ελλάδα, εγώ όμως αρνήθηκα. Το θέμα όμως είναι όταν προσπάθησε να στείλει εμένα εγώ αρνήθηκα, πολύ πιθανόν το ίδιο να συνέβη σε άλλους συναδέλφους που να μην αρνήθηκαν. Στον άνθρωπο που προσπάθησαν να με στείλουν στο δωμάτιο του για πρόβες είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης και μετά την άρνηση μου άλλαξαν πολλά στον εργασιακό μου χώρο», ανέφερε.

"Το πρόβλημα δεν είναι ο χώρος της τηλεόρασης ή του θεάτρου, το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι. Είμαι δέκα χρόνια σε αυτό τον χώρο και έχω συνεργαστεί με πολύ όμορφους ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν. Υπάρχουν όμως και αυτοί που καπηλεύονται την όποια θέση εξουσίας τους έχει δοθεί και κάποιες φορές αυτή η θέση τους έχει δοθεί παράτυπα ή παράνομα." σημειώνει ο Κύπριος ηθοποιός.

"Όταν κάνεις κάποια δειλά βήματα να εκφραστείς και αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης του συγκεκριμένου ατόμου από πιο πανω, τότε που να απευθυνθεί; Ήθελα (να μιλήσω) αλλά από την στιγμή που για το συγκεκριμένο άτομο υπήρχαν υπόνοιες για σεξουαλική κακοποιήση ανηλίκων και υπήρχαν καταγγελίες για το πως απέκτησε την εξουσία που απέκτησε, που να πάω εγώ ένας μιτσής που μόλις μπήκε στον χώρο; Να καταγγείλω τι; Σε ποιον που να μην φοβάμαι ότι δεν είναι από τους ανθρώπους που καλύπτουν, που γνωρίζουν για αυτόν τον άνθρωπο και δεν τον καλύπτουν. Και πιθανόν ακόμη και σήμερα για το συγκεκριμένο άτομο, με πιθανή κάλυψη ξανά, να έχει επαφή με ανήλικα άτομα που θέλουν να μπουν στον χώρο του θεάτρου."

Πέραν τούτου, ο Ανδρέας Φυλακτού αναφέρθηκε σε προσπάθεια συγκάλυψης του «διαμεσολαβητή», ενώ όπως είπε αρκετά θύματα δεν μιλούν διότι φοβούνται επαγγελματικά αντίποινα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ανδρέα Φυλακτού στην Χριστιάνα Αριστοτέλους:

Loader