Από Φεβρουάριο πρόστιμο €3.400 για τις πλαστικές σακούλες

Από Φεβρουάριο πρόστιμο €3.400 για τις πλαστικές σακούλες

Πότε εξαφανίζονται οριστικά οι πλαστικές σακούλες από τα ταμεία υπεραγορών/καταστημάτων

Σε πλήρη εφαρμογή θα τεθεί η νομοθεσία για απαγόρευση πώλησης λεπτής πλαστικής σακούλας.

Θυμίζουμε ότι με κανονισμούς που ψήφισε η Βουλή θα απαγορεύεται πλέον η πώληση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, στα σημεία πώλησης από τις 18 Φεβρουαρίου. Δηλαδή δε θα μπορούν πλέον υπεραγορές, περίπτερα, φούρνοι και άλλα καταστήματα να διαθέτουν στα ταμεία τους πλαστική σακούλα ούτε για πώληση προς 6 σεντ.

Μιλώντας στην Brief, η κ. Έλενα Χριστοδουλίδου Ανώτερη Τεχνικός Περιβάλλοντος,, ανέφερε ότι με την εφαρμογή της νομοθεσίας θα γίνονται ελέγχοι και όταν διαπιστωθεί ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία θα επιβάλλεται πρόστιμο είτε με εξώδικη διαδικασία είτε να αποσταλεί η υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου, ανάλογα με την σοβαρότητα του παραπτώματος.

Η εξώδικη ρύθμιση ανέρχεται στα 3.400 ευρώ και ανάλογα ο επιθεωρητής θα μπορεί να επιβάλει το ανάλογο ποσό.

Τι θα κάνουν υπεραγορές και καταστήματα

Η Brief επικοινώνησε και με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), κ. Μάριο Αντωνίου ο οποίος ανέφερε ότι όταν εφαρμόστηκε η παρούσα νομοθεσία, οι πολίτες στην Κύπρο ανταποκρίθηκαν πολύ γρήγορα και η μετάβαση ήταν πολύ ομαλή στην συνήθεια χρησιμοποίησης άλλων ειδών σακούλας.

Σε χρόνο ρεκόρ,όπως σημείωσε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία υπήρξε μείωση της πλαστικής σακούλας που έφτανε το 80-82% από τον πρώτο μήνα που τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία.

Αυτό που τόνισε ο κ. Αντωνίου είναι ότι όλες οι ενέργειες θα πρέπει να έχουν μια ολιστική προσέγγιση διότι υπάρχουν ακόμα πλαστικά στην ζωή μας και αν θέλουμε το καλό του περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβάλουμε στην μείωση τους, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει στα ταμεία υπεραγορών και καταστημάτων

Στα ταμεία των υπεραγορών υπάρχουν ήδη οι υφασμάτινες σακούλες τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών έχει στην κατοχή τους και αυτό θα συνεχίσει και μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι δεν απαγορεύτηκε η εισαγωγή και πώληση της πλαστικής σακούλας απλά δεν θα υπάρχει με την μορφή όπου υπάρχει σήμερα όπου ο πελάτης μπορεί να την αγοράσει από το ταμείο, κατέληξε. Δηλαδή σακούλες σε ρολό για να αγοράζουν καταναλωτές θα υπάρχουν στα ράφια των υπεραγορών.

Σε σκέψεις και οι περιπτεριούχοι

Σε δηλώσεις του στην Brief o κ. Σπύρος Ξυναρής Πρόεδρος του Νέου Συνδέσμου Περιπτεριούχων ανέφερε ότι ειδικά στα περίπτερα θα δημιουργηθεί πρόβλημα λόγω τις ιδιαιτερότητας των μονάδων διότι τα περισσότερα αγαθά που πωλούνται είναι παγωμένα και έτσι οι χάρτινες θα δημιουργούν πρόβλημα όμως όπως τόνισε θα βρουν την χρυσή τομή και οι περιπτεριούχοι.

 

Πηγή: Brief

Loader