Αστυνομικοί παραδίδουν τον εξοπλισμό τους - Θεωρούν ότι θυματοποιούνται

Αστυνομικοί παραδίδουν τον εξοπλισμό τους - Θεωρούν ότι θυματοποιούνται

Με αφορμή τα θλιβερά επεισόδια του Σαββάτου στη Λευκωσία, αστυνομικοί παραδίδουν εξαρτύσεις, ασπίδες, ρόπαλα και κράνη

Άνευ προηγουμένη κρίση στους κόλπους της Αστυνομίας

Μία άνευ προηγουμένη κρίση εμφανίστηκε σήμερα εντός της Αστυνομίας Κύπρου, στον απόηχο των επεισοδίων του Σαββάτου στη Λευκωσία. Έντονη είναι η αντίδραση των αστυνομικών - μελών των Αντιοχλαγωγικών Ομάδων με τη στάση τόσο του Αρχηγού Αστυνομίας όσο και της Υπουργού Δικαιοσύνης, μετά τα πρωτοφανή επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολιτών και την άσκηση υπέρμετρης βίας εναντίον τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Πολίτης, μέλη της δύναμης στρέφονται συγκεκριμένα εναντίον του Βοηθού Αρχηγού Πανίκο Αντωνίου, ο οποίος φέρεται να συντόνισε την επιχείρηση του Σαββάτου.

Από το πρωί σήμερα αστυνομικοί μεταβαίνουν στις αποθήκες του Αρχηγείου και παραδίδουν τις αντιοχλαγωγικές τους εξαρτύσεις. Θεωρούν ότι γίνεται προσπάθεια θυματοποίησης τους, χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτοί που είχαν κάνει τον σχεδιασμό και διηύθυναν την επιχείρηση καταστολής του Σαββάτου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι περίπου το ⅓ των μελών παρέδωσαν τις εξαρτύσεις τους στις αποθήκες της Αστυνομίας. Παραδόσεις μάλιστα δεν γίνονταν αποδεκτές και ορισμένοι αστυνομικοί άφηναν τις εξαρτήσεις στο έδαφος και έφευγαν!.

Σε κλειστό γκρούπ που έχουν τα μέλη των αντιοχλαγωγικών ομάδων στο Facebook, διατυπώνονται συγκεκριμένα παράπονα γιατί ο Βοηθός Αρχηγός Πανίκος Αντωνίου, που συντόνιζε την επιχείρηση, τους άφησε εκτεθειμένους και δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις οδηγίες που είχαν δοθεί.

Επιπλέον, η συντεχνία των αστυνομικών αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι πρώτα τα μέλη της Δύναμης θέλουν να λάμψει η αλήθεια σε περίπτωση δυσανάλογης βίας, ενώ ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση «να αφήσουν μακριά τα βέλη από απλούς εργαζομένους, από χαμηλόβαθμους αστυνομικούς, από τα σώματα ασφαλείας».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί στο πεδίο εκτελούν οδηγίες και διαταγές, που τους δίνονται, βάσει των νόμων και των διαταγμάτων, που άλλοι αποφασίζουν». Υπογραμμίζεται ότι «ο αποδιοπομπαίος τράγος, ο απλός αστυνομικός απέκτησε πλέον συντεχνία και δεν θα ρίχνεται σαν αρνί στη σφαγή. Απλοί αστυνομικοί δεν θα δικάζονται με αλλότρια κίνητρα ή σκοπούς».

Τέλος, στην ανακοίνωση της συντεχνίας καλείται ο «καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν», ξεκαθαρίζοντας ότι αναφέρεται σε όλους όσοι συμπεριλαμβάνονται στο φάσμα που ονομάζεται «Αστυνομία» και «τήρηση του νόμου και της τάξης».

φαφαφ

Υπενθυμίζεται ότι οι εξαρτήσεις χρεώνονται στους αστυνομικούς και χρησιμοποιούνται συνήθως όποτε υπάρχουν επεισόδια σε αγώνες και διαδηλώσεις.

Άλλες πηγές εντός της αστυνομίας ανέφεραν ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις για να προβεί σε έρευνα η Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά Αστυνομίας.

Στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής βρίσκεται το κατά πόσο ασκήθηκε υπέρμετρη βία από μέλη της Αστυνομίας, καθώς οι φωνές διαμαρτυρίας για τον τρόπο δράσης της Αστυνομίας, από πολίτες, οργανωμένα σύνολα αλλά και πολιτικά κόμματα, φουντώνουν. Φωτογραφίες και βίντεο που κατέκλυσαν άλλωστε το διαδίκτυο αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Loader