Αύριο, Κυριακή, πέφτει στη Γη ακυβέρνητος κινέζικος πύραυλος

Αύριο, Κυριακή, πέφτει στη Γη ακυβέρνητος κινέζικος πύραυλος

Το σημείο πρόσκρουσης της πτώσης του είναι προς το παρόν δύσκολο να προβλεφθεί

Πρόκειται για πύραυλο 18 τόνων.

Τα συντρίμμια του ακυβένρητου κινεζικού πυραύλου αναμένεται να πέσουν στη Γη καθώς δεν κατάφερε να μπει σε τροχιά.

Το κύριο τμήμα του Long March-5b χρησιμοποιήθηκε για την έναρξη της πρώτης μονάδας του νέου διαστημικού σταθμού της Κίνας τον περασμένο μήνα.

Ο πύραυλος των 18 τόνων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη που έχει χρησιμοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και πλέον είναι ακυβέρνητος ενώ οι ειδικοί αναμένουν ότι θα κάνει μία απροσδιόριστη βουτιά στην ατμόσφαιρα.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Πέμπτη ότι παρακολουθούν την πορεία του αντικειμένου, αλλά προς το παρόν δεν έχουν σχέδια να το καταρρίψουν.

«Ελπίζουμε ότι θα προσγειωθεί σε ένα μέρος όπου δεν θα βλάψει κανέναν», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. «Ας ελπίσουμε στον ωκεανό ή κάπου εκεί».

Ειδικοί δορυφόροι μοντελοποίησης διαστημικών συντριμμιών καθορίζουν την πιθανή στιγμή επανεισόδου στην ατμόσφαιρα αργά το Σάββατο ή νωρίς την Κυριακή (2:00 ώρα Ελλάδος της Κυριακής). Ωστόσο, τέτοιες προβλέψεις είναι πάντα εξαιρετικά αβέβαιες. 

Η πρόβλεψη αυτή έχει σημαντικό περιθώριο σφάλματος εννέα ωρών νωρίτερα ή αργότερα. Το περιθώριο αυτό αναμένεται ότι σταδιακά θα μειώνεται καθώς ο πύραυλος θα πλησιάζει.

Σε μήνυμα που ανάρτησε χθες το βράδυ (τοπική ώρα) στις Ηνωμένες Πολιτείες, το χρηματοδοτούμενο από την αμερικανική κυβέρνηση κέντρο διαστημικής έρευνας και ανάπτυξης Aerospace Corporation ανακοίνωσε πως η τελευταία πρόβλεψή του για την επανείσοδο του κινεζικού πυραύλου στην ατμόσφαιρα είναι για τις 07:19 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής, με περιθώριο σφάλματος οκτώ ωρών νωρίτερα ή αργότερα.

Σύμφωνα με την τελευταία πηγή, το σημείο όπου ο πύραυλος θα εισέλθει και πάλι στην ατμόσφαιρα βρίσκεται κοντά στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο επισημαίνεται πως η είσοδός του μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος διαδρομών, που καλύπτουν μεγάλα τμήματα του πλανήτη.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, πως τα περισσότερα από τα συντρίμμια του πυραύλου θα καούν κατά την επιστροφή τους στην ατμόσφαιρα και είναι πολύ απίθανο να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά.

Η Κίνα έθεσε σε τροχιά στις 29 Απριλίου το πρώτο στοιχείο του διαστημικού σταθμού της με τη βοήθεια ενός πυραύλου φορέα Long March-5b , του πιο ισχυρού και επιβλητικού κινεζικού πυραύλου.

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αυτού, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τροχιά, πρόκειται να επιστρέψει στη Γη. Χάνει σταδιακά ύψος και το σημείο πρόσκρουσης της πτώσης του είναι προς το παρόν δύσκολο να προβλεφθεί.

«Εξαιτίας των τεχνικών χαρακτηριστικών αυτού του πυραύλου, το μεγαλύτερο μέρος των τμημάτων του θα καεί και θα καταστραφεί κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η πιθανότητα να προκαλέσει ζημιές σε εναέριες δραστηριότητες ή (σε πρόσωπα, κατασκευές και δραστηριότητες) στο έδαφος είναι εξαιρετικά χαμηλή», υποστήριξε.

Μετά την απόσπαση του διαστημικού σκάφους, ο εκτοξευτής μπήκε σε τροχιά γύρω από την Γη, διαγράφοντας άτακτη πορεία, χάνοντας σιγά - σιγά ύψος, γεγονός που καθιστά κάθε πρόβλεψη για το σημείο εισόδου του στην ατμόσφαιρα σχεδόν αδύνατη.

Αν παραμείνει ανέπαφος κατά την είσοδό του την ατμόσφαιρα, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πέσει στη θάλασσα, αφού ο πλανήτης καλύπτεται κατά 70% από νερό. Αλλά θα μπορούσε επίσης να συντριβεί σε κατοικημένη περιοχή ή σε πλοίο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα χάνει τον έλεγχο διαστημικού αντικειμένου κατά την επιστροφή του στην Γη.

Τον Απρίλιο 2018, το διαστημικό εργαστήριο Tiangong-1 διαλύθηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, δύο χρόνια μετά την διακοπή της λειτουργίας του. Οι κινεζικές αρχές είχαν τότε αρνηθεί ότι το εργαστήριο είχε διαφύγει του ελέγχου.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loader