Αυστριακό μοντέλο lockdown για τους ανεμβολίαστους

Αυστριακό μοντέλο lockdown για τους ανεμβολίαστους

Τι ισχύει με την εργασία τους και τα σούπερ μάρκετ

Για το περίπου 35% των πολιτών της Αυστρίας που δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού θα ισχύσει το «σπίτι - δουλειά... δουλειά - σπίτι » με ενδιάμεσο σταθμό «σούπερ μάρκετ»

Τι και αν η Αυστρία φημίζεται για τις χειμερινές διακοπές της, τα Χριστούγεννα δεν φαίνεται να είναι καλά για περίπου 2 εκατομμύρια (σε πληθυσμό 8,9 εκατομμυρίων) ανεμβολίαστους πολίτες, μετά το νέο «σκληρό» lockdown στο οποίο θα μπουν από τη Δευτέρα (15/11), όπως αποφάσισε η κυβέρνηση. Ετσι, για το περίπου 35% των πολιτών της χώρας που δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού θα ισχύσει το «σπίτι - δουλειά... δουλειά - σπίτι » με ενδιάμεσο σταθμό «σούπερ μάρκετ»! Η Αυστρία με τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αντιμετωπίζει σχεδόν τους υψηλότερους κατά κεφαλήν ημερήσιους αριθμούς θανάτων στον κόσμο.

«Ελεύθεροι» μόνο για δουλειά, σούπερ μάρκετ και άθληση στην ύπαιθρο

Ετσι, μετά την Ολλανδία και η Αυστρία ισχυροποιεί τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού, με τη διαφορά πως το σχέδιο της Βιέννης εστιάζει μόνο στους ανεμβολίαστους, καθώς ζητούμενο είναι να αποφευχθεί η επιβολή επιπλέον περιορισμών σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Γι' αυτό η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στους μη εμβολιασμένους την είσοδο σε εστίαση, χώρους διασκέδασης, λιανεμπόριο, χιονοδρομικά κέντρα, δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και την πρόσβαση σε υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας, όπως τα κομμωτήρια. Για την ακρίβεια, οποιοσδήποτε πολίτης άνω των 12 ετών που δεν έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα μπορεί να βγαίνει από το σπίτι του μόνο για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης, άσκησης σε υπαίθριο χώρο και αγορά των απαραίτητων εφοδιών. Τα νέα μέτρα θα διαρκέσουν αρχικά για 10 ημέρες και η αστυνομία θα κληθεί να ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμών, όσων κυκλοφορούν.

Οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν σε καθεστώς... 2020

Όπως δήλωσε την Κυριακή (14/11) ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, η Αυστρία είναι η χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά του COVID-19 στη Δυτική Ευρώπη και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα έξαρση των μολύνσεων που καταγράφονται σε επίπεδα ρεκόρ, χρειάζονταν αυτά τα νέα σκληρά μέτρα: «Είναι δουλειά μας ως κυβέρνηση της Αυστρίας να προστατεύσουμε τον λαό μας. Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού που είναι αδιάντροπα χαμηλά. Ένα lockdown για τους μη εμβολιασμένους σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να φύγει από το σπίτι του εκτός αν πρόκειται να εργαστεί, να ψωνίσει (είδη πρώτης ανάγκης), να κάνει γυμναστική - δηλαδή ακριβώς αυτό που έπρεπε να υποστούμε όλοι το 2020», είπε ο καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου μετά από βιντεοδιάσκεψη με τους κυβερνήτες εννέα επαρχιών της Αυστρίας.

Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας, Βόλφγκανγκ Μεκστάιν είχε ήδη εγείρει αυτήν την επιλογή: «Το lockdown των ανεμβολίαστων είναι μονόδρομος πια. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, αποφασιστικά και ολοκληρωμένα», είπε χαρακτηριστικά ο πολιτικός των Πρασίνων της Αυστρίας, που μαζί με το Λαϊκό Κόμμα συγκροτούν την κυβερνητική συμμαχία.

Αξίζει να αναφερθεί πως μετά την ανακοίνωση του καγκελάριου Σάλενμπεργκ, ο Τόμας Στέλζερ, συντηρητικός κυβερνήτης της επαρχίας της Άνω Αυστρίας, με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού και το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων από τις εννέα επαρχίες της Αυστρίας, είπε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση στην επαρχία μας είναι δραματική. Η κυβέρνηση δημιούργησε τις νομικές βάσεις για να επιβληθεί το lockdown από τα ξημερώματα της Δευτέρας».

Πηγή 

Loader