Aυτά είπε σήμερα ο δικαστής μέσα στην αίθουσα

Aυτά είπε σήμερα ο δικαστής μέσα στην αίθουσα

Αιτιολογώντας τη διαβόητη απόφαση

Το αδίκημα είναι σοβαρό αλλά συνυπολογίζεται η μετάνοια της κατηγορούμενης, το νεαρό της ηλικίας της και τα αποδεικτικά της κατάθλιψής της, είπε -σε μέσες άκρες- σήμερα ο δικαστής

Έχω προβληματιστεί πολύ για την υπόθεση αυτή, δήλωσε σήμερα, εντός της αίθουσας ο δικαστής, αναγιγνώσκοντας την απόφαση της ποινής για τη 19χρονη και καθώς έξω ακούγονταν ακτιβιστικά συνθήματα όπως Cyprus justice shame on you, Ιf you cannot scream, we will scream for you και Jail the rapist not the victim.

Η κατηγορουμένη έχει κριθεί ένοχη για δημόσια βλάβη, ανέφερε ο δικαστής, αφού έχει δώσει ψευδείς μαρτυρίες σε σχέση με ισχυριζόμενο βιασμό της.Το αδίκημα της δημόσιας βλάβης, πρόσθεσε, είναι από τα παλαιότερα στον ποινικό μας κώδικα, διευκρινίζοντας πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση το αδίκημα καθίσταται ιδιαίτερα σοβαρό, αφού αθώοι στερήθηκαν την ελευθερία τους για 10 μέρες.

Στη συνέχεια, για να δείξει μάλλον πως και στην Αγγλία η δημόσια βλάβη αντιμετωπίζεται ως κάτι σοβαρό, ο δικαστής παρέπεμψε σε περσινή απόφαση αγγλικού δικαστηρίου, με ημερομηνία 28/3/19, όπου κατηγορούμενη γυναίκα καταδικάστηκε για κάτι παρόμοιο, παρόλο που, όπως παραδέχθηκε, οι κατηγορίες εκείνης της υπόθεσης ήταν πολύ πιο σοβαρές. 

Η κατηγορούμενη ωστόσο είναι λευκού ποινικού μητρώου, έχει μετανιώσει για την πράξη της και το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη τη νεανικότητα και τη ψυχολογική της φόρτιση, επισήμανε στη συνέχεια ο δικαστής κάνοντας μάλιστα αναφορά σε αντικαταθλιπτικά φάρμακα που παίρνει η 19χρονη.

Η μετάνοια που εξέφρασε λαμβάνεται επίσης υπόψη, είπε ο δικαστής, όπως και το ότι δεν ενήργησε με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους. Έχει επιπλέον μείνει ήδη ένα μήνα υπό κράτηση και έχει περιοριστεί στην Κύπρο για έξι μήνας χάνοντας το ακαδημαϊκό της έτος. Παράγοντας που δεν μπορεί να αγνοηθεί, παραδέχτηκε τέλος ο δικαστής, είναι οι κοινωνικές προεκτάσεις που έχει πάρει η υπόθεση.

«Όλοι οι παραπάνω παράγοντες συνεκτιμώνται και συνυπολογίζονται, δεν είναι όμως τέτοιοι που να αναιρούν την καταδίκη και με βάση αυτά αποφασίζεται τεσσάρων μηνών φυλάκιση με αναστολή ωστόσο για τρία χρόνια. Οι όροι κράτησης ακυρώνονται, η κατηγορούμενη όμως πρέπει να ενημερωθεί πως εάν εντός 3 ετών διαπράξει αδίκημα, η ποινή ενεργοποιείται». 

Loader