Αυτές είναι οι τρεις ευρωπαΐκές πόλεις-outsiders για τις γιορτινές αποδράσεις

Αυτές είναι οι τρεις ευρωπαΐκές πόλεις-outsiders για τις γιορτινές αποδράσεις

Ανακάλυψε τις και κλείσε το επόμενο σου ταξίδι

Χιονισμένοι δρόμοι, παραδοσιακά σπίτια υψηλής αισθητικής, εξωπραγματικά στολισμένες πλατείες, ζεστά μαγαζιά και ψύχος… πολικό. Αν σκέφτεσαι σοβαρά την πιθανότητα μιας ολιγοήμερης γιορτινής ευρωπαϊκής απόδρασης μέσα στην καρδιά του χειμώνα, δεν έχεις παρά να ρίξεις μια ματιά στα… πανέμορφα outsiders που συνεχώς βλέπουν τις πρωτεύουσες-μεγαθήρια να τους κλέβουν τη δόξα.

Είτε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, είτε κατά τη διάρκεια των εορτών, είτε στα μέσα Ιανουαρίου, το γιορτινό κλίμα εκεί είναι ιδιαιτέρως έντονο, εξασφαλίζοντάς σου πως θα βιώσεις την απόλυτη χειμερινή εμπειρία και θα έχεις να θυμάσαι τη μαγεία της πιο όμορφης εποχής του χρόνου.

Πάρε (πολύ) ζεστά ρούχα και καλή παρέα, κλείσε εισιτήρια και διαμονή και τρέξε να ανακαλύψεις τις πανέμορφες αυτές -και πολύ αδικημένες τουριστικά- πόλεις.

Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

Μια πόλη βουτηγμένη μέσα στο χιόνι, περιτριγυρισμένη από μεσαιωνικά κτίρια, καταπληκτικής αρχιτεκτονικής σπίτια, μπαρόκ παλάτια και καθεδρικούς ναούς. Το Σάλτσμπουργκ είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Αυστρίας.

Πρόκειται για τοπίο παραμυθένιο που μέχρι σήμερα παραμένει -αδίκως- στη σκιά της Βιέννης, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί επιλογή εξόρμησης των τουριστών που επιλέγουν ως βάση τους της πρωτεύουσα της Αυστρίας.

 

 

Στο Σάλτσμπουργκ θα περπατήσεις στα πετρόχτιστα σοκάκια της Μεσαιωνικής Πόλης, γύρω και δίπλα στο παγωμένο ποτάμι. Εκεί θα συναντήσεις μουσεία, ιστορικά μνημεία, και γραφικά cafe που σερβίρουν μία από τις νοστιμότερες ζεστές σοκολάτες που θα έχεις ποτέ την ευκαιρία να γευτείς.

Μπέργκεν, Νορβηγία

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας μετά το Όσλο, το οποίο το Μπέργκεν κερδίζει στα σημεία σε ομορφιά και γραφικότητα.

 

Το μαγευτικό Μπέργκεν βρίσκεται ανάμεσα στα εντυπωσιακά βουνά της χώρας και τα υπέροχα φιόρδ, ενώ φημίζεται για την διάσημη ψαραγορά του, που προσελκύει τους τουρίστες όσο τίποτα άλλο. Αν βρεθείς εκεί, μην παραλείψεις να κάνεις βόλτα με το τελεφερίκ στο βουνό Floyen, που θα σου χαρίσει ιδιαίτερα εντυπωσιακές εικόνες. Η κρουαζιέρα στα φιόρδ, αν το επιτρέπει ο καιρός, είναι επιβεβλημένη και ό,τι πιο διαφορετικό θα μπορούσες να βιώσεις εντός Ευρώπης και κυρίως στην καρδιά του χειμώνα.

Αυτήν την περίοδο, πάντως, το Μπέργκεν είναι στα καλύτερά του, καθώς ο στολισμός του είναι… το κάτι άλλο.

Δουβλίνο, Ιρλανδία

Στην περίπτωση του Δουβλίνου, μιλάμε για πρωτεύουσα. Αλλά αναμφίβολα για μια… αδικημένη πρωτεύουσα - στο κομμάτι των Ελλήνων τουριστών τουλάχιστον.

Αν αγαπάς τις  ζωντανές πόλεις, το τσουχτερό κρύο, τις βροχερές ημέρες και τη μπύρα, κλείσε εισιτήρια για μια από τις πιο χαρούμενες πόλεις της Ευρώπης, η οποία ούσα πλέον σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς καταφέρνει να εντυπωσιάσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους. Η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας είναι γεμάτη αξιοθέατα, μεσαιωνικά κτίρια και φιλόξενους ντόπιους που κάνουν τα πάντα για να σε κάνουν να νιώσεις σαν στο σπίτι σου.

 

Με μια μπύρα στο χέρι θα ανακαλύψεις τον ποταμό Liffey, που γύρω του απλώνεται ολόκληρη η πόλη. Σημείο αναφοράς στο Δουβλίνο είναι η πλατεία Temple Bar, η οποία κρατά την πόλη ζωντανή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμβολο της γειτονιάς είναι το ιστορικό μπαρ Temple, το οποίο βρίσκεται στην ίδια τοποθεσία από τον 14ο αιώνα και αποτελεί -εκτός των άλλων- και το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της πόλης.

Το Δουβλίνο είναι έτσι κι αλλιώς πανέμορφο και αξίζει οπωσδήποτε την επίσκεψή σου. Τέτοια εποχή, όμως, είναι σκέτο παραμύθι.

Πηγή

 

Loader