Aυτή είναι η μικρότερη πόλη στον κόσμο

Aυτή είναι η μικρότερη πόλη στον κόσμο

Έχει 27 κατοίκους και δυο δρόμους

Το Hum είναι ένας γραφικό χωριουδάκι στην κορυφή ενός λόφου στην περιοχή Ίστρια της Κροατίας. Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι είναι θεωρείται η μικρότερη πόλη στον κόσμο.

Το Hum βρίσκεται περίπου 2,5 ώρες από την πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ και φιλοξενεί 27 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2021. Το πότε κατοικήθηκε για πρώτη φορά δεν είναι γνωστό αλλά σύμφωνα με ιστορικά έγγραφα χρονολογείται από το έτος 1102, όπου ονομαζόταν Cholm.

Το 1552 κτίστηκε ένα καμπαναριό και ένα παρατηρητήριο για την άμυνα της πόλης. Οι φρουροί και οι οικογένειές τους άρχισαν να μετακομίζουν στην πόλη, αλλά αυτή δεν αναπτύχθηκε ποτέ πραγματικά με την πάροδο των αιώνων, και ακόμη και σήμερα αποτελείται μόνο από τρεις σειρές μεσαιωνικών σπιτιών και δύο δρόμους.

Με μήκος μόλις 100 μέτρα και πλάτος 30 μέτρα, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί το Hum θεωρείται η μικρότερη πόλη του κόσμου.

Αυτό που δεν είναι τόσο ξεκάθαρο είναι γιατί δεν κατατάσσεται ως χωριό. Εξάλλου, υπάρχουν πολύ μικρότερα χωριά από το Hum. Πάντως, η φήμη του ως η «μικρότερη πόλη του κόσμου» έχει κάνει θαύματα για το Hum με αποτέλεσμα ο τουρισμός να είναι μια από τις δύο κύριες πηγές εισοδήματος για τους ντόπιους, μαζί με τη γεωργία.

Να πούμε βέβαια πως δεν υπάρχουν και τόσα πολλά να δείτε σε αυτή την μικρή πόλη, λόγω του μεγέθους του τόπου, αλλά οι ντόπιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να κάνουν τους επισκέπτες να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, και το να περπατάτε κατά μήκος ενός από τα δύο μοναδικά πλακόστρωτα δρομάκια, θαυμάζοντας τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική έχει τη γοητεία του.

 

 

Πηγή

Loader