Αυτή είναι η πιο "έξυπνη" πόλη στον κόσμο

Αυτή είναι η πιο "έξυπνη" πόλη στον κόσμο

Μια πόλη μικρή σε μέγεθος και μεγάλη σε ευκαιρίες

Για να κατανοήσεις για τι μεγέθη μιλάμε, αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο το 2021 προσελκύστηκαν σχετικές επενδύσεις ύψους 1,8 δισ. Ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό της προηγούμενης χρονιάς.

Ολλανδία αποτελεί μία από τις ηγέτιδες χώρες στην Ευρώπη όσον αφορά τους τομείς της τεχνολογίας και των startup εταιρειών. Κι ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η tech πρωτεύουσα της χώρας είναι το Άμστερνταμ, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πιο μικρές πόλεις που σχεδόν κλέβουν τα πρωτεία, όπως το Χρόνινγκεν, που για μια σειρά από λόγους προσελκύει εκπατρισμένους τεχνοκράτες.

Η συγκεκριμένη πόλη που οι Ολλανδοί θεωρούν κάτι σαν "βόρεια πρωτεύουσα" της χώρας τους, έχει μια ιστορία χιλίων ετών και είναι γεμάτη με φοιτητόκοσμο, λόγω των πανεπιστημίων της. Ο κατά μέσο όρο νεαρός σε ηλικία, διεθνής και ταλαντούχος πληθυσμός της, οι πρωτοποριακές έρευνες που γίνονται στα ανώτερα εκπαιδευτικά της ιδρύματα και η παρουσία κολοσσών όπως η IBM και η Google στην ευρύτερη περιοχή της, καθιστούν την πόλη του Χρόνινγκεν ιδιαίτερη περίπτωση.

Παρά το μικρό του μέγεθος, το Χρόνινγκεν κάνει μεγάλο θόρυβο ως hub για startup εταιρείες, αποτελώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη δεύτερη πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη περιοχή της Ολλανδίας όσον αφορά τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, με 1.200 από αυτές να δημιουργούνται από τις τοπικές startups.

Το Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν έχει μπει σε παγκόσμιες λίστες με τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ενώ απόφοιτοί του έχουν τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την παρουσία του Hanze, ενός πανεπιστημίου εφαρμοσμένων επιστημών, έχει δημιουργήσει ένα τεχνολογικό οικοσύστημα που συντηρεί την ακμάζουσα κοινότητα της πόλης.

Ως πόλη, το Χρόνινγκεν δεν είναι ούτε μικρό ούτε μεγάλο. Μετράει περίπου 200.000 κατοίκους, είναι "καθαρό", έχει ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και πολλούς νέους ανθρώπους που του δίνουν ένα δυναμικό vibe. Ακμάζουσα, λόγω του φοιτητόκοσμου, είναι και η νυχτερινή του ζωή, με τα μπαρ να μην έχουν το σύνηθες ωράριο που ισχύει στις μικρές πόλεις. Τέλος, φιλοξενεί διάφορα πολιτιστικά φεστιβάλ, όπως το Eurosonic, έχει κινηματογράφους, εμπορικά καταστήματα και αποπνέει έναν αέρα κοσμοπολιτισμού σε "μέγεθος τσέπης".

Πηγή

Πηγή φώτο

Loader