Αυτή είναι η πτήση με τη μικρότερη διάρκεια στον πλανήτη 

Αυτή είναι η πτήση με τη μικρότερη διάρκεια στον πλανήτη 

Η πτήση διαρκεί 90 δευτερόλεπτα και γίνεται μέσω αεροσκάφους εννέα θέσεων, ενώ παραμένει σε ισχύ στη Σκωτία εδώ και 54 χρόνια

Από Γιάννη Δημητρέλλο.

Οι αεροπορικές πτήσεις διαρκούν συνήθως από μισή ώρα και πάνω και για κάθε επιβάτη υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία κράτησης εισιτηρίων: Αναζητάς από νωρίς  – τουλάχιστον 1-2 μήνες πριν – το εισιτήριο για τον προορισμό που επιθυμείς, ώστε να προλάβεις τη χρονική περίοδο που η ζήτηση είναι ακόμα χαμηλή, άρα και οι τιμές των εισιτηρίων παραμένουν σε νορμάλ επίπεδα. Στη Σκωτία και πιο συγκεκριμένα στο αεροπορικό δρομολόγιο από το νησί Westray του αρχιπελάγους Orkney προς το νησί Papay, αυτή η πραγματικότητα της ελεύθερης αγοράς, έχει σιωπηλά καταργηθεί στην πράξη.

Τι ακριβώς συμβαίνει

 

Η απόσταση του δρομολογίου είναι 2,7 χιλιόμετρα: Πρόκειται για ένα κομμάτι θάλασσας που ενώνει τα δύο νησιά. Θεωρητικά, ένας αθλητής της κολύμβησης θα μπορούσε να διανύσει την ίδια απόσταση σε μια προπόνηση ρουτίνας. Ύστερα από κρατικό διαγωνισμό, η κυβέρνηση της Σκωτίας ανάθεσε εν λευκώ στην εταιρεία Loganair την εκτέλεση του συγκεκριμένου δρομολογίου, το οποίο γίνεται αδιάκοπα, από τα τέλη της δεκαετίας του `60 μέχρι σήμερα. 

Το τοπικό δημοτικό συμβούλιο έχει κατά καιρούς προσπαθήσει να κατασκευάσει γέφυρα, όμως αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό, ενώ τα φέριμποτ είναι αρκετά παλιά και ακριβά. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την μεταφορά αυτοκινήτων. Το νησί Papay είναι ένα από τα πιο αραιοκατοικημένα του αρχιπελάγους (μόλις 90 μόνιμοι κάτοικοι) και είναι απαραίτητο για τους κατοίκους του, όπως για όσους ζουν στα υπόλοιπα νησιά, να έχουν ένα δίκτυο ασφαλών και άμεσων μετακινήσεων σε λειτουργία.

Πώς παραμένει βιώσιμη η πτήση

Μοιάζει τουλάχιστον ανέφικτο και σίγουρα μη ρεαλιστικό για τη συγκεκριμένη πτήση να σταθεί με αξιώσεις στον ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς: Αφορά τις ανάγκες μετακίνησης ενός δείγματος πληθυσμού που δεν ξεπερνά τους 22.000 μόνιμους κατοίκους (στο σύνολο του αρχιπελάγους) και συχνά-πυκνά περιλαμβάνει και μερικούς θαρραλέους τουρίστες. Γι’ αυτό λοιπόν η Logainair επιδοτείται κάθε χρόνο από το σκωτσέζικο κράτος και μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι των εσόδων της προκύπτει από τα εισιτήρια των 17-18 λιρών που εμπορεύεται για κάθε μετακίνηση. 

Σύμφωνα με το παραπάνω video του Tom Scott, η πτήση πιάνει και το νησί Kirkwall, ώστε να γίνει ακόμα πιο συμφέρουσα, τόσο για την εταιρεία, όσο και για τους επιβάτες. Και πάλι η μετακίνηση όμως, είναι ζήτημα λεπτών, ενίοτε και δευτερολέπτων.

Πηγή

Loader