Αυτό είναι το ελληνικό πιστοποιητικό γέννησης του πρίγκιπα Φίλιππου

Αυτό είναι το ελληνικό πιστοποιητικό γέννησης του πρίγκιπα Φίλιππου

Το πιστοποιητικό γέννησης του Δούκα του Εδιμβούργου, Φιλίππου, ήταν σε ένα δημοτικό αρχείο, κοντά στην κερκυραϊκή βίλα όπου είχε γεννηθεί ο Πρίγκιπας Φίλιππος το 1921

Το πιστοποιητικό γέννησης του πρίγκιπα Φίλιππο αποκαλύφθηκε την Κυριακή σε δημοσίευμα της Daily Mail, σχεδόν έναν αιώνα μετά τη γέννησή του.

Πρόκειται για πιστοποιητικό που είναι γραμμένο στα ελληνικά, και μάλιστα στην καθαρεύουσα, από έναν ιερέα με το όνομα Σπυρίδων Τρύφωνας, και γράφει ότι ο πρίγκιππας ονομάστηκε κι επίσημα «Φίλιππος» κατά τη διάρκεια του βαπτίσματός του στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Βρισκόταν σε δημοτικό αρχείο, κοντά στην Κερκυραϊκή βίλα που είχε γεννηθεί πριν από 100 χρόνια. 

Το επίσημο έγγραφο αναφέρει , ότι το μωρό παρουσιάστηκε από τον Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας, τον μελλοντικό πατέρα του Δούκα - με την ημερομηνία γέννησής του να αναφέρεται στις 28 Μαΐου 1921 - σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο του Ιουλιανού. Η ημερομηνία που γεννήθηκε αναγνωρίζεται πλέον ως 10 Ιουνίου 1921.

 

«Ο παππούς μου ήταν ένας από τους νονούς του Φίλιππου» 

Η Βασιλική Μανιάριζη, 70 ετών, εγγονή του Στυλιανού Μανιαρίζη, που ήταν μάρτυρας του βαπτίσματος του Φίλιππου στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Κέρκυρας, δήλωσε στη Mail: «Ήταν μεγάλη τιμή που ο παππούς μου ήταν ένας από τους δύο νονούς του πρίγκιπα Φίλιππου. Αν και δεν τον γνώρισα ποτέ, ο πατέρας μου διηγήθηκε πολλές φορές την ιστορία της βάφτισης. Είμαι περήφανη για τον παππού μου».

Ο Φίλιππος γεννήθηκε στο Μον Ρεπό, ένα ανάκτορο στο νησί της Κέρκυρας στις 10 Ιουνίου 1921, από την πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ και τον πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας, και το όνομά του καταχωρήθηκε επίσημα ως Φίλιππος.

Η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κέρκυρα τον Δεκέμβριο του 1922, αφού ο πατέρας του Φιλίππου, υπολοχαγός του ελληνικού στρατού, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για προδοσία μετά την ήττα από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού Πολέμου. 

Πηγή 

Loader