Αυτό είναι το εντυπωσιακό παρατηρητήριο στα Αγρίδια

Αυτό είναι το εντυπωσιακό παρατηρητήριο στα Αγρίδια

Το ρεπορτάζ του Reuters

Η Κύπρος καλωσορίζει το νέο υπερσύγχρονο παρατηρητήριο "Spaceship", το οποίο προσελκύει παγκόσμιο ενδιαφέρον για την προηγμένη τεχνολογία και τον φουτουριστικό σχεδιασμό του. Το παρατηρητήριο, που θυμίζει διαστημόπλοιο, είναι εξοπλισμένο με τηλεσκόπια τελευταίας γενιάς και συστήματα παρακολούθησης του διαστήματος, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες για ερευνητές και επισκέπτες.

Με στόχο την εκπαίδευση και την ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης, το "Spaceship" παρέχει επίσης διαδραστικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η καινοτόμος αυτή εγκατάσταση αναμένεται να γίνει κέντρο αριστείας για την αστρονομία στην περιοχή. Το άνοιγμα του παρατηρητηρίου υπογραμμίζει τη δέσμευση της Κύπρου στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας, ενώ αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες και επιστήμονες από όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό.

Ρεπορτάζ αφιέρωμα στο Αστεροσκοπείο Τροόδους που βρίσκεται στα Αγρίδια φιλοξενεί το Reuters σημειώνοντας πως μοιάζει σαν να αποκαλύφθηκε στα γυρίσματα μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας και να είναι έτοιμο για απογείωση.

Εγκατεστημένο ψηλά στα βουνά του Τροόδους στο κέντρο του νησιού και με ανεμπόδιστη θέα στους ουρανούς, εγκαινιάστηκε τον Μάιο το κρατικά χρηματοδοτούμενο Αστεροσκοπείο Τροόδους, αξίας 1,77 εκατομμυρίων ευρώ (1,90 εκατομμυρίων δολαρίων). Οι προμηθευτές ελπίζουν ότι το έργο θα ενθαρρύνει τους επισκέπτες σε περιοχές που πλήττονται όλο και περισσότερο από την αστικοποίηση και θα διευρύνει το βάθος της ουράνιας γνώσης.

Η αντανακλαστική επένδυση σημαίνει ότι η γωνιακή κατασκευή με θέα στον οικισμό των Αγριδιών θα μπορούσε να κρύβεται σε κοινή θέα, να δένει άψογα είτε με το έδαφος είτε με τους ουρανούς, ανάλογα με τη γωνία όρασης.

Μέρος της σύνθεσής μας και ο κύριος στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα εμβληματικό κτίριο για την περιοχή και πιστεύουμε ότι αυτό έχει επιτευχθεί, είπε ο Νικόδημος Τσολάκης. Το παρατηρητήριο, μέρος του υποστηριζόμενου από την ΕΕ έργου Geostars για την αναγέννηση απομονωμένων αγροτικών περιοχών σε μέρη της Κύπρου και της Ελλάδας, είναι εξοπλισμένο με ένα ανακλαστικό τηλεσκόπιο 20 ιντσών, το μεγαλύτερο στο νησί, κάτω από έναν περιστρεφόμενο θόλο πλάτους 5,6 μέτρων και ένα ηλιακό τηλεσκόπιο κάτω από μια υδραυλική στέγη, αναφέρει το Reuters.

Η κατασκευή και η λειτουργία του παρατηρητηρίου χρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικά κονδύλια και ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ οι τοπικές αρχές ελπίζουν ότι η νέα αυτή εγκατάσταση θα συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου κεφαλαίου για την αστρονομία στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

πηγή κεντρικής φώτο

Loader