Αυτό το χάπι ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους

Αυτό το χάπι ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους

Οι αμερικανικές αρχές προειδοποίησαν ότι τα καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό παράγουν «μαζικές ποσότητες» πλαστών συνταγογραφούμενων δισκίων με βάση το συνθετικό οπιοειδές αναλγητικό φαιντανύλη, με σκοπό να τα διαθέτουν παράνομα στις αγορές της βόρειας Αμερικής.

Τα καρτέλ για χρόνια διαφοροποιούν τις παράνομες δραστηριότητές τους αξιοποιώντας την αδυναμία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ να τα αντιμετωπίσουν συστηματικά, καθώς και παλιές οδούς παράνομης διακίνησης προς την αμερικανική αγορά.

Κατά την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (Drug Enforcement Agency, DEA), το 27% των πλαστών χαπιών που ελέγχθηκαν στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2019 περιείχε δυνητικά θανατηφόρες δόσης φαιντανύλης, δραστικής ουσίας 50 φορές ισχυρότερης από την ηρωίνη.

Τα σκευάσματα που περιέχουν φαιντανύλη δεν είναι αναγκαστικά παράνομα, καθώς χρησιμοποιούνται συχνά από γιατρούς ως αναισθητικά ή ως παρηγορητικά για καρκινοπαθείς ή άλλους ασθενείς που υποφέρουν από οξείς πόνους.

Η DEA δεν διευκρίνισε ποια σκευάσματα πλαστογραφούνται συγκεκριμένα. Φωτογραφίες που διένειμε πάντως εικονίζουν κυρίως μπλε δισκία με το γράμμα «Μ» στη μία πλευρά και τον αριθμό 30 στην άλλη, χάπια παρόμοια με μια μάρκα του οπιοειδούς οξυκοδόνη.

Ο Ούταμ Ντίλον, υπηρεσιακός διευθυντής της DEA, πρόσθεσε σε ανακοίνωση που διένειμαν οι υπηρεσίες του ότι τα χάπια με φαιντανύλη καθώς και ηρωίνη αναμεμιγμένη με φαιντανύλη ενοχοποιούνται για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη DEA, δύο μιλιγκράμ φαιντανύλης αρκούν για να σκοτώσουν.

Πηγή


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 

Στο λήμμα Πέγεια στη Wikipedia προστέθηκε και η... Shakira

Ο Αβέρωφ της διπλανής πόρτας του Instagram

Κύπρος, το Χόλιγουντ ασχολείται μαζί σου

Ίσως το καλύτερο τρολοβίντεο στην ιστορία του κυπριακού ίντερνετ

Σχεδόν έτοιμο το πόρισμα για τις κατά συρροή δολοφονίες

Νεότερα από το μέτωπο (της Πλατείας)

Loader