Αυτός είναι ο low budget ταξιδιωτικός θησαυρός για φθηνοπωρινή εξόρμηση

Αυτός είναι ο low budget ταξιδιωτικός θησαυρός για φθηνοπωρινή εξόρμηση

Οι χαμηλές τιμές που έχουν ξετρελάνει τους Ευρωπαίους

Σε μια περίοδο που όλοι ψάχνουμε να βρούμε τον φθινοπωρινό προορισμό που θα διώξει από την καθημερινότητά μας την μελαγχολία του φευγιού του καλοκαιριού, πάντα θα αναζητάμε κάτι διαφορετικό για να μας ανεβάσει τη διάθεση. Τι πιο ενδιαφέρον, λοιπόν, από τις ανεξερεύνητες βαλκανικές πόλεις;

Το Κότορ του Μαυροβουνίου είναι μια μεσαιωνική καστροπολιτεία που αναφέρεται και ως το «νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης». Η άγνωστη για τους περισσότερους από εμάς παραθαλάσσια πόλη είναι στην ουσία ένας εντυπωσιακός κόλπος, με πολλές μικρές χερσονήσους, οι οποίες σχηματίζουν γλώσσες γης που περικλείουν την καταγάλανη θάλασσα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να αποκτήσεις την πληρέστερη εικόνα της περιοχής, είναι να χρησιμοποιήσεις την πόλη Kότορ ως βάση και έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να περιπλανηθείς σε όλα τα ψαροχώρια της Αδριατικής.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείς το Κότορ είναι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, αφού τους καλοκαιρινούς μήνες η περιοχή βουλιάζει κυριολεκτικά από περιπετειώδεις και «εναλλακτικούς» Ευρωπαίους τουρίστες. Τώρα είναι ακριβώς η στιγμή που θα εκτιμήσεις τη γοητεία τους συγκεκριμένου προορισμού, καθώς θα έχεις πολλή ησυχία, αλλά παράλληλα δεν θα στερηθείς και τα μπάνια σου αφού οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές.

Τα πέντε περίπου τελευταία χρόνια, το Κότορ αναπτύσσεται ταχύτατα, ενώ το low budget προφίλ του, του χαρίζει έξτρα πόντους σε σχέση με άλλα τουριστικά θέρετρα. Μάλιστα, πλέον έχει αναδειχθεί και η πολυτελής πλευρά του με δεκάδες γιοτ να αράζουν στις μαρίνες του.

 

Η βόρεια, η νότια και η πύλη της θάλασσας, είναι οι τρεις πύλες που σχηματίζουν τον τριγωνικό οικισμό της παλιά πόλης. Ο οικισμός περπατιέται σε κάτι λιγότερο από 40 λεπτά και τα φιδογυριστά καλντερίμια του θα τα γνωρίσεις από την πρώτη ημέρα. Το πιο σοφό που έχεις να πράξεις ως επισκέπτης σε μια τέτοια πόλη είναι να την αφήσεις να σε συνεπάρει και να γίνεις ένα με αυτή, χωρίς πρόγραμμα. Περπάτα στα σοκάκια, εξερεύνησε τα σπίτια, μπες σε μια από τις υψηλής αισθητικής εκκλησίες και κάθισε σε κάποιο από τα δεκάδες cafe που αποτελούν την επιτομή της κομψότητας και της ιδιαιτερότητας. Τα ταβερνάκια με τους διαλεχτούς ψαρομεζέδες είναι τα σημεία συγκέντρωσης των τουριστών, οι οποίοι τα προτιμούν και για τις γεύσεις τους, αλλά κυρίως για τις πολύ χαμηλές τιμές τους.

Το σπουδαιότερο αξιοθέατο του Κότορ είναι τα τείχη της παλιάς πόλης, στα οποία πληρώνοντας εισιτήριο 3 ευρώ, θα κληθείς να ανέβεις περίπου 1.200 σκαλιά. Η θέα στον καταγάλανο κόλπο θα σε αποζημιώσει και θα σου χαρίσει με διαφορά τις πιο ωραίες φωτογραφίες του ταξιδιού σου. Περπατώντας στα καλντερίμια της πόλης, θα συναντήσεις τον εντυπωσιακό Πύργο του Ρολογιού, το Ναυτικό Μουσείο, κάποια ιστορικά εκκλησάκια, αλλά και τον εντυπωσιακό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τρύφωνα.

Είπαμε πως το Κότορ είναι καλοκαιρινός προορισμός, ωστόσο για τους Έλληνες που έχουν τόσες επιλογές για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, το ταξίδι αυτό ιδανικά πρέπει να γίνει το φθινόπωρο. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Κόλπο του Κότορ, βρίσκεται η πόλη Budva, η οποία είναι ένα από τα πιο αναπτυσσόμενα τουριστικά θέρετρα της Αδριατικής. Σήμα κατατεθέν της, η πανέμορφη πόλη της αλλά και οι καταγάλανες ακτές, οι οποίες σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με τους ντόπιους, θα συναγωνίζονται το Κάπρι σε τουρισμό.

Αν επιλέξετε το αεροπλάνο για τη μετακίνηση σας στο Κότορ, θα πρέπει να φτάσετε στο αεροδρόμιο του Μαυροβουνίου και από εκεί με μια εσωτερική πτήση στο Τίβατ, το οποίο απέχει λίγα χιλιόμετρα. Ωστόσο, ο πιο δημοφιλής και διασκεδαστικός τρόπος για να βρεθείς στην πόλη, είναι να τη συμπεριλάβεις ως προορισμό στο πλαίσιο ενός βαλκανικού road trip.

 

Πηγή

Loader