Αύξηση κρουσμάτων, οι εμβολιασμοί και η άρση πατεντών

Αύξηση κρουσμάτων, οι εμβολιασμοί και η άρση πατεντών

Οι κύριες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Στη Βραζιλία τα περιστατικά κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια, στις ΗΠΑ εμβολιάζουν μετανάστες, αλλά καλούν και σε επιτάχυνση των εμβολιασμών με δηλώσεις του ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, η Ισπανία τοποθετείται υπέρ της άρσης πατεντών για τα εμβόλια, αλλά σημειώνοντας ότι δεν λύνεται το πρόβλημα εμβολιασμών, ενώ η ηπειρωτική Κίνα ανέφερε αυξημένα κρούσματα.

Πάνω από 15 εκ. τα κρούσματα στη Βραζιλία

------

Στη Βραζιλία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 2.550 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 ενώ επιβεβαιώθηκαν 73.380 κρούσματα του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Υπουργείο Υγείας.

Το λατινοαμερικάνικο κράτος των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη επίσημα, με 416.949 θανάτους επί συνόλου πάνω από 15 εκατομμύρια μολύνσεις.

Τον Απρίλιο η Βραζιλία κατέγραψε ρεκόρ θανάτων σε μηνιαία βάση (82.266), για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η καμπύλη των κρουσμάτων και των θανάτων έχει μειωθεί από την κορύφωση στα τέλη Μαρτίου και μοιάζει να οδεύει σε σταθεροποίηση, πλην όμως σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.

Εμβολιασμοί μεταναστών στις ΗΠΑ

-----

Περισσότεροι από χίλιοι μετανάστες που έχουν στόχο να φτάσουν στις ΗΠΑ εμβολιάστηκαν χθες κατά της Covid-19 μέσω μιας προσπάθειας που έγινε για πρώτη φορά και κατέστη δυνατή μέσω μιας ιδιωτικής δωρεάς εμβολίων από μια αμερικανική εταιρεία.

Περίπου 1.200 μετανάστες, που προέρχονται κυρίως από την Κεντρική Αμερική, έλαβαν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στην παραμεθόρια πόλη Τιχουάνα, δήλωσε ο Γκούσταβο Μπάντα, διευθυντής του καταφυγίου Ambassadors of Jesus. Αρνήθηκε να δώσει το όνομα του δωρητή.

Το Reuters επικοινώνησε με αρκετά άλλα καταφύγια που στεγάζουν μετανάστες και δεν βρήκε άλλες περιπτώσεις μεταναστών που έλαβαν κάποιο εμβόλιο κατά της Covid-19. Η Κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση καθώς περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στα σύνορα των ΗΠΑ.

Οι αρχές στο Μεξικό, τις ΗΠΑ και σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής έχουν αυστηροποιήσει τους περιορισμούς στα σύνορα τους τους τελευταίους μήνες. Η Κυβέρνηση του Μεξικού, η οποία έχει ήδη λάβει από τις ΗΠΑ δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, προσθέτοντας στις υπάρχουσες προμήθειες εμβολίων κατά της Covid-19 που διαθέτει, δήλωσε ότι μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ για τον εμβολιασμό ανθρώπων στα κοινά σύνορα των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, και η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, πρόκειται να αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης σε συνομιλίες που θα έχουν την Παρασκευή

Να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός όλου του πλανήτη, λέει ο Μπλίνκεν

--------

Ο εμβολιασμός όλου του πλανήτη κατά της Covid-19 πρέπει να επιταχυνθεί, ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν πώς μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

"Αν ολόκληρος ο κόσμος δεν κάνει περισσότερα, ο πλανήτης δεν θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το 2024. Μπορούμε να επιταχύνουμε και να το πετύχουμε, νομίζω, σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα", είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, από την Ουκρανία όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί ότι θα μοιραστούν 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca με άλλες χώρες, ενώ την Τετάρτη ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τάχθηκε υπέρ της άρσης της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια. "Κοιτάμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, αλλά το κύριο είναι ότι πρέπει να επιταχύνουμε", επέμεινε ο Μπλίνκεν. "Κανείς μας δεν θα είναι απολύτως ασφαλής μέχρι (...) να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους", πρόσθεσε.

Αρση πατεντών εμβολίων ναι, αλλά δεν αρκεί, λέει  Ισπανία

-------------

Η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η πρόταση της Ουάσινγκτον για άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 "δείχνει το δρόμο" όμως δεν αρκεί αυτό για να εξασφαλιστούν δόσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Για την έγκριση αυτής της προσωρινής κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας θα χρειαστεί χρόνος και, στο μεταξύ, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία και να παραχωρήσουν άδειες παραγωγής σε εθελοντική βάση, αναφέρεται σε ένα έγγραφο εργασίας που τιτλοφορείται "Εμβόλια για όλους".

Το έγγραφο αυτό, που πρόκειται να παρουσιαστεί από τον Πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, στη σύνοδο των ηγετών των χωρών της ΕΕ στο Πόρτο, ζητά την κατάργηση των εμπορικών φραγμών και των εμποδίων στον ανεφοδιασμό, για να περιοριστεί η ανεπάρκεια στην παραγωγή εμβολίων.

Η άνιση πρόσβαση στα εμβόλια μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών δεν δημιουργεί μόνο ένα "αίσθημα αδικίας" αλλά "συνιστά και υγειονομικό κίνδυνο για τον κόσμο", προστίθεται στο κείμενο.

Η Μαδρίτη θεωρεί επίσης ότι οι αεροπορικές εταιρείες, το έργο των οποίων έχει μειωθεί λόγω της πανδημίας, θα μπορούσαν να συνεργαστούν με διεθνείς οργανισμούς και να παίξουν σημαντικότερο ρόλο στις παραδόσεις των εμβολίων.

Η Κίνα ανέφερε 13 νέα κρούσματα

------------

Η ηπειρωτική Κίνα ανέφερε 13 νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 για την 6η Μαΐου, έναντι πέντε κρουσμάτων μόλυνσης την προηγούμενη ημέρα, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υγειονομική αρχή της χώρας. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, ότι όλα τα νέα περιστατικά μόλυνσης ήταν εισαγόμενα από το εξωτερικό.

Ο αριθμός των νέων ασυμπτωματικών περιστατικών, τα οποία η Κίνα δεν αξιολογεί ως επιβεβαιωμένα περιστατικά, αυξήθηκε σε 17 από 7 την προηγούμενη ημέρα. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα, καταγράφεται τώρα στα 90.739 περιστατικά, ενώ ο αριθμός των θανάτων παραμένει αμετάβλητος στους 4.636 θανάτους.

Το Πεκίνο θα προωθήσει περαιτέρω τη σταθερή παραγωγή σιτηρών, εντείνοντας την προσπάθεια του για την εξασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, όπως αποφασίστηκε σε μία συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Λι Κετσιάνγκ.

 "Η σταθερή παραγωγή δημητριακών και η μεγαλύτερη ικανότητα διασφάλισης της διατροφικής ασφάλειας, παρέχουν μία σταθερή υποστήριξη στην προώθηση σταθερής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, αλλά και ανταπόκρισης στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19. Η ετήσια παραγωγή δημητριακών θα πρέπει να παραμείνει σταθερή στο επίπεδο των 650 δισεκατομμυρίων χιλιόγραμμων αυτή τη χρονιά" δήλωσε ο Λι.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Xinhua/ΜΚ/ΓΒΑ)

Loader