Β’ Παγκόσμιος - Πόλεμος στην Ουκρανία: Το τότε και το τώρα μέσα από εικόνες

Β’ Παγκόσμιος - Πόλεμος στην Ουκρανία: Το τότε και το τώρα μέσα από εικόνες

Οι εικόνες πριν από περίπου 80 χρόνια μοιάζουν με τις σημερινές

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι φωτογραφίες των βομβαρδισμών φέρνουν στο μυαλό εικόνες από άλλη εποχή και ειδικά από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στο Διαδίκτυο πολλοί κάνουν παραλληλισμούς και φέρνουν στη δημοσιότητα στιγμιότυπα που δείχνουν πώς ήταν οι δρόμοι της Ουκρανίας όταν οι δυνάμεις του Χίτλερ προσπαθούσαν να εισβάλλουν στη Σοβιετική Ένωση.

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν πριν από περίπου 80 χρόνια μοιάζουν με τις σημερινές όπου οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν τη χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Σε αυτές καταγράφονται βομβαρδισμένα κτήρια, οδοφράγματα καθώς και κατεστραμμένα άρματα μάχης.

Διάβασε Επίσης: Το VPN είναι η νέα εναλλακτική των Ρώσων για να μην αποκλειστούν από τον κόσμο του διαδικτύου

Μία από αυτές είχε τραβηχτεί το 1944 στην Οδησσό και δείχνει τις ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν σε δρόμο της πόλης αμέσως μετά τη φυγή των χιτλερικών στρατευμάτων μετά  την αποτυχία τους για εισβολή στην τότε Σοβιετική Ένωση. Ο ίδιος δρόμος μετά από 78 χρόνια είναι αποκλεισμένος από σακιά με άμμο και οδοφράγματα που έχουν στήσει οι ουκρανικές δυνάμεις με σκοπό να εμποδιστεί η ρωσική εισβολή.

Οδησσός 1944

3

Οδησσός 2022

3

 

Μια άλλη φωτογραφία, που τραβήχτηκε στο Κίεβο το 1942, δείχνει το έμβλημα της ναζιστικής Γερμανίας να κρέμεται από το κτήριο του Πανεπιστημίου του Κιέβου, το οποίο εξακολουθεί να στέκεται όρθιο εν μέσω των βομβαρδισμών.

Στις 22 Φεβρουαρίου στο ίδιο σημείο τραβήχτηκε μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται εκατοντάδες άνθρωποι να διαδηλώνουν κατά της συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας.

Κίεβο 1942

3

Κίεβο 2022

3

Την ίδια ώρα κάποιες άλλες εικόνες δείχνουν τους κατεστραμμένους δρόμους του Χαρκόβου το 1943 και το 2022. Η πρώτη είναι  τραβηγμένη μετά τις καταστροφές που υπέστη η πόλη κατά την υποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων. Η δεύτερη τραβήχτηκε προχθές Τρίτη μετά τις νέες ρωσικές επιθέσεις.

Χάρκοβο 1943

3

Χάρκοβο 2022

3

Μετά τη ρωσική Επανάσταση του Φεβρουαρίου το 1917, που οδήγησε στο τέλος της μοναρχίας, η Ουκρανία αναγνωρίστηκε ως αυτόνομη και είχε γίνει γνωστή ως Λαϊκή Δημοκρατία της Ουκρανίας. Ωστόσο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στους Μπολσεβίκους που είχαν επικεφαλής τον Βλαντιμίρ Λένιν και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουκρανίας. 

Έπειτα από την επικράτηση των Μπολσεβίκων το 1921 η Ουκρανία έγινε ένα από τα κράτη που οδήγησαν στη σύσταση της Σοβιετικής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα από το 1941 έως και το 1944 η σημερινή Ουκρανία βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή.

Διάβασε Επίσης: Λιθουανία: Μετονόμασε το δρόμο της ρωσικής πρεσβείας σε «Οδό Ουκρανών Ηρώων» 

Τον Ιούνιο του 1941 ο Χίτλερ ξεκίνησε την επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» - κωδική ονομασία για την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση. Όμως η συγκεκριμένη κίνηση αψηφούσε το Γερμανοσοβιετικό σύμφωνο της μη επίθεσης που είχε υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες το 1939 και έμεινε στην ιστορία ως «σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ». Μέχρι τον Νοέμβριο του 1941 οι χιτλερικές δυνάμεις είχαν σαρώσει από άκρη σε άκρη τα ουκρανικά εδάφη και τα είχαν καταλάβει. 

Την ίδια περίοδο ορισμένοι Ουκρανοί καλωσόρισαν τους Γερμανούς πιστεύοντας ότι η παρουσία τους εκεί ήταν μία ευκαιρία για απελευθέρωση από τη Σοβιετική Ένωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (1941-1944) περίπου 2,2 εκατ. Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στη Γερμανία και εργαστούν ως εργάτες. Το ίδιο διάστημα περίπου 1,5 εκατ. Εβραίοι δολοφονήθηκαν από τους Ναζί. 

Μάλιστα ορισμένοι αντισημίτες βοήθησαν τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Ες-Ες σε περιοχές που είχαν καταληφθεί από τον γερμανικό στρατό. (Οι συγκεκριμένες ομάδες στάλθηκαν για να σκοτώσουν  Εβραίους, Ρομά και κομμουνιστές). Κάποιοι άλλοι Ουκρανοί υπηρέτησαν ως φρουροί των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Πηγή

Πηγή φωτογραφιών

 

Loader