Βενετία χωρίς τουρίστες και χωρίς... πλημμύρες

Βενετία χωρίς τουρίστες και χωρίς... πλημμύρες

Αν και η Γαληνοτάτη δέχτηκε βαρύ πλήγμα από την απουσία εκατομμυρίων επισκεπτών, τα έργα που προστατεύουν τη λιμνοθάλασσα από την άνοδο της θάλασσας μάλλον εξαφάνισαν τον μόνιμο κίνδυνο του παρελθόντος

Η πανδημία έχει στερήσει από τη Βενετία το καρναβάλι της. Ο δήμος προσπάθησε βέβαια για την τιμή των όπλων να οργανώσει φέτος μερικές εκδηλώσεις που τις μετέδωσε διαδικτυακά, αλλά καρναβάλι χωρίς επισκέπτες και γλέντι δεν υπάρχει.

Αν εξαιρέσουμε ωστόσο τους Βενετσιάνους που ζουν απευθείας από τον τουρισμό, η ακύρωση των εκδηλώσεων λόγω της πανδημίας ήταν για τους άλλους ευχάριστη είδηση, γράφει ο Monde. Eδώ και χρόνια η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο και, παρά τις προσπάθειές του δήμου να βάλει μία τάξη, τα πράγματα δεν είχαν βελτιωθεί.

Όλο το 2020 ήταν βέβαια μία δύσκολη χρονιά. Από τη μία πλευρά ο κορονοϊός που σάρωσε την Ιταλία αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες θύματα, από την άλλη η σύντομη τουριστική σεζόν των τριών μηνών από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβριο και, «κερασάκι» σε όλα αυτά, τα νέα μέτρα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η κανονικότητα στις προ του κορονοϊού εποχές σήμαινε 25-30 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο σε μια πόλη με μόλις 500.000 ανθρώπους. Το 2020 η μείωση στον τζίρο των ξενοδοχείων ξεπέρασε το 85%, λέει ο κλάδος. Για πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτό, αναρωτιούνται όλοι.

Και όμως, την ώρα που η πόλη θρηνεί την απουσία τουριστών, υπάρχει ελπίς. Το μεγάλο έργο του θαλάσσιου τείχους (MOSE) που προστατεύει τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας από τις πλημμύρες όχι μόνο τελειώνει, αλλά και αποδίδει όπως είχε σχεδιαστεί. Από την έναρξη της φάσης δοκιμών πλήρους κλίμακας το περασμένο καλοκαίρι, ο μηχανισμός των φραγμάτων έχει ενεργοποιηθεί  με επιτυχία είκοσι φορές. Η πλήρης λειτουργία προγραμματίζεται για τον επόμενο χειμώνα, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Είναι μια στιγμή υπερηφάνειας και ανακούφισης για τους μηχανικούς. Τα έργα ξεκίνησαν το 2003 και πέρασαν από πολλές φάσεις, με εμπόδια κάθε είδους. Το κόστος ήταν αστρονομικό: έφτασε τα 6 δισ. ευρώ, πάνω από πέντε φορές από τις αρχικές προβλέψεις. Παρά τα ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα για το έργο, οι γκρίνιες δεν έχουν τελειωμό. Τώρα το πρόβλημα είναι η συντήρηση του MOSE, που φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αλλά και η μακροπρόθεσμη χρησιμότητα του έργου με δεδομένη την άνοδο της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πάντως, τα «acqua alta», τα φουσκωμένα νερά του παρελθόντος, δεν θα απειλήσουν ξανά την πόλη.

Πηγή: Protagon.gr

Loader