Black Friday: Πώς φτάσαμε στην ημέρα που τρελαίνει αγορά και καταναλωτές

Black Friday: Πώς φτάσαμε στην ημέρα που τρελαίνει αγορά και καταναλωτές

Μύθοι και αλήθειες πίσω από την φρενίτιδα των προσφορών-μαμούθ

Η ημέρα εκείνη του Νοεμβρίου-που πλέον ξεφεύγει κατά πολύ από το πλαίσιο μίας μόνο ημέρας και κρατάει πολλές περισσότες ημέρες, ευτυχώς για εμάς του καταναλώτες-με τις προσφορές-μαμούθ, πλησιάζει. Τα τελευταία χρόνια, η μέρα αυτή της Μαύρης Παρασκευής στα ελληνικά ή Black Friday, όπως είναι διεθνώς διαδεδομένη μας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα νέο, μοντέρνο ψυγείο, μία υπερσύγχρονη smart τηλεόραση, το καινούργιο tablet που ονειρευόμαστε και οτιδήποτε άλλο βάλαμε ως στόχο και περιμέναμε την συγκεκριμένη μέρα για το αποκτήσουμε σε μία πολύ καλή τιμή.

Ο θεσμός, λοιπόν, της αποκαλούμενης «Μαύρης Παρασκευής» ή αλλιώς «Black Friday» έχει γίνει ανάρπαστος στο εξωτερικό αλλά πλέον και στην Κύπρο. Πρόκειται επί της ουσίας για την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου που κάθε χρόνο οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις αγορές προϊόντων σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές. Ο θεσμός της αποκαλούμενης «Μαύρης Παρασκευής» ή αλλιώς «Black Friday» έχει γίνει ανάρπαστος στο εξωτερικό και έχει υιοθετηθεί και στην Κύπρο. 

Από πού, όμως, ξεκίνησε η συνήθεια αυτή και πως δημιουργήθηκε η Black Friday, η μέρα των μεγάλων υπερσπροσφορών; 

9

Γελοιογραφία του 1869 που διακωμωδεί τον "Πανικό του Χρυσού" του 1869 όπου οι χρηματιστές Τζέι Γκουλντ και Τζέιμς Φισκ ήθελαν να ανεβάσουν με δόλο την τιμή του χρυσού. 

24 Σεπτεμβρίου 1869

Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου «Μαύρη Παρασκευή» δεν εφαρμόστηκε στις αγορές προϊόντων αλλά για μιά χρηματοπιστωτική κρίση ο "Πανικός του Χρυσού" όπου οι χρηματιστές Τζέι Γκουλντ και Τζέιμς Φισκ εκμεταλλευόμενοι τις διασυνδέσεις τους με την κυβέρνηση προσπάθησαν να χειραγωγήσουν την αγορά χρυσού.

Όταν ο Πρόεδρος Γκραντ έμαθε για την χειραγώγηση, διέταξε το Υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει μια μεγάλη προσφορά χρυσού για να την  σταματήσει. Οι τιμές των μετοχών μειώθηκαν κατά 20% από τις 24 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου. Δεκάδες χρηματιστηριακές εταιρείες χρεοκόπησαν και όσες είχαν αγοράσει χρυσό από την Fisk έμειναν απλήρωτες. Οι αγρότες, που αποτελούσαν το 50% του εργατικού δυναμικού της χώρας, υπέστησαν τα χειρότερα: οι τιμές του σιταριού μειώθηκαν από $1,40 σε $0,77, το καλαμπόκι μειώθηκε από $0,95 σε $0,68 και άλλα προϊόντα όπως η σίκαλη, η βρώμη και το κριθάρι είχαν παρόμοια απώλεια. Ωστόσο οι ενέργειες του Grant και του Boutwell κράτησαν τον πανικό της Wall Street από το να εξελιχθεί σε εθνική ύφεση.

9

Καταναλωτές συνωθούνται στην πόρτα καταστήματος για να προλάβουν να αγοράσουν τα προϊόντα της αρεσκείας του τη δεκαετία του 1960 κατά τη διάρκεια του Black Friday.

 

Το μαύρο μελάνι 

Καθώς η φράση έγινε πιο διαδεδομένη, έγινε δημοφιλής η εξήγηση ότι αυτή η μέρα, ήταν το σημείο του έτους κατά το οποίο το λιανεμπόριο αρχίζει να γυρίζει σε κέρδος. Στην δεκαετία του 60 η καταγραφή των στοιχείων ήταν χειρόγραφη και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού: Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό. Την Black Friday οι επιχειρήσεις περνούσαν από το “κόκκινο – ζημία” στο “μαύρο – κερδοφορία”.

Το σκλαβοπάζαρο 

Τα τελευταία χρόνια, μία άλλη εκδοχή έχει εμφανιστεί και δίνει μια ιδιαίτερα αρνητική χροιά στην παράδοση, υποστηρίζοντας ότι πίσω στο 1800 οι ιδιοκτήτες των νότιων φυτειών μπορούσαν να αγοράσουν σκλάβους με έκπτωση την ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών. Αν και αυτή η εκδοχή έχει οδηγήσει κάποιους να ζητήσουν μποϋκοτάρισμα των λιανικών εκπτώσεων την συγκεκριμένη μέρα, δεν έχει στην πραγματικότητα καμία βάση. Η αληθινή ιστορία πίσω από τη Μαύρη Παρασκευή, ωστόσο, δεν είναι και τόσο ευχάριστη. Πίσω στη δεκαετία του 1950, η αστυνομία στην πόλη της Φιλαδέλφειας χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει το χάος που ακολούθησε την ημέρα μετά τις Ευχαριστίες, όταν ορδές αγοραστών και τουριστών πλημμύρισαν την πόλη πριν από το μεγάλο ετήσιο παιχνίδι ράγκμπι μεταξύ Στρατού-Πολεμικού Ναυτικού.

Κάποτε στη Φιλαδέλφεια 

Οι όροι «Μαύρη Παρασκευή» και «Μαύρο Σάββατο» άρχισαν να χρησιμοποιούνται από την αστυνομία το 1961 στη Φιλαδέλφεια και το Ρότσεστερ, για να περιγράψουν τα πλήθη και την κυκλοφοριακή συμφόρηση που συνοδεύουν την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών. Ως αποτέλεσμα, οι αστυνομικοί της τροχαίας υποχρεώθηκαν να εργάζονται σε 12ωρες βάρδιες για να αντιμετωπίσουν το πλήθος των οδηγών και των πεζών και δεν τους επιτρεπόταν να πάρουν το ρεπό. Με την πάροδο του χρόνου, οι ενοχλημένοι αξιωματικοί άρχισαν να αναφέρονται σε αυτή τη φοβερή εργάσιμη ημέρα ως “Μαύρη Παρασκευή”.

Η φράση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους The New York Times στις 28 Νοεμβρίου 1975, όπου εξακολουθεί να αναφέρεται συγκεκριμένα στην « πιο πολυσύχναστη ημέρα αγορών και κίνησης του χρόνου» στη Φιλαδέλφεια.

9

Μην ανησυχείτε πως δεν θα προλάβετε να κάνετε τις αγορές σας αφού μπορείτε εύκολα και απλά να ψωνίσετε στο Black Friday και διαδικτυακά. 

Παροξυσμός και στην Κύπρο για το φετινό Black Friday 

Φέτος η Black Friday πέφτει στις 25 Νοεμβρίου 2022, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να αξιοποιήσετε μέρος του budget για τις αγορές των γιορτών, ειδικά αν έχετε βάλει… στόχο προϊόντα τεχνολογίας. Και για όσους αναρωτιούνται κάθε χρόνο πότε φτάνει η μεγάλη γιορτή των προσφορών, να θυμούνται ότι είναι η τελευταία Παρασκευή κάθε Νοεμβρίου. 

Δεν πρέπει, όμως, να ανησυχείτε ότι δεν θα προλάβετε να κάνετε τα ψώνια σας ανήμερα Black Friday διότι αυτή η φρενίτιδα προσφορών αρχίζει πολύ νωρίτερα και ολοκληρώνεται μέρες μετά δίνοτας έτσι την ευκαιρία στους καταναλωτές της Κύπρου να κάνουν την αγορά τους με την ησυχία τους. 

Αναμφίβολα, κατά την διάρκεια της περιόδου του Black Friday στην Κύπρο την τιμητική τους έχουν τα προϊόντα τεχνολογίας με τις επιλογές να βρίσκονται σε τεράστια γκάμα γι' αυτό για να μην μπερδευόμαστε καλό είναι να ξεκινήσουμε την έρευνά μας από νωρίς για να καταλήξουμε στο προϊόν που θεωρούμε ότι μας ταιριάζει και εξυπηρετεί ιδανικότερα τις ανάγκες. 

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, πως δεν είναι ανάγκη να συνωθούμαστε σε ουρές καταστημάτων και ποδοπατούμαστε στις πόρτες των πολυκαταστημάτων ούτε να ξημεροβραδιαζόμαστε έξω από το κατάστημα της επιλογής μας διότι πολύ απλά μπορούμε να κάνουμε τις αγορές μας εύκολα, απλά και... αναίμακτα ηλεκτρονικά. Ας μην ξεχνάμε πως ένα από τα καλά που άφησε πίσω της η πανδημία του κορωνοϊού είναι και η εκαπίδευσή μας πλέον στις ηλεκτονικές αγορές. Όλες σχεδόν οι εταιρείες, τα πολυκαταστήματα και τα brands προσφέρουν τη δυναντότητα στους καταναλώτες των αγορών μέσω διαδικτύου. Μην ξεχνάτε λοιπόν ότι δεν είναι ανάγκη να βιώσετε τις τραγελαφικές εικόνες που βλέπουμε στο εξωτερικό με τον κόσμο να στοιβάζετε έξω από το εκάστοτε κατάστημα. Μπορείτε εύκολα να κάνετε τις αγορές σας από τον καναπέ σας με το κινητό, το tablet και τον υπολογιστή μας με πολύ απλά βήματα αφού πλέον οι ιστοσελίδες του είδους είναι φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο που δεν χρειάζεται να γνωρίζει πυρηνική φυσική για να κάνεις τα ψώνια σου, να ζητήσεις την παραλαβή σου και να πληρώσεις με τον τρόπο που θέλεις. 

9

Τα τεχνολογικά προϊόντα βρίσκονται στα πάνω τους κατά τη διάρκεια των ημερών του Black Friday κι αυτή είναι η εικόνα που βλέπουμε κυρίως στις Η.Π.Α. Πραγματικός χαμός! 

Σήμερα, η ημέρα, μάλλον καλύτερα οι ημέρες, του Black Friday αποτελεούν μία φρενίτιδα αγορών με το ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως σε προσφορές σε τεχνολογικά προϊόντα που όλοι λίγο πολύ ονειρευόμαστε να αποκτήσουμε. 

Κεντρική φωτογραφία

Loader