Body Shaming: Τρόποι με τους οποίους το κάνεις στον εαυτό σου και δεν το καταλαβαίνεις

Body Shaming: Τρόποι με τους οποίους το κάνεις στον εαυτό σου και δεν το καταλαβαίνεις

Το body shaming δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια ή τάση των ανθρώπων να κριτικάρουν, κατακρίνουν και συχνά προκαλούν αμηχανία ή ντροπή ή ακόμη και ενοχές, σε άλλους συνανθρώπους τους, για θέματα που αφορούν στην εξωτερική εμφάνισή τους, τυχόν ατέλειες ή διαφορετικότητα. 

Στο παρελθόν το body shaming παρέμενε σε ένα μικρό κύκλο ανθρώπων και γινόταν υπό τη μορφή κουτσομπολιού. Τώρα γίνεται δημόσια, μέσα στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Instagram, Facebook και στο Τwitter, οπόταν και λαμβάνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Το διαδίκτυο δίνει απλόχερα το "βήμα" και την ευχέρεια στον οποιονδήποτε, να εκθέσει και να προσβάλει κάποιον μπροστά σε κοινό, μάλιστα, πολλές φορές χωρίς να έχει επιπτώσεις. 

Τα επικριτικά σχόλια σχετίζονται με το οτιδήποτε κατέβει στο μυαλό του ατόμου που προβαίνει σε body shaming. Μπορεί να αναφέρεται σε σημεία και "ψεγάδια" της εξωτερικής εμφάνισης κάποιου, όπως είναι οι σωματικές αναλογίες, το βάρος του, η ηλικία του, οι ρυτίδες, το ύψος, τυχόν σημάδια... 

Τα θύματα του body shaming νιώθοντας ντροπή και ανασφάλεια για το σώμα τους, αισθάνονται ανεπαρκή για τους άλλους και αυτό συμβάλλει στην χαμηλή αυτοεκτίμηση και στην κακή ψυχολογική κατάσταση.

Αυτό όμως που παρατηρείται συχνά, είναι πως οι γυναίκες κάνουν πολλές φορές body shaming ακόμη και  στον ίδιο τους τον εαυτό. Αυτολογοκρίνονται και μάλιστα πολύ αυστηρά. Ουσιαστικά, υποτιμούν τον εαυτό τους σε σχέση με το πώς δείχνουν εμφανισιακά και συγκρινόμενες με άλλες γυναίκες και πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται μέσα στα social media. Πολλές γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις ατέλειες, τα λάθη και τις αδυναμίες τους, παρά στις επιτυχίες και προτερήματά τους, όσο σημαντικές και αν είναι αυτές. 

Οπως τονίζουν οι ψυχολόγοι, το πρόβλημα με τη σκληρή αυτοκριτική είναι πως αντί να μας βοηθά να βελτιωνόμαστε, μας κάνει να επικεντρωνόμαστε πολύ σε όλα τα «στραβά σημεία» μας, στερώντας μας την χαρά να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας.

Μήπως ήρθε η ώρα να θέσεις τα πιο κάτω ερωτήματα στον εαυτό σου;

Εσύ, όταν βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη απομακρύνεσαι; Εχεις πιάσει τον εαυτό σου να μιλάει για πολύ ώρα για το πόσα κιλά πήρες και ότι δεν σου αρέσεις; Εχεις μήπως μια δυσκολία να αποδεχτείς ένα κομπλιμέντο από έναν φίλο; Πόσο συχνά λες άραγε καλά πράγματα για τον εαυτό σου;

45455456665
Φωτογραφία: Liza Summer/Pexels

Ας δούμε τους 5 τρόπους που μπορεί να κάνεις body shaming στον ίδιο σου τον εαυτό:

Αποφεύγεις να βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη

Αν και εσύ λες «αισθάνομαι χοντρή στον καθρέφτη», τότε σίγουρα θα αποφεύγεις να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Μπορεί να κοιτάς τον καθρέφτη, αλλά να μην βλέπεις αυτό που φαίνεται, αλλά αυτό που έχεις μέσα στο μυαλό σου. 

Ασχολείσαι πολύ με το βάρος σου (αν πήρες ή έχασες κιλά)

Κάθε μέρα ζυγίζεσαι και αν έχεις πάρει ένα κιλό σε προβληματίζει όλη την ημέρα σε σημείο να σου χαλάει τη διάθεση. Επίσης, αν έχεις καταφέρει να χάσεις κιλά, τότε αυτό θα το συζητάς με τις ώρες με την φίλη σου. Το βάρος σου εν ολίγοις καθορίζει απόλυτα την διάθεσή σου και αποτελεί μεγάλο θέμα για σένα.

Θεωρείς ότι η υγεία σχετίζεται με το βάρος και το σωματότυπο

Το βάρος δεν σχετίζεται με την κατάσταση υγείας μας, αλλά εσύ πιστεύεις το αντίθετο. Το βάρος ενός ατόμου είναι μόνο ένα μικρό στοιχείο και η ελάχιστη πληροφορία που δεν φανερώνει τίποτα για τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και τη διατροφή κάποιου και είναι σφάλμα να κάνουμε υποθέσεις για την κατάσταση υγείας του με βάση τον αριθμό στη ζυγαριά ή το μέγεθος του σώματός του.

Αγνοείς το σώμα σου και δεν ακούς τις ανάγκες του

Είναι πολύ σημαντικό να ακούς το σώμα σου και κυρίως τις ανάγκες του. Όταν το στομάχι σου πεινάει αρχίζει και γουργουρίζει, σωστά; Το συνετό λοιπόν είναι εκείνη τη στιγμή να μην το αγνοήσεις και να φας ένα θρεπτικό σνακ. Το να μείνεις νηστική σαφώς δεν είναι λύση.

Κρύβεις το σώμα σου με ρούχα και κινήσεις

Πόσες φορές έχεις βάλει το χέρι σου στην κοιλιά σου για να την κρύψεις, επειδή νιώθεις άσχημα γι΄ αυτήν; Οταν σε πλησιάζουν πώς είναι η γλώσσα του σώματός σου; Καμπουριάζεις; Eίσαι σε άμυνα;

Αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται γνώριμα, τότε σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό και γίνεσαι ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού σου. Και αυτός ο τύπος αυτοκριτικής μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων κατάθλιψης, άγχους, αρνητικής εικόνας του εαυτού μας, μείωση κινήτρων και παραγωγικότητας και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Πληροφορίες: bovary.gr

Loader