Boris Johnson: "Όχι βιολογικά αρσενικά σε γυναικεία αθλήματα"

Boris Johnson: "Όχι βιολογικά αρσενικά σε γυναικεία αθλήματα"

Αντιδράσεις για τη δήλωση του Boris Johnson ότι οι trans αθλήτριες δεν πρέπει να αγωνίζονται σε γυναικείο άθλημα

Τεράστιες αντιδράσεις έφερε η δήλωση του Boris Johnson, σχετικά με τη συμμετοχή διεμφυλικών γυναικών σε γυναικεία αθλήματα.

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα ο Boris Johnson δεν πιστεύει ότι οι trans γυναίκες θα πρέπει να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλητικά γεγονότα. 

Το θέμα των trans αθλητών - που επικεντρώνεται στην ισορροπία της ένταξης, της αθλητικής δικαιοσύνης και της ασφάλειας στον γυναικείο αθλητισμό - επικεντρώθηκε πρόσφατα στην περίπτωση της διεμφυλικής ποδηλάτισσας, Emily Bridges, αφού κρίθηκε ακατάλληλη να συμμετάσχει στον πρώτο της γυναικείο αγώνα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία της ποδηλασίας.

Διάβασε Επίσης: Ιαπωνία: Ζευγάρι παντρεύεται και χωρίζει κάθε τρία χρόνια 

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μίλησε για μια σειρά ζητημάτων, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Δε νομίζω ότι τα βιολογικά αρσενικά πρέπει να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα, αυτό μου φαίνεται απλώς λογικό. Τυχαίνει επίσης να πιστεύω ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν χώρους - είτε πρόκειται για νοσοκομεία, φυλακές, είτε αποδυτήρια - που να είναι αφιερωμένοι στις γυναίκες. Μέχρι εκεί φτάνει η σκέψη μου για το συγκεκριμένο θέμα».

Ενώ συνεχίζοντας ανέφερε: «Αν αυτό με φέρνει σε σύγκρουση με κάποιους άλλους, τότε πρέπει να τα λύσουμε όλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμπαθώ πάρα πολύ τους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν φύλο, στη μετάβαση, και είναι ζωτικής σημασίας να δώσουμε στους ανθρώπους τη μέγιστη αγάπη και υποστήριξη στη λήψη αυτών των αποφάσεων. Αυτά είναι πολύπλοκα ζητήματα και δεν μπορούν να λυθούν με ένα γρήγορο και εύκολο νομοθετικό κομμάτι. Χρειάζεται πολλή σκέψη για να γίνει αυτό σωστά», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Αγγλίας.

Οι αντιδράσεις στις δηλώσεις του 

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Johnson, η LGBTQ+ φιλανθρωπική οργάνωση, Stonewall, ανέφερε «Τα trans άτομα αξίζουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους άλλους που απολαμβάνουν τα οφέλη του αθλητισμού και οι γενικοί αποκλεισμοί των trans ατόμων που συμμετέχουν είναι θεμελιωδώς άδικοι. Αυτό είναι ένα περίπλοκο και ταχέως εξελισσόμενο ζήτημα και μεγάλο μέρος της επιστήμης δεν υπάρχει ακόμη σε αυτόν τον τομέα. Οι πολιτικές ένταξης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για κάθε άθλημα και είναι ζωτικής σημασίας να αποφεύγεται η χρήση εμπρηστικής ρητορικής, η οποία συχνά προκαλεί στα trans άτομα να σταματήσουν ν΄ ασχολούνται με τα αθλήματα που αγαπούν.»

Διάβασε Επίσης: Γκράφιτι σε πάρκο του Βερολίνου το χαστούκι του Will Smith στον Chris Rock

Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι αν και ο αθλητισμός της ελίτ «συχνά κυριαρχεί σε αυτές τις συζητήσεις», τα trans άτομα «υποεκπροσωπούνται επίσης στον κοινοτικό αθλητισμό», όπου «συχνά αισθάνονται αποκλεισμένοι.

Ο αθλητισμός έχει τη μοναδική δύναμη να μας φέρει κοντά και είναι σημαντικό τα trans άτομα να έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τα οφέλη του χωρίς να αντιμετωπίζουν αποκλεισμούς ή κατάχρηση».

Σημειώνεται ότι τα σχόλια του Boris Johnson ήρθαν μετά από μια επιστολή υπογεγραμμένη από μια ομάδα επίλεκτων γυναικών ποδηλατών - συμπεριλαμβανομένων Ολυμπιονικών που έχουν αποσυρθεί, επιστημόνων και ερευνητών - η οποία καλούσε την Παγκόσμια Ομοσπονδία της ποδηλασίας (UCI), να «ανακαλέσει» τους κανόνες του σχετικά με τη συμμετοχή των trans και τα επίπεδα τεστοστερόνης και να εφαρμόσει κριτήρια καταλληλότητας για γυναίκες «με βάση τα γυναικεία βιολογικά χαρακτηριστικά».

 

Bρείτε μας στο Instagram

Η επιστολή - αναφερόμενη στην κατάσταση της Bridges - ανέφερε ότι υπήρχε «βαθιά λύπη» για την «κατάσταση κρίσης», υποστηρίζοντας ότι οι αθλήτριες στο Ηνωμένο Βασίλειο «σας έδειξαν ότι ήταν πρόθυμες να μποϊκοτάρουν» προκειμένου η UCI και η βρετανική ομοσπονδία ποδηλασίας «ν΄ ακούσουν τις ανησυχίες τους για την απόδοση δικαιοσύνης στο άθλημά τους».

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας: HENRY NICHOLLS/POOL VIA AP

Loader