Βοσνία: Μοντέλα μετανάστες κάνουν πασαρέλα σε fashion show 

Βοσνία: Μοντέλα μετανάστες κάνουν πασαρέλα σε fashion show 

Δημιούργησαν το δικό τους brand 

H σχεδιάστρια Aleksandra Lovric δήλωσε πως ήθελε «να νιώθουν σαν κανονικοί άνθρωποι». 

Το brand άρχισε να χτίζεται τον περασμένο Ιούλιο, με τους μετανάστες αρχικά να σχεδίαζαν και να έραβαν μάσκες ειδικές για τον κορωνοϊό. Οι διοργανωτές σχεδιάζουν να επεκτείνουν το έργο σε περισσότερα κέντρα υποδοχής. 

Υπενθυμίζουμε ότι η Βοσνία φιλοξενεί περίπου 4.000 ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη βαλκανική χώρα ενώ αναζητούν τρόπους να κινηθούν προς τη Δυτική Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο, μερικοί μετανάστες στη Βοσνία κατάφεραν να ξεφύγουν από τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους για την αίγλη του κόσμου της μόδας. 

«Ήθελα να νιώθουν σαν κανονικοί άνθρωποι», είπε η σχεδιάστρια Aleksandra Lovric. «Όλοι είναι σε έναν δύσκολο δρόμο, κουβαλούν βαριά συναισθήματα και πάντα κάτι καλό γεννιέται από τέτοια συναισθήματα». Με το όνομα «No Nation Fashion», το brand που δημιουργήθηκε από μετανάστες ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, μέσω ενός έργου ραπτικής για μετανάστες σε ορισμένα από τα κέντρα υποδοχής, οι οποίοι αρχικά κατασκεύαζαν επαναχρησιμοποιήσιμες μάσκες προσώπου για τον κορωνοϊό. 

Διάβασε επίσης: ΗΠΑ: Διπλάσιος προβλέπεται ο πληθυσμός της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 

Υποστηριζόμενοι από διεθνείς οργανισμούς στη Βοσνία και με τη βοήθεια της Βόσνιας σχεδιάστριας, οι μετανάστες άρχισαν να δημιουργούν ρούχα και αξεσουάρ «φτιαγμένα από ανθρώπους εν κινήσει». Στην επίδειξη μόδας, οι μετανάστες έγιναν μοντέλα και βγήκαν στην πασαρέλα με σχέδια που προορίζονταν να συμβολίσουν διάφορα στάδια του ταξιδιού τους – τον «νομαδικό» δρόμο μακριά από το σπίτι και τη διέλευση σε νέες ζωές και σε νέες χώρες. 

Το πάνελ στο παρασκήνιο έγραφε «Είμαστε δυνατοί» και «Χαμογελάμε». Οι διοργανωτές είπαν ότι σχεδιάζουν να επεκτείνουν το έργο σε περισσότερα κέντρα υποδοχής και να δημιουργήσουν συνεργασία με τεχνικές σχολές και πανεπιστήμια στη Βοσνία. 

Πηγή

Loader