Βραβείο Europa Nostra στον σπουδαίο Χαμπή Τσαγγάρη τον Χαράκτη

Βραβείο Europa Nostra στον σπουδαίο Χαμπή Τσαγγάρη τον Χαράκτη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν χθες τους νικητές των βραβείων στον τομέα της προστασίας και διάδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Είναι μεγάλη η συγκίνηση μας βλέποντας μεταξύ των βραβευθέντων τον αξιόλογο χαράκτη της Κύπρου Χαμπή Τσαγγάρη στενό συνεργάτη του Δήμου μας στον τομέα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της πρωτεύουσας.

Ο Χαμπής μέσα από την προσωπική του δημιουργία και το εκπαιδευτικό του έργο έδωσε την ευκαιρία σε όλες τις κοινότητες της Κύπρου και σε όλα  τα στρώματά του λαού να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην τέχνη. Δίδαξε την χαρακτική σε εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, μαθητές και απλούς ανθρώπους.

Μέσα από αυτά τα μαθήματα χαρακτικής που διοργάνωσε και συνεχίζει να διοργανώνει δωρεάν σε όλη την Κύπρο και σε πολιτιστικά κέντρα του εξωτερικού, διασώζει  την άυλη πολιτιστική κληρονομιά των λαϊκών μύθων της Κύπρου από τους οποίους αντλεί τη θεματολογία της τέχνης του. Από προσωπικές συνεντεύξεις με τους ανθρώπους της κυπριακής υπαίθρου συνέλλεξε πολύτιμες πληροφορίες για τους λαϊκούς θρύλους τους οποίους  διέσωσε για τις επόμενες γενιές μέσα από  τα έργα και τις εκδόσεις του.

Ο χαράκτης Χαμπής είναι ένα φωτεινό παράδειγμα ανθρώπου που με δική του πρωτοβουλία και αδιάκοπη προσπάθεια και προσωπικό ενθουσιασμό δημιούργησε μια ροή τέχνης σε μεγάλη μερίδα  του λαού χωρίς να διαχωρίζει τους μαθητές του με βάση το μορφωτικό τους επίπεδο η την κοινότητα από την οποία προέρχονται.

Στα μουσεία που έχει ιδρύσει το ένα στα Πλατανίσκια και το άλλο στην παλιά Λευκωσία σε συνεργασία με το Δήμο, φιλοξενεί καλλιτέχνες από όλες τις κοινότητες της Κύπρου αλλά και από άλλες χώρες από όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας πως η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο διαπολιτισμικού διαλόγου και συνύπαρξης των λαών.

Ο Δήμος Λευκωσίας συγχαίρει τον χαράκτη Χαμπή για τη μέχρι τώρα  προσφορά του στη διάσωση και διάδοση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και του ευχόμαστε να συνεχίσει την πορεία του με πάθος και ενέργεια και στο μέλλον.

Loader