Conde Nast Traveler: Τα 6 νησιά των Κυκλάδων που αξίζει να επισκεφτείς αυτό το καλοκαίρι

Conde Nast Traveler: Τα 6 νησιά των Κυκλάδων που αξίζει να επισκεφτείς αυτό το καλοκαίρι

Για ακόμα μία φορά η ομορφιά της Ελλάδα πρωταγωνιστεί

Το ελληνικό τοπίο το καλοκαίρι είναι ασυναγώνιστο: λευκές εκκλησίες με μοναδικούς τρούλους, αστραφτερές παραλίες με κρυστάλλινα νερά και παραθαλάσσιες ταβέρνες, που σερβίρουν δροσερό ούζο με φρεσκοψημένο χταπόδι.

Ο κορυφαίος παγκοσμίως τουριστικός οδηγός, Conde Nast Traveller, αφιέρωσε ένα δημοσίευμα στα έξι -μέχρι πρότινος- «παραγκωνισμένα παιδιά» των Κυκλάδων, που «αξίζουν τον κόπο».

Τήνος

 

Την πρώτη θέση στη λίστα των ανεξερεύνητων νησιών καταλαμβάνει η Τήνος. Στην αναφορά του για τη «Μούσα του Αιγαίου» ο κορυφαίος ταξιδιωτικός οδηγός τονίζει ότι η Τήνος «βιώνει τα τελευταία χρόνια κάτι που μοιάζει με αναγέννηση», παρατηρώντας ότι οι τουριστικές επισκέψεις στο νησί αυξάνονται κατακόρυφα.

Αναφέρεται βεβαίως, στην Παναγία Ευαγγελίστρια, που κυριαρχεί στο τοπίο αμέσως μετά την άφιξη κάθε επισκέπτη. Στο αφιέρωμα στα ελληνικά νησιά έπεται μια ωδή στην πλούσια γαστρονομία των 50 χωριών του νησιού, ενώ ο συντάκτης δεν παραλείπει να παινέψει τις μαγευτικές παραλίες της Τήνου.

Φολέγανδρος

Μόλις μια ώρα από τη Σαντορίνη, βρίσκεται η αιθέρια και άγρια ​​ομορφιά της Φολεγάνδρου, όπου απόκρημνοι βράχοι μάς δείχνουν το δρόμο προς τις υπέροχες θάλασσες. Από πολλές απόψεις, αυτό το μικροσκοπικό νησί είναι το αντίπαλο δέος της δημοφιλούς γειτόνισσάς του, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ειρηνική ανάπαυλα.

Με μόλις τρία χωριά και λιγότερους από 800 κατοίκους, η Φολέγανδρος είναι ένα σπάνιο «γαλήνιο κατόρθωμα» στις πολύβουες Κυκλάδες. Στη χώρα δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα, ενώ όλη αυτή η ηρεμία μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. 

Ορισμένες παραλίες στη Φολέγανδρο είναι γοητευτικά «κακοτράχαλες», με βότσαλα στη θέση της άμμου. Επιλέγουμε μια εξάωρη περιήγηση με σκάφος στο νησί, προκειμένου να φτάσουμε στις ακτές που είναι απρόσιτες με τα πόδια, κάνοντας μικρές στάσεις σε ένα σωρό εκπληκτικές παραλίες και προϊστορικές σπηλιές στη διαδρομή.

Κέα

Μόλις 90 λεπτά από την Αθήνα, η Κέα είναι το μοναδικό νησί που έχει ελάχιστα κοινά με την αρχαία πόλη και τις γειτονικές της Κυκλάδες. Ακριβώς γι’αυτό αξίζει να την επισκεφτούμε. Η Κέα, γνωστή στους ντόπιους ως Τζιά, διακρίνεται για τη νεοκλασική αρχιτεκτονική της, που φημίζεται για τις κεραμοσκεπές και τις γήινες αποχρώσεις της.

Πλάι στις απέραντες παραλίες, το ποικιλόμορφο τοπίο της διαθέτει πλούσια, φυσική ομορφιά, που νοερά μας παραπέμπει στην περιγραφή του Κήπου της Εδέμ. Απότομοι λόφοι, το μεγαλύτερο δάσος βελανιδιάς στις Κυκλάδες, ελαιώνες και αμπελώνες μας οδηγούν μέσα από την ερημιά, στις τέσσερις αρχαίες πόλεις του νησιού: την Ιουλίδα, την Καρθαία, την Κορησσία και την Ποιήσσα.

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Instagram

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Facebook

Σέριφος

 

Αξίζει να διανύσουμε μια διαδρομή δυόμισι ωρών με το πλοίο από την Αθήνα, προκειμένου να επισκεφτούμε τη γοητευτική Σέριφο. Η Χώρα, δηλαδή η κύρια πόλη, είναι λαξευμένη αμφιθεατρικά σε έναν βραχώδη λόφο, στην κορυφή του νησιού, με θέα στην αστραφτερή θάλασσα.

Η Χώρα αποτελείται από μία πάνω και μία κάτω γειτονιά, που συνδέονται μεταξύ τους με σκαλοπάτια. Τα ασβεστωμένα σπίτια μοιάζουν να γέρνουν στην πλαγιά του γκρεμού, στηριγμένα στα διάσπαρτα ερείπια της αρχαίας πόλης. Στη νότια ακτή της Σερίφου θα συναντήσουμε και μια σειρά από όμορφες παραλίες, περίπου 70, σύμφωνα με τους ντόπιους, όλες τους κοντά η μία στην άλλη.

Νάξος

Η μεγαλύτερη από τις Κυκλάδες, η γοητευτική Νάξος, διεκδικεί μια θέση στα ταξιδιωτικά πλάνα μας, με τις κρυστάλλινες παραλίες της και το καταπράσινο, μαγευτικό τοπίο. Τα ογκώδη ερείπια του ημιτελούς ναού του Απόλλωνα, με δημοφιλέστερη ανάμεσά τους την «Πορτάρα», διηγούνται μια πλούσια ιστορία από το 530 π.Χ.

Επιπλέον, η Νάξος αποτελεί σημείο αναφοράς, σε ό,τι αφορά τη γαστρονομική της παράδοση, χάρη στην μακροχρόνια αγροτική οικονομία και τα εύφορα εδάφη της. Τα πράσινα λαχανικά, το αιγοπρόβειο κρέας, τα ψάρια, οι πατάτες, οι ελιές και το μέλι συγκαταλέγονται στα βασικά υλικά της ναξιώτικης κουζίνας, την οποία μπορούμε να ευχαριστηθούμε στις τοπικές, οικογενειακές ταβέρνες που προσφέρουν ζεστή φιλοξενία.

Κουφονήσια

Το ταξίδι στα Κουφονήσια αποτελεί από μόνο του μια περιπέτεια. Μια διαδρομή 5 έως 8 ωρών με το πλοίο από την Αθήνα, μας οδηγεί στα νησιά, όπου το νερό ντύνεται στην πιο εκθαμβωτική απόχρωση του τιρκουάζ. Απομακρυσμένα και γραφικά, αποτελούν ένα γνήσιο, κρυμμένο στολίδι.

Εδώ, υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο νησιά για να εξερευνήσουμε. Το Άνω Κουφονήσι, το κύριο νησί, είναι το πιο ζωηρό ανάμεσά τους.  Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, επομένως , η βόλτα στα απότομα πλακόστρωτα σοκάκια αποτελεί την απλούστερη μέθοδο εξερεύνησης, καθώς μπορούμε να γυρίσουμε ολόκληρο το νησί σε περίπου 4 ώρες. Οι εκπληκτικές, ερημικές παραλίες είναι ξακουστές για τα πιο εντυπωσιακά νερά του Αιγαίου.

 

 

Πηγή 

 

Πηγή φωτογραφίας

Loader