Διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στο Λάγκος

Διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στο Λάγκος

Διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας το βράδυ της Τρίτης, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία, ενώ είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά στο Λάγκος, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλαν οι αρχές για να λάβουν τέλος οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον κυρίως της αστυνομικής βαρβαρότητας που γίνονται σε όλη τη χώρα την τελευταία εβδομάδα.

"Αρκετοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν, προσπαθούμε να μάθουμε πόσοι ακριβώς", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άσα Σανούσι, εκπρόσωπος της ΜΚΟ. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για σκηνές χάους και ανέφεραν πως είδαν πολλούς ανθρώπους να έχουν σωριαστεί στο έδαφος στον σταθμό διοδίων Λέκι, όπου συγκεντρώνονται διαδηλωτές εδώ και μία εβδομάδα.

Από την πλευρά του το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, που επικαλείται τρεις αυτόπτες μάρτυρες, έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο ανθρώπους που χτυπήθηκαν από σφαίρες στρατιωτών. "Άρχισαν να ρίχνουν πραγματικές σφαίρες προς το πλήθος. Έριχναν μέσα στο πλήθος", είπε ο Άλφρεντ Ονονούγκμπο, 55 ετών, ιδιωτικός φρουρός. "Είδα μια σφαίρα να χτυπάει έναν ή δύο ανθρώπους".

Η πολιτειακή κυβέρνηση στο Λάγκος διαβεβαίωσε ότι θα διενεργηθεί έρευνα για τα πυρά, τα οποία σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες άρχισαν γύρω στις 19:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Κύπρου). "Υπάρχουν πληροφορίες για πυρά στον σταθμό διοδίων Λέκι", ανέφερε ο Γκμπογέγκα Ακοσίλε, εκπρόσωπος του κυβερνήτη, μέσω Twitter. "Η πολιτειακή κυβέρνηση διέταξε να διενεργηθεί έρευνα για το συμβάν", πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο για το περιστατικό. Φωτοειδησεογράφος είπε ότι πάνω από 20 στρατιωτικοί έφθασαν στον σταθμό διοδίων και άνοιξαν πυρ αμέσως. Είπε πως είδε δύο ανθρώπους που είχαν χτυπηθεί από σφαίρες. Ένας τρίτος αυτόπτης μάρτυρας είπε πως περίπου 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πυρά. Πρόσθεσε πως είδε στρατιωτικούς να απομακρύνουν πτώματα.

Οι αρχές επέβαλαν νωρίτερα χθες 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λάγκος, που περιλαμβάνει την ομώνυμη εμπορική πρωτεύουσα της Νιγηρίας, για να σταματήσουν οι μαζικές κινητοποιήσεις. Ο επικεφαλής των δυνάμεων της αστυνομίας σε εθνικό επίπεδο ανέφερε από την πλευρά του ότι διέταξε να αντιμετωπιστούν μονάδες αντιμετώπισης ταραχών σε όλη την επικράτεια καθώς αναφέρονται επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων, ενημέρωσε εκπρόσωπος των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Loader