Διαφαίνεται αχτίδα φωτός, μόλις είπε ο Πρόεδρος

Διαφαίνεται αχτίδα φωτός, μόλις είπε ο Πρόεδρος

Συνεχίζονται μέχρι τις 30 Απριλίου τα μέτρα

Με μία σχεδόν ώρα καθυστέρηση σήμερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανίστηκε πριν λίγο για νέο διάγγελμα και είπε τα ακόλουθα:

Χωρίς να θέλω να καλλιεργώ αδικαιολόγητη αισιοδοξία τα μέτρα που πήραμε αποδίδουν και διαφαίνεται αχτίδα φωτός. Δεν μας επιτρέπεται η όποια παρέκκλιση ή τυχόν χαλάρωση των μέτρων καθώς θα οδηγούμασταν σε καταστροφικές συνέπειες.

Για τούτο οι σημερινές αποφάσεις εντάσσονται μέσα σε αυτό το πλαίσιο

Το πιο οδυνηρό ίσως μέτρο ήταν η απόφαση για αποτροπή επιστροφής των χιλιάδων φοιτητών του εξωτερικού. Στόχος ήταν η προστασία των ίδιων όσο και του ευρύτερου κοινού. Η έγνοια μας για τους φοιτητές ήταν δεδομένη και αποδεικνύεται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης. 

Στις σημερινές αποφάσεις καθορίζονται λεπτομερώς οι αριθμοί και τα χρονοδιαγράμματα επιστροφής των φοιτητών. Oι νέες αποφάσεις αφορούν πρόσθετα μέτρα για επιχειρήσεις και οικονομικά ευάλωτες ομάδες. Η δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας επίσης λήφθηκε υπόψη.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

Παράταση μέχρι τις 30 Απριλιου των διαταγμάτων - Χωρίς εξαίρεση για τις γιορτές του Πάσχα

Επαναπατρισμός - Πέρα από τις υφιστάμενες κατηγορίες αποφασίστηκε σταδιακά η επιστροφή φοιτητών, μόνιμα διανεμόντων σε χώρες του εξωτερικού για τους οποιους η απασχόληση έχει ανασταλεί λόγω πανδημίας και πολιτών που η επιστροφή κρίνεται απαραίτητη για ανθρωπιστικούς λόγους

Για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε η διεξαγωγή επαναληπτικών εξετάσεων ανά επαρχία, η διεξαγωγή εξετάσεων σε άτομα που συνεχίζουν να εργάζονται και σε όλους όσοι με βάση το πρόγραμμα σταδιακού και ελεγχόμενου επαναπατρισμού επιστρέφουν.

Αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα αποφασίστηκε η παράτασή τους μέχρι τις 12 Ιουνίου. Για περίοδο 4 μηνών θα συνεχιστεί η κρατική στήριξη τόσο εργαζομένων όσο και επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος έκανε επίκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη και είπε ότι η διάρκεια ισχύος των μέτρων θα εξαρτηθεί από τις αντοχές μας. 

Θέλω όταν βρεθούμε στο επόμενο εορταστικό τραπέζι να μην λείπει κανένας, κατέληξε για να επισημάνει πως δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε περάσει ανάλογες ή χειρότερες δοκιμασίες. Χάρη στο πείσμα και στην αποφασιστικότητα μας κατορθώσαμε να υπερβούμε τις δυσκολίες και να βγούμε πιο δυνατοί

Θέλω να συγχαρώ τους συμπολίτες μας που επιδεικνύουν προσήλωση στα μέτρα, είπε τέλος.

Loader