Διάγγελμα Μακρόν: Αυτά είναι τα νέα μέτρα

Διάγγελμα Μακρόν: Αυτά είναι τα νέα μέτρα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν ανακοίνωσε νέο, γενικό lockdown στην Γαλλία από την Παρασκευή.

Εν μέσω πρωτοφανούς έξαρσης της πανδημίας, ο Μακρόν ανακοίνωσε μέτρα που θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το αντίστοιχο lockdown της Άνοιξης, που τότε είχε διαρκέσει οχτώ εβδομάδες. Από τα ξημερώματα της Παρασκευής κλείνουν μπαρ και εστιατόρια και θα τεθεί σε ισχύ γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, με εξαίρεση τις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις για λόγους εργασίας, έκτακτης ανάγκης και προμήθειας βασικών αγαθών.   

Και πάλι η έξοδος από το σπίτι για τους πολίτες θα επιτρέπεται μόνο με ειδική άδεια ενώ η μετακίνηση μεταξύ διαφορετικών περιοχών θα απαγορευτεί. Τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ωστόσο ανοικτά αλλά τα πανεπιστήμια θα επιστρέψουν στην τηλε-εκπαίδευση και θα επεκταθεί στο μέγιστο η τηλεργασία. 

Οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας θα επιτρέπονται ωστόσο, όπως και η διεξαγωγή κηδειών, διευκρίνισε ο πρόεδρος. Παράλληλα θα συνεχίσουν να λειτουργούν, μεταξύ άλλων, δημόσιες υπηρεσίες και εργοστάσια.    Τα νέα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως την 1η Δεκεμβρίου ενώ η κατάσταση θα επανεξετάζεται κάθε 15 ημέρες σε ό,τι αφορά την λειτουργία των καταστημάτων. Το lockdown θα αρθεί μόνο όταν τα ημερήσια κρούσματα μειωθούν κάτω από τα 5.000 είπε ο Μακρόν. .   

Χθες η Γαλλία κατέγραψε περίπου 33.400 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 523 ασθενείς έχασαν την ζωή τους - 288 σε κάποιο από τα νοσοκομεία και 235 σε γηροκομεία της χώρας. Από την αρχή της πανδημίας η Γαλλία μετρά 35.544 νεκρούς. 

Loader