ΔΙΑΓΩΝΙΣΜOΣ: Πώς να κερδίσεις δύο εισιτήρια με την TUS Airways για το συναρπαστικό Τελ Αβίβ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜOΣ: Πώς να κερδίσεις δύο εισιτήρια με την TUS Airways για το συναρπαστικό Τελ Αβίβ

Η Avant Garde και ο TheCypriotTraveler σε συνεργασία με την TUS Airways σε ταξιδεύουν στο «Μαϊάμι της Μέσης Ανατολής» - Μάθε τα πάντα γι’ αυτόν τον τόσο υπέροχο προορισμό της Μεσογείου

Το όνομα της πόλης του Τελ Αβίβ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανταποκρίνεται τα μέγιστα στη σημερινή φήμη, ανάπτυξη και κουλτούρα της πόλης. Αν πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή: Αβίβ στα εβραϊκά σημαίνει «άνοιξη» και σύμβολο της αναδημιουργίας και αναγέννησης, το καινούργιο. Τελ είναι ο «λόφος» και οι Ισραηλινοί το χρησιμοποίησαν με σκοπό να προσδώσουν μία συμβολική υπόσταση στο χωνευτήρι των πολιτισμών που συνυπάρχουν και ο ένα «δημιουργεί» και «οικοδομείται» πάνω στον άλλον.

Αυτή η τόσο συναρπαστική πόλη είναι τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά ένας «ανοιξιάτικος λόφος» όπου το παλιό συναντά το καινούργιο και η παλιά πόλη συναντά μία μοντέρνα μητρόπολη.

7 

Λίγο ιστορία...

Η ιστορία του Τελ Αβίβ δεν είναι παλιά. Ξεκινά κάπου στο 1909, όταν εκεί στους αμμόλοφους βόρεια της Γιάφα, δημιουργήθηκε ένας μικρός οικισμός με το όνομα Τελ Αβίβ. Σταδιακά ο οικισμός αυτό θέλοντας να διαφοροποιηθεί από την εικόνα των γειτονικών αραβικών πόλεων επένδυσε στο μέλλον, παρουσιάζοντας μία πιο μοντέρνα και καθαρή εικόνα στα ευρωπαϊκά πρότυπα με σκοπό να θυμίζει την Οδησσό της Ουκρανίας. Ένας εκ των ιδρυτών του Τελ Αβίβ, ο Akiva Arieh Weiss είχε ένα ξεκάθαρο όραμα για την πόλη του: «Σε αυτή την πόλη θα χτίσουμε δρόμους με πεζοδρόμια και ηλεκτρικό φωτισμό. Κάθε σπίτι θα έχει φρέσκο νερό από πηγάδια που θα ρέει μέσω σωληνώσεων όπως σε κάθε μοντέρνα ευρωπαϊκή χώρα και επίσης θα έχει αποχετευτικό σύστημα που θα εγγυάται τη δημόσια υγεία» (1906).

Κι έτσι ακριβώς έγινε. Η πόλη μεγάλωσε και δεν έπαψε να εξελίσσεται, για να είναι σήμερα η «Σίλικον Βάλεϊ της Αραβίας», το «Μαϊάμι της Μέσης Ανατολής», η «Νέα Υόρκη της Μεσογείου». Μια πραγματική μητρόπολη με ουρανοξύστες, υπερπολυτελείς αρχιτεκτονικές κατασκευές και χλιδάτα ξενοδοχεία. Είναι μια πόλη που αγαπάει την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, μια πόλη που ζει έντονα, διασκεδάζει και απολαμβάνει τους καρπούς της ιστορίας της.

7

Εδώ θα συναντήσεις φουτουριστικά κτίρια να συνυπάρχουν με παλιές γειτονιές, προχωρημένα concept stores, δίπλα σε οριεντάλ σουκ (αγορά) γεμάτα χρώματα κι αρώματα της Μέσης Ανατολής, αλλά και παροιμιώδες clubbing μαζί με γεύσεις της nouvelle cuisine. Αν η Ιερουσαλήμ είναι παγκόσμιο προσκύνημα, το Τελ Αβίβ είναι ο ναός της καινοτομίας!

7

Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις 

Παλιό Λιμάνι της Γιάφα και γειτονιές της Νόγκα: Με θέα την ανατολική Μεσόγειο, στο παλιό λιμάνι της Γιάφα, θα επισκεφθείς μια από τις παλαιότερες συνοικίες του Τελ Αβίβ, άψογα διατηρημένη χάρη και στις εργασίες αποκατάστασής της που ξεκίνησαν το ’90 για να παραμείνει ζωντανή η ιστορία και η κουλτούρα της. Λίγο βορειότερα, η γειτονιά της Νόγκα, σε αντίθεση με τη Γιάφα, αποτελεί την επιτομή της ανάπτυξης και της αρχιτεκτονικής καινοτομίας. Το Πάρκο Charles Clore: Βγαίνοντας από τα στενάκια της Γιάφα, θα συναντήσεις το ιδανικό σημείο για περιπάτους και στιγμές χαλάρωσης με θέα, φυσικά, το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Carmel Market: Το να βρεθείς σε μια υπαίθρια αγορά είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις τους ανθρώπους αλλά και να ζήσεις λίγη από την καθημερινότητα της πόλης. H Carmel Market δεν είναι απλά μια αγορά, είναι η πιο διάσημη ανοιχτή αγορά του Τελ Αβίβ. Το βράδυ μπορεί οι πάγκοι να κλείνουν, αλλά τα στενάκια γύρω από την Carmel Market σφύζουν από ζωή και προσφέρουν πολλές εναλλακτικές για φαγητό και ποτό.

Rothschild Boulevard και Neve Tzedek: Χαριτωμένα μικρά café, κομψά εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, νυχτερινά μαγαζιά και εμβληματικά Bauhaus κτίρια συνθέτουν την εικόνα της λεωφόρου Rothschild. Η φαρδιά πεζοδρομημένη λωρίδα που χωρίζει τη διπλής κατεύθυνσης λεωφόρο είναι ιδανική για ανέμελες βόλτες μέρα και νύχτα. Η παραθαλάσσια γειτονιά του Neve Tzedek ενδείκνυται για νυχτερινές εξόδους, ενώ δεν υστερεί και σε καλά εστιατόρια. Στην όμορφη Shabazi Street θα χαζέψετε τις αμέτρητες γκαλερί και τα καταστήματα λαϊκής τέχνης.

7

Τι να επισκεφτείς 

Tel Aviv Museum of Art: Μια μεγάλη συλλογή τέχνης, από Γάλλους ιμπρεσιονιστές (Ρενουάρ, Μονέ, Κορό, Πισαρό) και σουρεαλιστές έως σύγχρονους multimedia καλλιτέχνες.

Το Κέντρο Bauhaus: Ιδρύθηκε το 2000 και είναι αφιερωμένο στο γνωστό αρχιτεκτονικό κίνημα το οποίο χαρακτηρίζει σχεδόν στο σύνολό της τη “Λευκή Πόλη“, όπως ονομάζεται το κέντρο του Τελ Αβίβ. Στο χώρο του μουσείου, εκτός από τις μόνιμες συλλογές, φιλοξενούνται συχνά περιοδικές εκθέσεις, ενώ πραγματοποιούνται και περίπατοι στην πόλη σχετικά με την αρχιτεκτονική και το design.

7

Βασικές πληροφορίες – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις 

Visa: Οι Κύπριοι πολίτες δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στον Ισραήλ. Μια κάρτα για την είσοδο και παραμονή σου στο Ισραήλ βγαίνει μόλις φτάσεις στο αεροδρόμιο και είναι εύκολη διαδικασία. Προσοχή μόνο γιατί δεν σφραγίζεται το διαβατήριο, αλλά σου δίνουν ένα χαρτάκι, το οποίο φρόντισε να μην χάσεις.

Έλεγχος στο αεροδρόμιο: Αν έχετε ταξιδέψει σε αραβικές χώρες, έχετε υπόψη σας ότι μια τέτοια σφραγίδα στο διαβατήριό σας θα φέρει και τις σχετικές ερωτήσεις. Στην επιστροφή επίσης, πριν τον έλεγχο αποσκευών, οι επιβάτες απαντούν σε ορισμένες σύντομες ερωτήσεις. Αν οι υπεύθυνοι το κρίνουν απαραίτητο, μπορεί να σας κάνουν έλεγχο στις αποσκευές. Καλό είναι λοιπόν να βρίσκεστε τουλάχιστον 2 ώρες πριν την πτήση σας στο αεροδρόμιο.

Συνάλλαγμα: Tο Ισραήλ είναι ένας ακριβός προορισμός όσον αφορά στη διαμονή, το φαγητό, τις μετακινήσεις και τα τοπικά tours. To τοπικό νόμισμα είναι το Shekel, 3,8 προς 1 ευρώ, ενώ μπορείτε να πληρώσετε παντού με κάρτες. Αν χρησιμοποιήσετε μετρητά, κάντε συνάλλαγμα είτε στο αεροδρόμιο είτε σε ανταλλακτήρια στην πόλη, χωρίς μεγάλη διαφορά στην ισοτιμία.

Από το αεροδρόμιο στην πόλη: Το διεθνές αεροδρόμιο Ben Gurion βρίσκεται 15 χλμ. έξω από το Τελ Αβίβ. Ο πιο οικονομικός τρόπος να φτάσετε στο κέντρο είναι πάρετε το τρένο. Ο πιο σύντομος αλλά πιο ακριβός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ταξί που θα βρείτε έξω από το Terminal 3. Η διαδρομή θα σας κοστίσει περίπου €50.

7

Κέρδισε δύο εισιτήρια για το Τελ Αβιβ 

Η TUS Airways μας ταξιδεύει με απευθείας καθημερινές πτήσεις από το αεροδρόμιο Λάρνακας για το Τελ Αβίβ μέχρι και 3 φορές την εβδομάδα. Σε συνεργασία με την Avant Garde και τον TheCypriotTraveler η TUS Airways προσφέρει δύο δωρεάν εισιτήρια για το υπέροχο Τελ Αβιβ. Μπες στη σελίδα της Avant Garde στο Instagram ΕΔΩ και του TheCypriotTraveler ΕΔΩ ακολούθησε πιστά τις οδηγίες και λάβε μέρος στον διαγωνισμό για συμμετέχεις στην κλήρωση που θα γίνει στις 12 Απριλίου 2023. Ο τυχερός θα ανακοινωθεί με post στα social media της Avant Garde και του TheCypriotTraveler. 

Όροι διαγωνισμού: 

  • Περίοδος ταξιδιού: Έως 26 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα πτήσεων της εταιρείας και τη διαθεσιμότητα θέσεων.
  • Περίοδος που δεν συμπεριλαμβάνεται: 20 Ιουλίου - 20 Αυγούστου 2023.
  • Το έπαθλο περιλαμβάνει: Αποσκευή 20 κιλά.
  • Ισχύει για πτήσεις που πραγματοποιούνται με αεροσκάφη της TUS Airways.
  • Δεν επιτρέπεται μεταβίβαση, αντικατάσταση, πώληση ή εξαργύρωση σε μετρητά οποιουδήποτε επάθλου.

Καλή επιτυχία σε όλους! 

 

Φωτογραφίες 

 

Loader