The Dig: Μια ταινία για το curfew

The Dig: Μια ταινία για το curfew

Το curfew των 9 μάς βρίσκει, την πλειονότητα υποθέτω, με το τηλεχειριστήριο στο χέρι. Κι οι επιλογές νέου υλικού όλο και λιγοστεύουν, αν λάβεις υπόψη ότι το ευκολοχώνευτο “Bridgerton” είναι μία απ’ τις σειρές που κάνουν trending αυτό το διάστημα.  

 

Ωστόσο, ευχάριστη έκπληξη ήταν αυτή της 29ης Ιανουαρίου και της ταινίας “The Dig”, που στριμάρεται στο Netflix.  

 

Όσο βαρετή κι αν ακουστεί για κάποιους αρχικά, η εν λόγω αρχαιολογική bonanza, ήταν ότι καλύτερο πέρασε απ’ τους δέκτες μας. 

 

Με πρωταγωνίστρια την γλυκύτατη Carey Mulligan και τον πάντοτε εξαιρετικό Ralph Fiennes, το “The Dig” είναι ό,τι πιο συγκινητικό για όσους αγαπούν το period drama. Μία δραματοποιημένη εκδοχή ενός ιστορικού γεγονότος σε ένα δίωρο well spent θα λέγαμε, μέσα στην βαρεμάρα της καραντίνας. (Κι ένα μισάωρο να ψάχνεις μετά την ιστορία του πραγματικού Basil Brown). 

12344

 

Από αισθητικής άποψης, ο διευθυντής φωτογραφίας Mike Eley έχει δώσει ρέστα ενώ ο σκηνοθέτης Simon Stone κατάφερε να τσιγκλίσει την πραγματική αυτή ιστορία που επιφανειακά θα περνούσε σε διακόσιες λέξεις στις ειδήσεις. 

 

Με αναφορές στον Μεγάλο Πόλεμο, το στόρι μάς τοποθετεί λίγο προτού ξεσπάσει ο δεύτερος παγκόσμιος, και επικεντρώνεται σε ένα γεγονός που έλαβε χώρα στην αγγλική επαρχία. Πρόκειται για την αρχαιολογική ανακάλυψη ενός σημαντικού ευρήματος, ευρήματος που άλλαξε τον τρόπο που ήταν κατανοητή η ιστορία μέχρι τότε. 

233
Εικόνα από τις πραγματικές ανασκαφές 

​​​​​ 

 

Μεταξύ άλλων παρακολουθούμε την κοινωνική υφή της περιόδου και, ίσως, εντοπίζουμε τα κοινά που μπορεί να ‘χει η δεκαετία του ΄30 με την σημερινή εποχή: Γεωπολιτικές δυνάμεις που αλλάζουν, οικονομική ανασφάλεια και μία συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνική κατάσταση. 

 

Στο “The Dig”, η Mulligan υποδύεται μία εύπορη χήρα που προσλαμβάνει έναν ερασιτέχνη αρχαιολόγο ανασκαφέα -ο Fiennes δίνει ρέστα και σ’ αυτή την ταινία- για να αναλάβει την εκσκαφή ταφικών τύμβων στο κτήμα της, στην αγγλική επαρχία. Εκεί θα αποκαλυφθεί ένας θησαυρός που θα αλλάξει την ιστορία σε μία περίοδο που ο δεύτερος παγκόσμιος καραδοκεί (για να την ξαναλλάξει). 

 

Η ταινία σταματάει όταν το αρχαιολογικό εύρημα βλέπει το φως αλλά απ’ τα ιστορικά trivia που είναι καλό να σημειωθούν είναι ότι οι εν λόγω ανασκαφές συνεχίστηκαν έως και την δεκαετία του ‘90, με τα ευρήματα, βεβαίως, να φιλοξενούνται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. 

 

Το “The Dig” αξίζει να το δεις, με curfew ή χωρίς (που δεν το βλέπουμε σύντομα), γιατί από ανοησίες πήραμε. Κινηματογραφικά και πολιτικά αυτό το διάστημα. 

Loader