Το δικαστήριο αποφασίζει για τα ελαφρυντικά στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Το δικαστήριο αποφασίζει για τα ελαφρυντικά στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Από τα ελαφρυντικά θα εξαρτηθούν και οι ποινές

Λίγο μετά τις 11 το πρωί ξεκίνησε ξανά η ακροαματική διαδικασία για την απόφαση της δίκη της Χρυσής Αυγής, που ήδη μετρά την τρίτη ημέρα.

Σήμερα συνεχίζονται οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά και εκτός απροόπτου το δικαστήριο θα αποφασίσει επί αυτών, ενώ σε δεύτερη φάση θα αποφασίσει για τις ποινές που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες. Σύμφωνα δε με τη διαδικασία, θα ακολουθήσει η πιο κρίσιμη φάση κατά την οποία θα κριθούν οι αναστολές.    

Χθες Πέμπτη, η εισαγγελέας της έδρας, μετά από μια σύγχυση, εισηγήθηκε να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση, αυτή της μη συμμετοχής μέλους σε κακουργηματική πράξη εγκληματικής οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του ποινικού κώδικα παράγραφος 6. Δηλαδή η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα εξής εγκλήματα: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός. 

Η εισαγγελική πρόταση αφορούσε όσους έχουν κηρυχθεί ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση (οι πρώην βουλευτές Παναγιώτης Ηλιόπουλος,  Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνιος Γρέγος, Νικόλαος Μίχος, Νικόλαος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης, καθώς και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Η πρόταση δεν αφορά στους επτά της διευθυντικής ομάδας (Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής), στους  οποίους σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελίας δεν αναγνωρίζονται ελαφρυντικά. 

Να σημειωθεί ότι από τα ελαφρυντικά θα εξαρτηθούν και οι ποινές. 

433456565

Εισαγγελέας έδρας: "Παραμένω πιστή στην πρόταση μου"  

Σήμερα, παίρνοντας τον λόγο εμβόλιμα στην διαδικασία των δευτετορολογιών, η εισαγγελέας της Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, θέλησε να υπερασπιστεί την πρότασή της περί απαλλαγής των κατηγορουμένων, ωστόσο δεν μπορούσε να μην λάβει υπόψη την τελική απόφαση.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου επί της ενοχής ήταν απαλλακτική για τη διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές. Παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της πρότασης του, οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση«.

Με δηλώσεις έξω από το Εφετείο, και ενώ συνεχιζόταν η διαδικασία, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρθηκε στο θέμα των ελαφρυντικών που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

«Η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 187 παράγραφος 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα που επικαλούνται οι υπερασπιστές, εφαρμόζεται όταν η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων αφορά την εγκληματική οργάνωση και όχι όταν μια εγκληματική οργάνωση στην οποία έχει καταδικαστεί κάποιος για ένταξη, έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις αλλά δεν έχει τελέσει ο ίδιος. Αυτό προκύπτει ευθέως, τόσο από την εισηγητική έκθεση του νόμου, όσο και από ένα βιβλίο, το σύγγραμμα «Ασφάλεια και Ελευθερία» του Ιωάννη Μανωλεδάκη, το οποίο έκαναν σημαία στις αγορεύσεις τους πριν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά τώρα το ξέχασαν, διότι αυτά τα οποία γράφει είναι αντίθετα με αυτά τα οποία υποστηρίζουν», ανέφερε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής. 

Με αιχμή προς την εισαγγελέα της έδρας, ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι «τουλάχιστον η εισαγγελέας όφειλε να το έχει διαβάσει. Ο σκοπός για τον οποίο καθιερώθηκε αυτό το ελαφρυντικό, είναι ότι κάποιο μέλος εγκληματικής οργάνωσης που πράγματι είναι αδρανής και δεν έχει τελέσει αυτά που σχεδιάζει, να μπορεί να αντιμετωπίζεται επιεικέστερα. Όχι όμως κάποιος που βρίσκεται σε μια οργάνωση που έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις, που αυτός το ξέρει και επειδή ο ίδιος δεν έχει συμμετάσχει στην τέλεση τους να παίρνει ελαφρυντικό. Συνεπώς, η απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί την απόρριψη για όλους τους κατηγορούμενους του ελαφρυντικού αυτού και οφείλουν όσοι δεν έχουν ανοίξει στην εισηγητική έκθεση του νόμου και το βιβλίο του Γιάννη Μανωλεδάκη, το οποίο όπως είπαμε οι ίδιοι οι συνήγοροι υπεράσπισης το ανέφεραν δυο και τρεις φορές στις αγορεύσεις τους, να κάτσουν να το διαβάσουν».

Πηγή

Loader