Δυνατή μουσική, drones και σειρήνες κατά των ακρίδων

Δυνατή μουσική, drones και σειρήνες κατά των ακρίδων

Το 2020 συνεχίζεται

Τη χειρότερη εισβολή ακρίδων τα τελευταία 27 χρόνια, αντιμετωπίζει η Ινδία και το Πακιστάν

Μετά τις αφρικανικές χώρες, όπου δισεκατομύρια ακρίδων έπληξαν τις καλλιέργειες τον τελευταίο χρόνο, μεγάλες πόλεις της βόρειας Ινδίας κατακλύζονται από τα έντομα και οι αρχές αναζητούν τρόπο να τις καταπολεμήσουν. Το ίδιο συμβαίνει και στο γειτονικό Πακιστάν.

Οπως λέει ο Κιθ Κρέσμαν, ο οποίος είναι ανώτερος αξιωματικός πρόγνωσης ακρίδων στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, το φαινόμενο αυτό είναι το χειρότερο εδώ και 25 χρόνια σε Σομαλία και Αιθιοπία, εδώ και 27 χρόνια στην Ινδία και εδώ και 70 χρόνια στην Κένυα. 

Στο Πακιστάν, οι λεγόμενες ακρίδες της ερήμου (Schistocerca gregaria), καταβρόχθισαν σε πολύ υψηλό ποσοστό τις καλλιέργειες σε 60 περιφέρειες των τεσσάρων επαρχιών του. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα καταστροφικά έντομα έφτασαν αρχικά στην επαρχία του Βαλουχιστάν από το γειτονικό Ιράν. Η καταστροφή που προκαλούν τα έντομα, που κυρίως προέρχονται από ερήμους, είναι ολοκληρωτική καθώς καταβροχθίζουν κυριολεκτικώς τα πάντα, από τον κορμό του φυτού μέχρι τα σπόρια και τα λουλούδια, ταξιδεύοντας κάθε ημέρα περίπου 149 χλμ. Ομως δεν είναι η πρώτη φορά που οι ακρίδες καταστρέφουν τις καλλιέργειες στο Πακιστάν. Παρόμοια εισβολή πραγματοποιήθηκε και πέρυσι τον Μάιο, για πρώτη φορά μετά το 1993.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, το 38% των καλλιεργήσιμων γαιών της χώρας αποτελεί τόπο αναπαραγωγής για τα καταστροφικά έντομα, τα οποία μπορεί να προκάλεσαν οικονομική ζημία, ύψους 3,72 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Οι απελπισμένοι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται χρησιμοποιούν αυτοσχέδιους τρόπους για να απομακρύνουν τα σμήνη των ακρίδων. Στο Πουντζάμπ και το Βαλουχιστάν χτυπάνε τύμπανα για να φοβίσουν τα έντομα, ενώ σε άλλες περιοχές, ανάβοντας φωτιές, προσπαθούν να περιορίσουν την παροχή τους σε οξυγόνο. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι άλλες αυτές οι παραδοσιακές τεχνικές δεν επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Τα έντομα μέχρι στιγμής δείχνουν προτίμηση σε καλλιέργειες βαμβακιού, ορχιδέων, ζαχαροκάλαμων και κάθε είδους λαχανικών. Η εισβολή τους είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει επισιτιστική κρίση, πολύ πιο απειλητική, από τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα εφόσον το πρόβλημα δεν λυθεί πριν από τον Ιούλιο και την έναρξη της εποχής των μουσώνων, οπότε η αναπαραγωγή τους αυξάνεται ραγδαία.

Υπό την απειλή των ακρίδων βρίσκεται ταυτόχρονα και η πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί, όπου κατευθύνονται τα παμφάγα σμήνη μετά την καταστροφή των καλλιεργειών στις δυτικές ινδικές πολιτείες, Ρατζαστάν, Γκουτζαράτ, και Μαχαράστρα.

Η συγκεκριμένη ακρίδα της ερήμου είναι η πιο καταστροφική από όλα τα είδη ακρίδων λόγω της ταχύτητάς της και της ικανότητάς της να πολλαπλασιάζεται γρήγορα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.  

Μπορούν να πετούν έως 150 χιλιόμετρα την ημέρα και να τρώνε όσο και το δικό τους σωματικό βάρος, ίσο με 2 γραμμάρια, φρέσκιας βλάστησης.  

Ένα σμήνος μπορεί να καλύπτει από ένα έως μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, με κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο να μετρά έως και 80 εκατομμύρια ακρίδες.   Ο Οργανισμός Φαρμάκων είπε ότι πολλές από τις κινήσεις της ακρίδας προκλήθηκαν από τους ισχυρούς δυτικούς ανέμους μετά τον κυκλώνα Amphan στον κόλπο της Βεγγάλης, ο οποίος έπληξε την Ινδία και το Μπαγκλαντές στις 20 Μαΐου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 90 άτομα και προκαλώντας περισσότερα από 13,2 δισ. δολάρια ζημιές. 

Loader