Δύσκολα θα ξεμπερδέψουμε από τον Covid-19

Δύσκολα θα ξεμπερδέψουμε από τον Covid-19

Ανακαλύφθηκε νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού με «αυξημένη μεταδοτικότητα» σύμφωνα με επιστήμονες

Εντοπίζεται και στην Ευρώπη ενώ έχει αυξημένη ικανότητα να αποφεύγουν τα αντισώματα.

Επιστήμονες στη Νότιο Αφρική λένε ότι εντόπισαν μία νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εμφανίζει ανησυχητικό αριθμό μεταλλάξεων.

Η λεγόμενη παραλλαγή C.1.2. εντοπίστηκε πρώτη φορά τον Μάιο στις επαρχίες Μπουμαλάνγκα και Γκαουτένγκ, όπου βρίσκονται το Γιοχάνεσμπουργκ και η πρωτεύουσα Πρετόρια. Έκτοτε βρέθηκε σε άλλες επτά χώρες της Αφρικής, της Ωκεανίας, της Ασίας και της Ευρώπης. 

Οι μεταλλάξεις του ιού «σχετίζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα» και αυξημένη ικανότητα να αποφεύγουν τα αντισώματα», αναφέρουν οι επιστήμονες. «Είναι σημαντικό να αναδείξουμε αυτή τη γενεαλογική γραμμή, δεδομένου του σχετικού αστερισμού μεταλλάξεων». 

Οι αλλαγές στον ιό έχουν οδηγήσει σε διαδοχικά κύματα του κορωνοϊού, με την παραλλαγή Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, να ανεβάζει πλέον τα ποσοστά μόλυνσης σε όλο τον κόσμο. Οι μεταλλάξεις ταξινομούνται για πρώτη φορά ως παραλλαγές ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μόλις εντοπιστούν ως πιο σοβαρές ή μεταδοτικές, ονομάζονται παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία.

554556656
AITOR DIAGO VIA GETTY IMAGES

Η C.1.2. εξελίχθηκε από την C.1., τη σειρά του κορωνοϊού που κυριάρχησε στο πρώτο κύμα των μολύνσεων στη Νότια Αφρική, στα μέσα του 2020. 

Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες είχαν ανακαλύψει επίσης την μετάλλαξη «Βήτα» το 2020, τονίζουν όμως ότι η αυξημένη επιστημονική δυνατότητα της χώρας στην καταγραφή του γονιδιώματος του ιού, σημαίνει πως παρότι τα νέα στελέχη εντοπίζονται στη χώρα, η προέλευση του ιού μπορεί να είναι άλλη.

Πηγή

Loader