Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Κύπριος χορογράφος Λάμπρος Λάμπρου

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Κύπριος χορογράφος Λάμπρος Λάμπρου

Βαθιά θλίψη στην κοινότητα

«Η δράση και το έργο του Λάμπρου Λάμπρου παραμένουν ζωντανά και συνεχίζονται μέσα από μια πληθώρα χορευτών, χορευτριών και χορογράφων που εκκόλαψε το Δημοτικό Κέντρο Χορού»

Έχασε τη μάχη για τη ζωή χθες το βράδι, ο διεθνούς βεληνεκούς χορογράφος και Διευθυντής του Κέντρου χορού του Δήμου Λεμεσού, Λάμπρος Λάμπρου.

Ήταν ο ιδρυτής, διευθυντής και καθοδηγητής του Δημοτικού Κέντρου Χορού Λεμεσού, ένα φυτώριο που έβγαλε αρκετούς νέους καλλιτέχνες που διαπρέπουν στην Κύπρο και το εξωτερικό. Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Ο Λάμπρος Λάμπρου γεννήθηκε στη Ζαμβία της Αφρικής. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του στο χορό σε ηλικία οκτώ χρονών με μπαλέτο, μιούζικαλ και κλακέτες. Φοίτησε στο Λονδίνο στο Arts Educational School όπου χόρεψε το ρόλο του πρίγκηπα στη «Λίμνη των Κύκνων», καθώς και στη περίφημη Σχολή του Βρετανικού Βασιλικού Μπαλέτου.

Έγινε μέλος του Alberta Ballet στον Καναδά για 13 χρόνια και χορογράφος του συγκροτήματος το 1979. Ίδρυσε το επαγγελματικό πρόγραμμα της Σχολής του Alberta Ballet, για χορευτές που αναζητούν σταδιοδρομία στο χορό.

Το χορογραφικό έργο του περιλαμβάνει δεκάδες μπαλέτα, όπερα, τηλεόραση, θεατρικά έργα, αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και άλλα χορευτικά γεγονότα. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες όπως Ρωσσία, ΗΠΑ, Καναδάς, Κούβα, Αυστραλία, Ισλανδία, Κίνα και Ελλάδα.

Επιπλέον έχει διδάξει κλασικό μπαλέτο σε μεγάλα χορευτικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και ιδιωτικές σχολές.

Η στενή του σχέση με την Κύπρο ξεκίνησε από  το 1992 όταν ανέβασε  την πρώτη ολοκληρωμένη παραγωγή του μπαλέτου «Καρυοθραύστης». Η επιθυμία του να καθοδηγεί νεαρούς χορευτές γινόταν πράξη μέσω των ετήσιων καλοκαιρινών σχολείων και των χορογραφικών εργαστηρίων. 

Ο Λάμπρος Λάμπρου τιμήθηκε πολλές φορές για τη δημιουργικότητα του και τις πολιτιστικές του υπηρεσίες, από τις κυβερνήσεις της Κούβας, του Καναδά και των ΗΠΑ.

Πριν από μερικούς μήνες, η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι θα του απονέμει το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Ανθία- Πιερίδη 2020, μαζί με τον συγγραφέα Γιώργο Νεοφύτου, σε μια εκδήλωση η οποία μετατέθηκε για τις 21 Σεπτεμβρίου λόγω των περιορισμών της πανδημίας κι έτσι ο εκλιπών δεν πρόλαβε δυστυχώς να το παραλάβει.

kl;jjkljjkl

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη θλιβερή είδηση του θανάτου του, ο Δήμος Λεμεσού:

Με βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Λάμπρου Λάμπρου, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Κέντρου Χορού Λεμεσού, που συνέβη χθες βράδυ, στις 9 Αυγούστου 2020.

Ο Λεμεσιανός διεθνούς φήμης χορευτής και χορογράφος Λάμπρος Λάμπρου, γεννήθηκε στις 30.1.1956 και μετά τις σπουδές του στο Arts Educational School και στο Royal Ballet School του Λονδίνου συνέδεσε την πορεία του με παγκοσμίως γνωστά χορευτικά κέντρα, όπως το Alberta Ballet στον Καναδά, όπου υπήρξε για χρόνια ο κύριος χορογράφος, ενώ διετέλεσε στη συνέχεια καλλιτεχνικός διευθυντής του Ballet Austin στις Η.Π.Α.

Με τον επαναπατρισμό του στην Κύπρο εργάστηκε ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Δημοτικό Κέντρο Χορού Λεμεσού, το οποίο ο Δήμος Λεμεσού ίδρυσε το 2006, με στόχο την παροχή εξειδικευμένης χορευτικής παιδείας σε ταλαντούχα παιδιά. Στα 14 χρόνια της λειτουργίας του, υπό τη διεύθυνση του Λάμπρου Λάμπρου, το Δημοτικό Κέντρο Χορού σηματοδότησε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην πολιτιστική ιστορία της πόλης, διοχετεύοντας μιαν άνευ προηγουμένου ώθηση στα χορευτικά πράγματα, στα οποία η Λεμεσός πρωτοστατεί. Οι ετήσιες παραστάσεις που ανέβαζε ο Λάμπρος Λάμπρου, στις οποίες μαθήτριες και μαθητές του Δημοτικού Κέντρου Χορού εμφανίζονταν πλάι σε εξέχοντες σολίστ από το εξωτερικό, αποτέλεσαν χορευτικά δρώμενα που άφησαν εποχή για την ευρηματικότητα και την πρωτοτυπία τους και καθιερώθηκαν ως ένας από τους ετήσιους πολιτιστικούς θεσμούς της Λεμεσού, όπως επίσης καθιερώθηκαν και τα θερινά σεμινάρια χορού που εγκαθίδρυσε ο Λάμπρος Λάμπρου, μέσω των οποίων προσφέρθηκε εντατική χορευτική παιδεία σε νεαρά άτομα από όλη την Κύπρο. Το Δημοτικό Κέντρο Χορού υπήρξε φυτώριο που διοχέτευσε σε φημισμένες πανεπιστημιακές σχολές του εξωτερικού μεγάλο αριθμό μαθητριών και μαθητών του, πολλοί από τους οποίους διαπρέπουν σήμερα ως σολίστ είτε σε φημισμένα μπαλέτα της Ευρώπης είτε στην Κύπρο.

Ο Δήμαρχος κ. Νίκος Νικολαΐδης, το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού και το προσωπικό του Δήμου Λεμεσού εκφράζουν στην οικογένεια του εκλιπόντος ειλικρινή συλλυπητήρια. Η δράση και το έργο του Λάμπρου Λάμπρου παραμένουν ζωντανά και συνεχίζονται μέσα από μια πληθώρα χορευτών, χορευτριών και χορογράφων που εκκόλαψε το Δημοτικό Κέντρο Χορού. Η μνήμη του θα παραμείνει άσβεστη αφού η όλη προσφορά του συνιστά μέρος της συλλογικής συνείδησης της πόλης.

mvmvmvm

Δες μία εκπομπή - αφιέρωμα του ΡΙΚ στον Λάμπρο Λάμπρου (2002) στον Ψηφιακό Ηρόδοτο

Loader