Είναι επικίνδυνο να αφήνουμε το αντισηπτικό στο αυτοκίνητό;

Είναι επικίνδυνο να αφήνουμε το αντισηπτικό στο αυτοκίνητό;

Μήπως υπάρχει κίνδυνος για πυρκαγιά

Παρ′ όλο που το σαπούνι και το νερό είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσουμε τα χέρια μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απολυμαντικό χεριών για να εξαφανίσουμε τα μικρόβια όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό.

Εφόσον το απολυμαντικό χεριών έχει τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μπορεί να σκοτώσει μικρόβια στα χέρια μας, καθώς επίσης ιούς και βακτήρια.

Ως γνωστόν, με την πάροδο του χρόνου, το αλκοόλ μπορεί να εξατμιστεί και να το κάνει λιγότερο αποτελεσματικό. Ωστόσο, όσο το δοχείο στο οποίο βρίσκεται είναι κλειστό, μπορούμε να το αφήσουμε προσωρινά στο αυτοκίνητό μας.

io980

Πόσο ασφαλές είναι να αφήνουμε αντισηπτικό στο αυτοκίνητό μας;

Το να αφήνουμε το αντισηπτικό χεριών στο αυτοκίνητό μας είναι ασφαλές, λέει η Τέιλορ Γκράμπερ MD, αναισθησιολόγος, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο και ιδρυτής του ASAP IVs, μιας εταιρείας ενυδάτωσης και ευεξίας.

Τα απολυμαντικά χεριών φέρουν ημερομηνία λήξης. Αυτή είναι η εκτιμώμενη ημερομηνία κατά την οποία η συγκέντρωση αλκοόλης θα μειωθεί κάτω από 60% λόγω εξάτμισης, καθιστώντας το απολυμαντικό λιγότερο αποτελεσματικό. Ωστόσο, η διατήρηση ενός κλειστού δοχείου σε ένα αυτοκίνητο δεν θα επιταχύνει αυτήν τη διαδικασία.

«Η εξάτμιση επιβραδύνεται όσο το καπάκι, ή η αντλία είναι σφραγισμένα», λέει η ίδια.

Ωστόσο, εάν το μπουκάλι παραμείνει ανοιχτό, οι υψηλές θερμοκρασίες σε ένα αυτοκίνητο θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιτάχυνση της εξάτμισης του αλκοόλ - οπότε ας φροντίσουμε να κλείσουμε το καπάκι στο απολυμαντικό του όταν τελειώσουμε με τη χρήση του - είτε βρίσκεται στο αυτοκίνητο, στο σπίτι , ή κάπου αλλού.

Εάν είναι ανοιχτό, είναι πιθανό μέρος του αλκοόλ να έχει εξατμιστεί, οπότε για να είμαστε σίγουροι, μάλλον καλό θα είναι να το πετάξουμε, επειδή δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό.

Ένα άλλο ζήτημα με τα σπιτικά απολυμαντικά είναι ότι μερικές φορές κατασκευάζονται με υπεροξείδιο του υδρογόνου. Εάν τα απολυμαντικά με υπεροξείδιο του υδρογόνου εκτίθενται σε υπεριώδες φως παραμένοντας στον ήλιο, το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να αποσυντεθεί σε νερό, καθιστώντας το απολυμαντικό αναποτελεσματικό, λέει η Γκράμπερ.

jo98o

Υπάρχει ρεαλιστικός κίνδυνος πυρκαγιάς από το απολυμαντικό χεριών;

Η Εθνική Ένωση Πυροπροστασίας των ΗΠΑ δημοσίευσε ένα βίντεο σχετικά με τον κίνδυνο πυρκαγιάς που μπορεί να υπάρξει από το απολυμαντικό χεριών, εξηγώντας ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ θα μπορούσε να το κάνει δυνητικά εύφλεκτο.

«Σπάνια, ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν [όπου] το ανακλώμενο φως που τοποθετήθηκε μέσα σε ένα διαυγές μπουκάλι μπόρεσε να επικεντρωθεί σε μια καύσιμη επιφάνεια και να προκαλέσει πυρκαγιά», ισχυρίστηκαν εργαζόμενοι στον Πυροσβεστικό Σταθμό στο Γουισκόνσιν.

Να γιατί απολυμαντικό χεριών που να προκαλεί πυρκαγιά ή έκρηξη σε ένα όχημα είναι πολύ απίθανο, λέει η Γκράμπερ. Και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε.

“Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που προκύπτει από το απολυμαντικό χεριών το οποίο έχει μείνει για καιρό στο αυτοκίνητό μας είναι η μειωμένη αποτελεσματικότητα - ειδικά εάν το δοχείο αφέθηκε πλήρως ή μερικώς ανοιχτό.”

Ενα γρήγορο τεστ για το αντισηπτικό χειρών

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που προκύπτει από το απολυμαντικό χεριών το οποίο έχει μείνει για καιρό στο αυτοκίνητό μας είναι η μειωμένη αποτελεσματικότητα - ειδικά εάν το δοχείο αφέθηκε πλήρως ή μερικώς ανοιχτό.

Κι ένα μυστικό: Εάν ανησυχούμε για την αποτελεσματικότητα του απολυμαντικού των χεριών μας, η Γκράμπερ συνιστά να ρίχνουμε που και που μια ματιά για το πόσο παχύρευστο είναι.

«Καθώς το αλκοόλ εξατμίζεται από το διάλυμα, (αυτό) θα γίνει πιο παχύ. ...Θα πάρει όλο και περισσότερο χρόνο για να στεγνώσει το διάλυμα όταν το βάζουμε στα χέρια μας», λέει. «Όταν φτάσει σε αυτό το σημείο, είναι καιρός να το αντικαταστήσουμε με ένα νέο μπουκάλι».

Πηγή

Loader