Eίναι η Eurovision πολύ gay για την Ουγγαρία;

Eίναι η Eurovision πολύ gay για την Ουγγαρία;

Η χώρα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον διαγωνισμό

Εκτιμάται πως η απόφαση ελήφθη επειδή ο διαγωνισμός είναι «πολύ γκέι» για την ακροδεξιά κυβέρνηση και τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης

Η Ουγγαρία δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision του επόμενου έτους, και εκτιμάται πως η απόφαση ελήφθη επειδή ο διαγωνισμός είναι «πολύ γκέι» για την ακροδεξιά κυβέρνηση και τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.  

Ενώ δεν έχει δοθεί επίσημη αιτία για την αποχώρησή της, η κίνηση έρχεται εν μέσω αύξησης της ομοφοβικής ρητορικής στην Ουγγαρία, όπου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ξεκίνησε την προώθηση μιας πολιτικής με στόχο την ανάδειξη της παραδοσιακής οικογένειας.   Νωρίτερα φέτος, ομιλητής του ουγγρικού κοινοβουλίου συνέκρινε την υιοθεσία παιδιών από άτομα του ίδιου φύλου με την παιδεραστία, ενώ ένας κυβερνητικός τηλεοπτικός σχολιαστής αναφέρθηκε στην Eurovision ως «ομοφυλόφιλική αρμάδα» και δήλωσε ότι αν η χώρα δεν συμμετείχε θα ωφελούσε στην ψυχική υγεία του έθνους.  

Μια πηγή από τον ουγγρικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό MTVA δήλωσε στον Guardian ότι ενώ κανένας λόγος δεν κοινοποιήθηκε εσωτερικά για την απόφαση απόσυρσης από τον διαγωνισμό, μεταξύ των εργαζομένων συζητιέται ότι πάρθηκε εξαιτίας της σχέσης της Eurovision με την κουλτούρα LGBTQ +. Η ίδια πηγή αναφέρει πως υπάρχει γραμμή να μην καλύπτονται σχετικά θέματα εκτός από το Pride της Βουδαπέστης.   Τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ουγγαρία συνδέονται στενά με την κυβέρνηση και συνέβαλαν στη διάδοση των μηνυμάτων της γύρω από τη μετανάστευση και άλλα ζητήματα. Νωρίτερα, ο ισπανικός ιστότοπος index.hu ανέφερε ανώνυμες πηγές από κρατικά μέσα ενημέρωσης, που επίσης αναφέρουν πως ο λόγος για την απόσυρση ήταν ότι η Eurovision θεωρήθηκε «πολύ ομοφυλοφιλική».  

Ο εκπρόσωπος του Όρμπαν, διέψευσε το ρεπορτάζ, αλλά δεν διευκρίνισε κανένα άλλο λόγο για τη μη συμμετοχή της Ουγγαρίας. Σε μια ηλεκτρονική δήλωση προς τον Guardian, η MTVA δήλωσε: «Αντί να λάβουμε μέρος στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2020, θα υποστηρίξουμε άμεσα τις πολύτιμες παραγωγές που δημιουργούνται από τα ταλέντα της ουγγρικής ποπ μουσικής».   Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης, η οποία διεξάγει τον διαγωνισμό, δήλωσε: «Δεν είναι ασυνήθιστο τα μέλη της EBU να διακόπτουν τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision», και επεσήμανε ότι η Ουγγαρία απουσίαζε σε προηγούμενες διοργανώσεις. Ωστόσο, από το 2011 συμμετείχε κάθε χρονιά και οι διοργανωτές λένε πως ελπίζουν σύντομα η Ουγγαρία να αλλάξει γνώμη και να επιστέψει.

Πρώτη δημοσίευση στη LiFO

Loader