Εκεί όπου τα προφυλακτικά στοιχίζουν 3 ευρώ και ο κατώτατος μισθός είναι 0,55 ευρώ

Εκεί όπου τα προφυλακτικά στοιχίζουν 3 ευρώ και ο κατώτατος μισθός είναι 0,55 ευρώ

Στην ίδια χώρα όπου οι αμβλώσεις είναι παράνομες

Σε μια χώρα γεμάτη πετρέλαιο, οι γυναίκες ψάχνουν στη «μαύρη» αγορά για αντισυλληπτικά χάπια. Η άμβλωση είναι παράνομη.

Οι γυναίκες στη Βενεζουέλα  αποκτούν παιδιά που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, επειδή εκατομμύρια από αυτές δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση ακόμη και στις πιο βασικές μεθόδους αντισύλληψης, σε μια χώρα όπου η άμβλωση  είναι παράνομη.

Σύμφωνα με τους New York Times, η οικονομική κρίση της Βενεζουέλας έχει κάνει τα αντισυλληπτικά είδος προς εξαφάνιση, ακόμη και σε μεγάλες πόλεις, όπου τα χάπια, τα καλύμματα και άλλα παρόμοια προϊόντα είναι «σχεδόν αδύνατο» να βρεθούν. Τα ελάχιστα διαθέσιμα συνήθως είναι σε τιμή που είναι απαγορευτικά υψηλή.

Στην πρωτεύουσα της χώρας, Καράκας, ένα πακέτο προφυλακτικών κοστίζει τρεις φορές τον ελάχιστο μηνιαίο μισθό της Βενεζουέλας. Ειδικότερα ο κατώτατος βασικός μισθός ανέρχεται περίπου σε 55 λεπτά του ευρώ, ενώ η τιμή των προφυλακτικών κυμαίνεται από 0,80 ευρώ ως και 3,3 ευρώ.

44567899
Φώτο: nytimes.com

Τα αντισυλληπτικά που λαμβάνονται από το στόμα κοστίζουν τουλάχιστον διπλάσια από τα προφυλακτικά (και για προμήθεια μόλις ενός μήνα) και οι μακροχρόνιες μορφές αντισύλληψης, όπως τα IUD (σ.σ ενδομήτριες συσκευές), έχουν τιμή πάνω από 25 φορές τον ελάχιστο μισθό. Οι λίγες μη κερδοσκοπικές κλινικές που παρέχουν δωρεάν αντισύλληψη είναι υπερφορτωμένες και μερικές φορές οι γυναίκες κοιμούνται έξω από αυτές, ελπίζοντας ότι θα προλάβουν το πλήθος.

Η έλλειψη αυτή έχει αφήσει τους ανθρώπους χωρίς αναπαραγωγική αυτονομία, και με ελάχιστο έλεγχο της ζωή τους επί της ουσίας. Μερικά ζευγάρια προσπαθoύν να απέχουν εντελώς από το σεξ, ή αποφεύγουν τις λεγόμενες «γόνιμες μέρες» για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αλλά αυτές συμβαίνουν πολλές φορές, ούτως ή άλλως, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να ανατρέφουν περισσότερα παιδιά από όσα μπορούν να φροντίσουν, κάτι που είναι καταστροφικό για την ψυχική υγεία και μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την οικογένειά τους.

554657688
Φώτο: nytimes.com

Την ίδια, ώρα, σύμφωνα με τον Guardian, πολλές γυναίκες στρέφονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Facebook και το MercadoLibre (σ.σ. η κορυφαία επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου στη Λατινική Αμερική), όπου υπάρχουν αναρίθμητοι ανεπίσημοι «έμποροι» που πωλούν αντισυλληπτικά χάπια και μισοπροστόλη, το φάρμακο που χρησιμοποιείται για ιατρικές αμβλώσεις. Τέτοια προϊόντα «διαφημίζονται» επίσης στο Instagram και στο Twitter.

Αλλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επίσης ο ιδανικός χώρος για απατεώνες που προσποιούνται ότι είναι γιατροί, νοσηλευτές ή φαρμακοποιοί και επωφελούνται από την απόγνωση και την έλλειψη γνώσης των πελατών τους.

Κάποιοι φτάνουν στο σημείο να «χρυσοπληρώνουν» στη «μαύρη» αγορά για χάπια, τα οποία είναι ψεύτικα.

Η άμβλωση στη Βενεζουέλα, εξάλλου, είναι παράνομη σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις. Ο νόμος του 1926 που απαγορεύει τη διαδικασία έχει τροποποιηθεί μόνο μία φορά, με τη μεταρρύθμιση του 2006 που επιτρέπει την άμβλωση εάν κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας. 

547909-
Φώτο: nytimes.com

Δεδομένου ότι η πώληση φαρμάκων στο ίντερνετ χωρίς άδεια είναι παράνομη, οι έμποροι στο διαδίκτυο έχουν βρει τρόπους να παραμένουν στο σκοτάδι. Χρησιμοποιώντας κωδικές λέξεις, που σχετίζονται με το αυτοκίνητο, πωλούν μια σειρά φαρμάκων που κυμαίνονται από 10 έως 100 ευρώ ανά χάπι.

Παρά το γεγονός ότι έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, η Βενεζουέλα βυθίζεται στην οικονομική κρίση. Οι ελλείψεις βασικών τροφίμων, μετρητών και φαρμάκων είναι τεράστιες.

Μεταξύ αυτών των ελλείψεων είναι οι κοινές μέθοδοι αντισύλληψης, οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες σχεδόν στο 90% του πληθυσμού, σύμφωνα με μια έκθεση του 2019. Υπάρχει μικρή ή καθόλου πρόσβαση στη σεξουαλική εκπαίδευση και η Βενεζουέλα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό εγκυμοσύνης εφήβων στη Λατινική Αμερική, μετά τον Ισημερινό και την Ονδούρα.

455467990
Έξω από κλινική στη Βενεζουέλα. Φώτο: nytimes.com

Οι αρχές έχουν χρησιμοποιήσει την απειλή της ποινικής καταδίκης για να αποθαρρύνουν τις γυναίκες από το να επιδιώξουν να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη, αλλά μέχρι πέρυσι υπήρξαν λίγες γνωστές διώξεις.

Αυτό άλλαξε τον Οκτώβριο, όταν μια ακτιβίστρια στη πολιτεία Μερίδα συνελήφθη και διώχθηκε επειδή βοήθησε ένα ανήλικο θύμα βιασμού να κάνει άμβλωση. Η Βανέσα Ροζάλες κρατήθηκε για περισσότερο από τρεις μήνες πριν αφεθεί ελεύθερη σε κατ’ οίκον περιορισμό τον Ιανουάριο. 

Η μητέρα του κοριτσιού συνελήφθη, επίσης, αν και αργότερα αφέθηκε ελεύθερη. Ο φερόμενος βιαστής έχει κατηγορηθεί, αλλά παραμένει ελεύθερος.

Μετά τη σύλληψη της Ροζάλες, αρκετές ΜΚΟ σταμάτησαν να προσφέρουν τις συμβουλές τους για άμβλωση ή εξαφανίστηκαν εντελώς. Αλλες τέσσερις φεμινιστικές οργανώσεις έχουν επίσης λάβει απειλές να σταματήσουν το έργο τους.

6580-
Φώτο: nytimes.com

Πηγή

Loader