Εκλεψε διαμάντια αξίας 4,8 εκατ. ευρώ και τα αντικατέστησε με βότσαλα

Εκλεψε διαμάντια αξίας 4,8 εκατ. ευρώ και τα αντικατέστησε με βότσαλα

Λονδίνο: Πώς στήθηκε η κλοπή της δεκαετίας

Μια γυναίκα έκλεψε διαμάντια αξίας 4,2 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 4,86 εκατ. ευρώ) από πολυτελές κοσμηματοπωλείο του Λονδίνου, παριστάνοντας την ειδικό στους πολύτιμους λίθους και βάζοντας στη θέση τους διακοσμητικά βότσαλα κήπου, σε μια από τις πιο θεαματικές ληστείες των τελευταίων ετών.

Η Λούλου Λάκατος, που εμφανίστηκε ως εμπειρογνώμονας και δήθεν ήθελε να εκτιμήσει επτά διαμάντια στον εκθεσιακό χώρο Boodles της οδού New Bond Street στο κεντρικό Λονδίνο, ξεσκεπάστηκε και εν τέλει οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη.

Τα κοσμήματα είχαν τοποθετηθεί σε μια καλά σφραγισμένη θήκη και έπρεπε να κρατηθούν στο θησαυροφυλάκιο του κοσμηματοπωλείου εν αναμονή της επικείμενης πώλησής τους. Αλλά όταν η θήκη άνοιξε, αφού ο εμπειρογνώμονας διαμαντιών του Boodles υποπτευόταν ότι κάτι δεν πάει καλά, μέσα βρέθηκαν επτά μικρά βότσαλα αντί για διαμάντια.

Η Λάκατος, 60 ετών, που γεννήθηκε στη Ρουμανία αλλά ζούσε στη Γαλλία, αρνείται την κλοπή που έγινε αντιληπτή τον Μάρτιο του 2016.

454554546576678
VIEW PICTURES VIA GETTY IMAGES

Έτσι στήθηκε η κλοπή

Τον Φεβρουάριο του 2016 ο ιδιοκτήτης του Boodles επικοινώνησε με έναν Ισραηλινό άντρα με το όνομα «Σιμόν Γκλας», ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ενδιαφερόταν να αγοράσει τα διαμάντια υψηλής αξίας ως επένδυση.

Οι δυο τους συναντήθηκαν στο Μονακό ένα μήνα αργότερα, όπου ο ιδιοκτήτης γνωρίστηκε με τον υποτιθέμενο επιχειρηματικό εταίρο του Γκλας, ένα Ρώσο που ονομάζεται «Αλεξάντερ», και η πώληση των επτά διαμαντιών υψηλής αξίας συμφωνήθηκε μετά από περαιτέρω συζητήσεις.

Η Λάκατος φέρεται να ήταν η γυναίκα που παρουσιάστηκε ως εκτιμητής κοσμημάτων, με το όνομα «Αννα», επισκέφθηκε το Boodles στις 10 Μαρτίου 2016.

Συνοδεύτηκε από τον ιδιοκτήτη στην αίθουσα συσκέψεων του κοσμηματοπωλείου μαζί με την εμπειρογνώμονα της επιχείρησης. Η Λάκατος εξέτασε και ζύγισε τα διαμάντια προτού τα τυλίξει μεμονωμένα σε χαρτοπετσέτες και τα βάλει μέσα σε αδιαφανή κουτιά, τα οποία τοποθετήθηκαν σε μια τσάντα με φερμουάρ που στη συνέχεια κλείστηκε με λουκέτο.

Εκτιμάται ότι η Λάκατος έβαλε τότε την κλειδωμένη θήκη μέσα στη δική της τσάντα, όταν ο ιδιοκτήτης πήγε στον επάνω όροφο για να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον δήθεν Ρώσο αγοραστή.

Η εμπειρογνώμονας του κοσμηματοπωλείου της είπε να βάλει την τσάντα πίσω στη θέση της.

Φαίνεται ότι αυτό που συνέβη ήταν ότι αντικαταστάθηκε η τσάντα με μια άλλη πανομοιότυπη.

Δύο άλλες γυναίκες, που περίμεναν μέσα σε ένα κοντινό μαγαζί, περπατούσαν δίπλα της καθώς αυτόπτες την είδαν να τοποθετεί ένα πορτοφόλι σε μια από τις τσάντες τους.

Η Λάκατος, που ζούσε στο Σαιν-Μπριέκτης της βορειοδυτικής Γαλλίας, άλλαξε τα ρούχα της σε δημόσια τουαλέτα πριν φύγει από το Λονδίνο με το Eurostar χρησιμοποιώντας το δικό της διαβατήριο.

Μια γυναίκα συνεργός τη συνόδευε στο τρένο, ενώ δύο άνδρες και δύο γυναίκες - μέλη της σπείρας - ταξίδεψαν μέσα από τη σήραγγα της Μάγχης με ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.

Την επόμενη μέρα, το Boodles εξέτασε την κλειδωμένη τσάντα με ακτίνες Χ, οι οποίες αποκάλυψαν ότι υπήρχαν πέτρες αντί για διαμάντια.

Οι κλεμμένοι πολύτιμοι λίθοι, αξίας συνολικού ύψους 4,2 εκατομμυρίων λιρών, περιελάμβαναν ένα διαμάντι σε σχήμα καρδιάς 20 καρατίων αξίας άνω των 2,2 εκατομμυρίων λιρών και ένα  ροζ διαμάντι τριών καρατίων σε σχήμα αχλαδιού.

Δύο από τα μέλη της σπείρας έχουν ήδη καταδικαστεί για την κλοπή. Η Λάκατος συνελήφθη στη Γαλλία με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους πριν εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η δίκη συνεχίζεται.

Πηγή

Loader