Ελβετία: Το μυστικό εργαστήριο που προσπαθεί να σταματήσει την επόμενη πανδημία

Ελβετία: Το μυστικό εργαστήριο που προσπαθεί να σταματήσει την επόμενη πανδημία

Ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία - Το νέο πρόγραμμα του ΠΟΥ

Και κάπου ανάμεσα στις χιονισμένες ελβετικές άλπεις, βρίσκεται ένα υψίστης ασφαλείας εργαστήριο που κάνει έρευνα για τα πιο θανατηφόρα παθογόνα στον κόσμο.

Πρόκειται για το Spiez Laboratory το οποίο είναι γνωστό για το ερευνητικό έργο σε χημικές, βιολογικές και πυρηνικές απειλές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ήταν το πρώτο που επέλεξε πέρυσι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για ένα παγκόσμιο δίκτυο υψηλής ασφάλειας εργαστηρίων που θα αναπτύξουν, θα αποθηκεύσουν και θα μοιραστούν μικρόβια που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, τα οποία θα μπορούσαν να εξαπολύσουν την επόμενη πανδημία. 

To πρόγραμμα BioHub του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δημιουργήθηκε, εν μέρει, από την απογοήτευση για τα εμπόδια που αντιμετώπισαν ερευνητές στην προσπάθεια λήψης δειγμάτων του SARS-CoV-2, ο οποίος εντοπίστηκε αρχικά στην Κίνα, προκειμένου να κατανοήσουν τους κινδύνους και να αναπτύξουν εργαλεία για την καταπολέμησή του. 

Όμως, μόλις ένα χρόνο αργότερα, οι επιστήμονες που εμπλέκονται σε αυτή την προσπάθεια έχουν επίσης βρεθεί αντιμέτωποι με προβλήματα. Αυτά περιλαμβάνουν την εξασφάλιση των εγγυήσεων που χρειάζονται για να δεχθούν δείγματα μεταλλάξεων του κορωνοϊού από διάφορες χώρες, στην πρώτη φάση του πρότζεκτ. 

Κάποιες από τις μεγαλύτερες χώρες ενδέχεται να μην συνεργαστούν. Και δεν υπάρχει ακόμη μηχανισμός κοινής χρήσης δειγμάτων για την ανάπτυξη εμβολίων, θεραπειών ή τεστ, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα με τα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας. 

«Εάν έχουμε άλλη μία πανδημία όπως ο κορωνοϊός, ο στόχος θα ήταν να παραμείνει εκεί που θα ξεκινήσει», δηλώνει η Ιζαμπέλ Χάνγκερ- Γκλέιζερ επικεφαλής του προγράμματος BioHub στο Spiez. Για αυτό υπάρχει η ανάγκη μεταφοράς δειγμάτων στον κόμβο, προκειμένου να μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες παγκοσμίως να αξιολογήσουν τον κίνδυνο. 

«Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι πιστεύαμε», παραδέχεται, παραχωρώντας στο Reuters μια σπάνια συνέντευξη μέσα στο εργαστήριο. 

ο υπεύθυνος για τη βιοασφάλεια κρατά κλειστά τα στόρια του. Συναγερμοί χτυπούν εάν η πόρτα του μείνει ανοιχτή για πάνω από λίγα δευτερόλεπτα. Παρακολουθεί πολλές οθόνες, που δείχνουν πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας των εργαστηρίων, στα οποία υπάρχουν οι μεγαλύτερες προφυλάξεις για το επίπεδο βιοασφάλειας. 

Η Μάριον Κούπμανς, επικεφαλής του Erasmus MC Department of Viroscience στην Ολλανδία λέει ότι χρειάστηκε ένας μήνας προκειμένου το εργαστήριο της να πάρει τον κορωνοϊό, μετά την εμφάνιση του στη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019. 

 

Πηγή

 

Πηγή φωτογραφίας

Loader