Εμβόλιο ειδικά για την Ομικρον ετοιμάζει η AstraZeneca

Εμβόλιο ειδικά για την Ομικρον ετοιμάζει η AstraZeneca

Οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές ανησυχούν ότι τα τρέχοντα εμβόλια μπορεί να μην προσφέρουν επαρκή προστασία έναντι της παραλλαγής.

Η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την παραγωγή ενός εμβολίου για την παραλλαγή του κορονοϊού Oμικρον. 

«Μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχουμε λάβει προκαταρκτικά μέτρα για την παραγωγή ενός εμβολίου κατά της παραλλαγής Ομικρον, σε περίπτωση που χρειαστεί και θα ενημερωθούμε από τα δεδομένα που προκύπτουν», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι Financial Times ανέφεραν για πρώτη φορά την είδηση, επικαλούμενοι τον Σάντι Ντάγκλας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην Οξφόρδη.

«Τα εμβόλια που βασίζονται στον αδενοϊό (όπως αυτό που κατασκευάζει η Oxford/AstraZeneca) θα μπορούσαν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν για να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε νέα παραλλαγή πιο γρήγορα από ό,τι κάποιοι μπορεί να είχαν αντιληφθεί προηγουμένως», είπε ο Ντάγκλας στους FT.

Μια εργαστηριακή μελέτη την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων Evusheld της AstraZeneca διατήρησε εξουδετερωτική δράση έναντι της παραλλαγής Oμικρον.

Να σημειωθεί ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες εμβολίων Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν επίσης δηλώσεις ότι εργάζονταν σε εμβόλια ειδικά για την Ομικρον. Η Moderna είπε ότι ελπίζει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές στις αρχές του επόμενου έτους.

 Πηγή

Loader