Ενεργειακή κρίση: Ευρωπαϊκές πόλεις «κλείνουν τους διακόπτες»

Ενεργειακή κρίση: Ευρωπαϊκές πόλεις «κλείνουν τους διακόπτες»

Επιτακτική η ανάγκη για εξοικονόμηση αερίου

Πολλές πόλεις στην Ευρώπη΄«κλείνουν τους διακόπτες» λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Στην Ισπανία, μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Pedro Sanchez, καμία επιχείρηση στη χώρα δε θα επιτρέπεται να χαμηλώσει τα κλιματιστικά υπό τους 27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και άνω των 19 βαθμών το χειμώνα. Τα νέα μέτρα θα ισχύουν μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, ενώ θα συμπεριλαμβάνουν και την άρση της παροχής ηλεκτρικού σε μνημεία. Παράλληλα, οι κλειστές επιχειρήσεις δε θα επιτρέπεται να κρατούν τα φώτα τους ανοιχτά μετά τις 10 το βράδυ, ενώ τα μαγαζιά θα πρέπει να έχουν ψηφιακά θερμόμετρα που δείχνουν την εσωτερική θερμοκρασία τους στο εξωτερικό του κτιρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, φοβούμενη για πιθανή άρση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αποφάσισε -πρόσφατα- τη μείωση των ενεργειακών της δαπανών κατά 15%. Στο Βερολίνο, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη μείωση των δαπανών κατά 10%, ενώ η πόλη έχει ήδη σταματήσει την ηλεκτροδότηση των μνημείων της το βράδυ. Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν επιβάλλει όριο 27 βαθμών Κελσίου στα κλιματιστικά των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ στο Παρίσι η κυβέρνηση επιβάλλει πρόστιμα για σε όποιες επιχειρήσεις αφήνουν τα παράθυρά τους ανοιχτά με κλιματισμό.

Τα προβλήματα αυτά επιδεινώνονται από τις πολλαπλές εβδομάδες καύσωνα και της χαμηλής στάθμης νερού σε πολλούς ευρωπαϊκούς ποταμούς οι οποίοι είναι καίριοι στη μεταφορά καυσίμων προς τα γερμανικά εργοστάσια και την ψύξη των μονάδων πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί το χειμώνα όταν, σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg, Javier Blas, ενδέχεται να προκληθούν μπλακάουτ στην Πόλη του Φωτός. Τα μέτρα για τη μείωση των ενεργειακών δαπανών στη Γαλλία συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση θέρμανσης των εξωτερικών χώρων των γαλλικών καφέ. Παράλληλα, τα προάστια του Βερολίνου μελετούν τη θέσπιση κανονισμού βάσει του οποίου θα μειώσουν τη θέρμανση στα σχολεία και τους δημόσιους χώρους και θα αλλάξουν τα ωράρια των δημοσίων υπαλλήλων έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν την ηλιοφάνεια όσο μπορούν.

 

Πηγή

 

Πηγή φωτογραφίας

Loader