Eντολή Ερντογάν να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί

Eντολή Ερντογάν να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί

Εντολή για την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας της Αγιας Σοφίας, η οποία το 1934 έγινε μουσείο, σε τζαμί έδωσε στα στελέχη της κυβέρνησης ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με την εφημερίδα Ηurriyet.

Ο Ερντογάν σε σύσκεψη με κομματικα στελεχη δήλωσε: «Η Αγία Σοφία ως τζαμί, θα μπορεί να είναι επισκέψιμη στους τουρίστες. Όπως συμβαίνει με το Σουλταναχμέτ Τζαμί (Μπλε Τζαμί). Αυτό πρέπει νααποφασίσει ο λαός μας. Στην Αγία Σοφία και προσευχή μπορεί να γίνει και να διαβαστεί το εδάφιο του κορανίου για την άλωση.»

Ο Ερντογάν υπενθύμισε πως η μετατροπή της χρήσης της Αγίας Σοφίας έγινε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και είπε:

«Να κάνετε αναλυτική έρευνα. Να την εξετάσουμε και να την συζητήσουμε. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αναλυτικοί». 

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στο βυζαντινό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λέγοντας ότι  «η Αγία Σοφία είναι στην τουρκική επικράτεια, την κατακτήσαμε» τονίζοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι θέλουμε μέσα στη χώρα μας και στις περιουσίες μας». 

Πριν από μία εβδομάδα, η φιέστα που διοργανώθηκε για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης περιελάμβανε ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Δύο ημέρες αργότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στην Ελλάδα, λέγοντας ότι ενώ η Αγία Σοφία δεν καταστράφηκε «στην Αθήνα αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ούτε ένα τζαμί. Όλα κατεδαφίστηκαν».  

Μάλιστα την ίδια ημέρα, όταν ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είχε παραπέμψει σε παλιότερες δηλώσεις του προέδρου, ο οποίος είχε καλέσει τους Τούρκους μουσουλμάνους να «γεμίσουν πρώτα το Μπλε Τζαμί που βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία και μετά θα εξεταστεί και το θέμα της Αγίας Σοφίας».

Loader