Επιδεινώθηκε η ποιότητα ζωής της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ Κύπρου κατά την περίοδο της πανδημίας covid-19

Επιδεινώθηκε η ποιότητα ζωής της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ Κύπρου κατά την περίοδο της πανδημίας covid-19

Έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δημιουργεί νέα δεδομένα για χάραξη καλύτερης σχετικής πολιτικής

Επιδείνωση στην ποιότητα της ζωής των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Κύπρο, κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και υποβάθμιση της ψυχικής και συναισθηματικής τους κατάστασης, κατέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS, το Κέντρο Υποστήριξης Φορέων HIV/AIDS, καθώς και τον Σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής Σεβασμού και Διαφορετικότητας, κ.Κώστα Γαβριηλίδη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, ένα στα πέντε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δήλωσε πως η ψυχική υγεία του/της έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία. Ως κύριες αιτίες αυτής της υποβάθμισης της ψυχικής υγείας αναφέρθηκαν το άγχος, η μελαγχολία, η κατάθλιψη, η μοναχικότητα, οι κρίσεις πανικού, ακόμα και οι τάσεις  για αυτοκτονία.

Η αίσθηση μειωμένης κοινωνικής σύνδεσης, καθώς και η απώλεια της φυσικής επαφής με φίλους και άλλα μέλη της κοινότητας, σε χώρους όπου να αισθάνονται όμορφα, ήταν τα κύρια αρνητικά αποτελέσματα της διακοπής λειτουργίας, λόγω της πανδημίας, χώρων για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Το 65% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν πως τους λείπει η  συντροφικότητα, ενώ το 52% τόνισαν πως ένιωσαν παραμελημένοι. Ένας/μια στους/στις  τρεις υπέδειξαν πως η ποιότητα της ερωτικής τους ζωής υποβαθμίστηκε κατά τη διάρκεια  της επιδημίας covid-19.

Άλλο σημαντικό θέμα που αναφέρθηκε ήταν η απομάκρυνση από την οικογένεια ή και τους φίλους. «Η συντριπτική πλειοψηφία (72.1%) δήλωσε πως αισθάνεται μοναξιά συχνά ή κάποιες φορές, ενώ ένας/μία στους πέντε αισθάνθηκε πως δεν μπορεί να εμπιστευτεί τους ανθρώπους του κοινωνικού του/της περίγυρου», τόνισαν οι υπεύθυνοι της έρευνας. 

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, το 68.8% των ερωτηθέντων εμβολιάστηκαν και με τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Βασικότεροι λόγοι εμβολιασμού τους ήταν η προστασία του συνόλου της κοινωνίας, η προστασία του ιδίου του ατόμου και η επιθυμία για επαναφορά στην κανονικότητα. 

«Η συγκεκριμένη έρευνα και τα αποτελέσματά της έχουν εξαιρετική σημασία, γιατί χωρίς  δεδομένα δε μπορεί να ζητηθεί χάραξη πολιτικής», επισήμανε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος  Ν. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και  επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας. «Ο τίτλος που θα μπορούσα να δώσω στα αποτελέσματα της έρευνας είναι: Κοινότητα ίσον Ασφάλεια (Sense of  Belonging). H συναισθηματική ανασφάλεια, το άγχος, και ο φόβος, κατά τα τελευταία δύο χρόνια, διέκοψαν ακόμη και τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Pride)», πρόσθεσε. 

Εγκωμιαστικά ήταν τα σχόλια του κ. Γαβριηλίδη, για την πρωτοβουλία αυτή του  Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Τόνισε πως είναι πολύ χρήσιμο να συγκρίνουμε το τι γίνεται στην Κύπρο με το τι συμβαίνει σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. 

Στα πολλαπλά εμπόδια που χρειάζεται να ξεπεραστούν, αναφέρθηκε ο κ. Αντώνης Παπαγεωργίου, Αντιπρόεδρος της  ACCEPT Κύπρου.  

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ευρύ και εποικοδομητικό διάλογο και δημιουργικές εισηγήσεις. 

Ταυτότητα Έρευνας

Η διεξαγωγή της έρευνας πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2022, μέσα από αυτοσυμπληρούμενο ερωτηματολόγιο. Το ερωτηματολόγιο προσφέρθηκε τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά και αποτελούνταν από 40 ερωτήσεις, που κάλυπταν πέντε θεματικές ενότητες: την Υγεία και Ποιότητα Ζωής, την Ψυχική και Συναισθηματική Ευεξία, την Κοινωνική Υγεία, τις Επιπτώσεις της Πανδημίας στην καθημερινότητα, και τον Εμβολιασμό για προστασία από τον ιό covid-19.

Την ερευνητική ομάδα αποτέλεσαν η κ. Γεωργία Χαραλάμπους, υποψήφια Διδακτόρισσα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ο κ. Χρίστος Κρασίδης, εκπρόσωπος της Κίνησης  Συμπαράστασης για το AIDS.

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας επισημάνθηκε πως σε αυτήν συμμετείχαν 330 μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ από  την Κύπρο, ηλικίας από 18 ως και 65+  ετών. Ποσοστό 95% των συμμετεχόντων είναι κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού ή  διδακτορικού τίτλου. Στην πλειοψηφία τους (54.5%) βρίσκονταν σε καθεστώς εργασίας  πλήρους απασχόλησης τους 12 τελευταίους μήνες, ενώ ένα ποσοστό 21% ήταν  φοιτητές/φοιτήτριες, μαθητές/μαθήτριες ή υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία. 

Loader