«Επίσημα» ένοχοι αυτοί οι 20 περίπου αστυνομικοί

«Επίσημα» ένοχοι αυτοί οι 20 περίπου αστυνομικοί

Θα φυλακιστεί άραγε κανείς ή δε βαριέσαι;

Στα χέρια του Προέδρου του Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας Ανδρέα Πασχαλίδη το πόρισμα των τεσσάρων ποινικών ανακριτών αναφορικά με το χειρισμό των καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα, σε σχέση με την υπόθεση των κατά συρροή δολοφονιών γυναικών και παιδιών από τον Νίκο Μεταξά

Παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, Ανδρέα Πασχαλίδη, το ογκωδέστατο πόρισμα των τεσσάρων ποινικών ανακριτών.

Στο πόρισμα τους οι τέσσερις ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, αποδίδουν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες σε 23 αστυνομικoύς σε σχέση με τις υποθέσεις εξαφανίσεων.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πρόκειται για αστυνομικούς από διάφορες βαθμίδες και τμήματα. Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν από τη διερεύνηση και τις καταθέσεις που λήφθηκαν το πόρισμα δεν αποδίδει ευθύνες σε μέλη του Σώματος που βρίσκονταν κατά τον δεδομένο χρόνο στην υψηλότερη βαθμίδα της Αστυνομίας.

Το πόρισμα στη συνέχεια θα παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα μαζί με τα σχόλια των ποινικών ανακριτών, ο οποίος θα δώσει οδηγίες για τον περαιτέρω χειρισμό. Να αναφέρουμε ότι η συγγραφή του πορίσματος ξεκίνησε πριν από ένα μήνα και συγκεκριμένα στις 19 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, οι ευθύνες είναι ασήκωτες για σειρά μελών της Αστυνομίας που είτε παρέλειψαν να διερευνήσουν ενδελεχώς τις καταγγελίες για τις εξαφανίσεις, είτε δεν έπραξαν καν τα απαραίτητα, με οδυνηρά αποτελέσματα.

Στο πόρισμα, που αποτελείται από 350 σελίδες και πλέον, επιρρίπτονται ευθύνες σε αστυνομικούς διαφόρων βαθμίδων, κυρίως μέλη των ΤΑΕ που ασχολήθηκαν με τη λήψη και διερεύνηση των καταγγελιών. Ειδικότερα, εντοπίζονται ευθύνες σε:

  • Αστυνομικούς της πρώτης γραμμής που ανέλαβαν να εξετάσουν το παράπονο για τις πέντε περιπτώσεις εξαφάνισης εφτά προσώπων.
  • Επικεφαλής των τμημάτων στα οποία υπηρετούσαν, δηλαδή τα ΤΑΕ και
  • Στους αξιωματικούς που επόπτευαν των ερευνών ή που καθηκόντως εξέτασαν τους φακέλους και δεν παρενέβησαν.

Έχουν διαπιστωθεί κατά τις έρευνες των τεσσάρων ποινικών ανακριτών, τραγικά λάθη κατά τη διερεύνηση των καταγγελιών για εξαφάνιση γυναικών, αφού σε κάποιες περιπτώσεις δεν εξέτασαν ούτε καν τα τηλέφωνα των θυμάτων αν λειτουργούσαν, ενώ σε μια περίπτωση έκαναν μέχρι και τρεις μήνες από την ημέρα της καταγγελίας να πάρουν καταθέσεις από οικείους. Όλα τα ευρήματα από την πολύμηνη έρευνα θα παραδοθούν σήμερα στον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας, Αντρέα Πασχαλίδη.

Κατά τις έρευνες έχουν ληφθεί πέραν των 200 καταθέσεων από εμπλεκόμενους αστυνομικούς και συγγενείς των θυμάτων.

Loader