Επιστρέφουν τα lockdowns στην Ευρώπη, χάος στη Λατινική Αμερική

Επιστρέφουν τα lockdowns στην Ευρώπη, χάος στη Λατινική Αμερική

Τοπικά lockdown σε Ισπανία, σχεδόν 48,000 νέα περιστατικά στη Γαλλία, άνοδος σε ΗΠΑ

Toπικά lockdown επιβάλλονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού ενώ γενικευμένη καραντίνα είναι σε ισχύ στη Γαλλία. Τα κρούσματα στις ΗΠΑ αυξάνονται ενώ χαοτική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Λατινική Αμερική.

Η μια μετά την άλλη, οι ισπανικές περιφέρειες κλείνουν το έδαφός τους για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού και έτσι να αποφύγουν μια νέα γενικευμένη καραντίνα όπως στη Γαλλία.

Ωστόσο αυτό το τελευταίο χαρτί ίσως να αποδειχθεί ανεπαρκές. Την Κυριακή, η αριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε νέα κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, η οποία επέτρεψε την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα και επίσης εξουσιοδοτεί τις περιφερειακές αρχές, αρμόδιες σε θέματα υγείας, να αποκλείσουν το έδαφός τους.

Η πλειοψηφία των 17 περιφερειών της χώρας -ανάμεσά τους η Ανδαλουσία, η Μαδρίτη και η Καταλονία- αποφάσισαν να καταφύγουν σε αυτόν τον μηχανισμό, απαγορεύοντας έτσι στα τρία τέταρτα των 47 εκατομμυρίων Ισπανών να φύγουν από την περιφέρειά τους, εκτός αν έχουν πολύ συγκεκριμένους λόγους όπως για παράδειγμα η επίσκεψη σε γιατρό και η μετάβαση στην εργασία.

Ο αποκλεισμός αυτός αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων δεν θα φανεί "πριν από επτά ή οκτώ ημέρες", προειδοποίησε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του ισπανικού Υπουργείου Υγείας, Φερνάντο Σιμόν, αποκαλώντας "κακά" τα στοιχεία της επιδημίας στην Ισπανία.

Την Πέμπτη η χώρα κατέγραψε περισσότερα από 23.500 νέα κρούσματα σε 24 ώρες, ένα ρεκόρ από τότε που άρχισε το δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Η επιβολή εκ νέου καραντίνας στη Γαλλία θα προκαλέσει πτώση της οικονομικής δραστηριότητας κατά περίπου 15%, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ. Υπενθυμίζοντας ότι στην πρώτη καραντίνα η δραστηριότητα μειώθηκε κατά 30%, κυρίως λόγω της "κατάρρευσης του κατασκευαστικού τομέα", η κυβέρνηση στοχεύει αυτή τη φορά, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων, σε μια επιβράδυνση της τάξης του 15%.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι το συνολικό κόστος της οικονομικής στήριξης των εταιρειών κατά τη διάρκεια της καραντίνας θα ανέλθει στα 15 δισεκ. ευρώ για κάθε μήνα. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ισχύσουν μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, όμως ενδέχεται να παραταθούν.

Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες 47.637 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το σύνολο των μολύνσεων ανήλθε σε άνω του 1,28 εκατομμυρίου. Ο απολογισμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 235, στους 36.020 νεκρούς.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκε χθες Πέμπτη νέο ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες, τα οποία ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 90.000, με βάση την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η χώρα, όπου έχει ενσκήψει αναζωπύρωση της πανδημίας από τα μέσα Οκτωβρίου, κατέγραψε 91.290 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από προχθές Τετάρτη ως χθες Πέμπτη, με βάση την επισκόπηση από το Γαλλικό Πρακτορείο των δεδομένων του πανεπιστημίου ως τις 20:30 (02:30 σήμερα Παρασκευή ώρα Κύπρου).

Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 8,94 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες μολύνσεις αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτειά της ως εδώ. Το ίδιο διάστημα, άλλοι 1.021 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19 στις ΗΠΑ, τη χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα.

Λατινική Αμερική

 Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Ζαίχ Μπολσονάρου, που απορρίπτει την επιβολή περιοριστικών μέτρων όπως η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και η σύσταση στους πολίτες να μείνουν σπίτι για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας χαρακτήρισε χθες Πέμπτη "τρελό" το ότι πολλές κυβερνήσεις επιβάλλουν εκ νέου λοκντάουν για να αναχαιτίσουν το δεύτερο κύμα.

 Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 26.106 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης και καταγράφηκαν άλλοι 513 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 158.969 νεκρούς επί συνόλου 5,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.948 νέα κρούσματα μόλυνσης ενώ το ίδιο διάστημα διαπιστώθηκαν άλλοι 464 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 90.773 νεκρούς επί συνόλου 912.811 μολύνσεων.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι μάλλον πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων.

Κίνα

Στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν ως χθες Πέμπτη 25 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμός αρκετά μειωμένος από τα 47 για τα οποία γινόταν λόγος την προηγουμένη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Από τα νέα κρούσματα, τα 24 ήταν "εισαγόμενα", κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό μετά την είσοδό τους στην κινεζική επικράτεια. Πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, εντοπίστηκε ένα κρούσμα εντόπιας μετάδοσης, στην επαρχία Σαντόνγκ (ανατολικά).

Το υπουργείο Υγείας έκανε ακόμη λόγο για τον εντοπισμό 53 ασυμπτωματικών φορέων. Οι κινεζικές αρχές δεν συμπεριλαμβάνουν τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 85.940 ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό.

ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Xinhua

Loader