Έρευνα: Η απαγόρευση των αμβλώσεων πλήττει οικονομικά τις γυναίκες

Έρευνα: Η απαγόρευση των αμβλώσεων πλήττει οικονομικά τις γυναίκες

Θα έχει αντίκτυπο στις ζωές τους για χρόνια

Καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία θα έχει η κατάργηση του δικαιώματος των γυναικών να αποφασίζουν αν θα τεκνοποιήσουν και πότε.

«Η κατάργηση του δικαιώματος των γυναικών να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το πότε και εάν θα τεκνοποιήσουν θα είχε πολύ καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία», υποστήριξε πρόσφατα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen.

Η εν λόγω δήλωση ήρθε λίγες μέρες πριν διαρρεύσει από το Ανώτατο Δικαστήριο ένα προσχέδιο που υποδήλωνε ότι η πλειοψηφία των δικαστών σκόπευε να ανατρέψει νομοθεσία του 1973 που κήρυξε την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα.

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Instagram

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Facebook

Παράλληλα, η εκτίμηση της Yellen επιβεβαιώνεται μέσα από μια επιστημονική δημοσίευση που θα γίνει στο «American Economic Journal: Economic Policy».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση στην άμβλωση αναμένεται να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο και διαρκές πλήγμα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη μελέτη Turnaway, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 γυναίκες οι οποίες επιδίωξαν να προχωρήσουν σε άμβλωση σε 30 κλινικές σε όλη την Αμερική μεταξύ 2008 και 2010.

Διάβασε Επίσης: Αεροπορική εταιρεία επιτρέπει στους εργαζομένους της να δείχνουν τα τατουάζ τους

Το έγγραφο συνέκρινε την περιουσία εκείνων που έκαναν άμβλωση ακριβώς κάτω από το όριο για διακοπή με τις τύχες όσων γυναικών είχαν προχωρημένη εγκυμοσύνη και δεν μπορούσαν να την τερματίσουν.

Οι συγγραφείς δημιούργησαν έναν δείκτη οικονομικής δυσπραγίας, ο οποίος συνδύαζε διάφορα σημάδια, όπως η καθυστερημένη πληρωμή λογαριασμών, σε μία ενιαία κλίμακα. Οι γυναίκες στις οποίες αρνήθηκαν την άμβλωση είδαν μεγάλη αύξηση της οικονομικής δυσπραγίας στα δύο χρόνια μετά τον τοκετό. Ο αντίκτυπος στη συνέχεια υποχώρησε ελαφρώς, αλλά εξακολούθησε για χρόνια. Οι γυναίκες που έλαβαν άμβλωση δεν βίωσαν αυτό το φαινόμενο.

Εκείνες που αναγκάστηκαν να γεννήσουν ένα παιδί είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν δυσκολίες στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, να χρεοκοπήσουν και να τους κάνουν έξωση. Ο κίνδυνος τέτοιων σεναρίων παρέμενε υψηλός για τουλάχιστον έξι χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Διάβασε Επίσης: Ο Ιούνιος σηματοδοτεί την έναρξη των καλοκαιρινών φεστιβάλ!

Οι συγγραφείς εικάζουν ότι οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να παραμείνουν και πέρα από το χρονικό διάστημα που εξετάστηκε στην εργασία. Μία εγκυμοσύνη σημαίνει ιατρικές δαπάνες, χρόνο εκτός εργασίας (σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, που δεν είναι υποχρεωτική η άδεια μητρότητας με αποδοχές) και απώλεια εισοδήματος. Ταυτόχρονα, προστίθεται το κόστος ανατροφής του παιδιού.

Πολλές από τις γυναίκες που ζητούν άμβλωση ζουν ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας. Η Laura Wheery του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μία από τις συγγραφείς της μελέτης, λέει ότι αν το πλαίσιο για τις αμβλώσεις ανατραπεί, οι Αμερικανοί «θα πρέπει να περιμένουν πως θα δουν περισσότερες γυναίκες σε οικονομική δυσπραγία».

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

 

Loader