Έρευνα: Η αποχή από τα social media μειώνει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης

Έρευνα: Η αποχή από τα social media μειώνει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης

Τα αποτελέσματα νέας έρευνας

Στο συμπέρασμα ότι μια εβδομάδα χωρίς τα social media μειώνει το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης κατέληξε μια νέα βρετανική έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ψυχολογία μας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά αν κάνουμε ένα διάλειμμα από τα social media. Ακόμη και με μια εβδομάδα αποχής από το TikTok, το Instagram, το Twitter και το Facebook τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης μειώνονται. 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bath, με επικεφαλής τον Dr Jeff Lambert του Τμήματος Υγείας, δημοσίευσαν την έρευνα  "Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking" και στηρίχθηκαν στη μελέτη 154 συμμετεχόντων από 18 ως 72 ετών που ήταν καθημερινοί χρήστες των social.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη συνέχισε κανονικά τη χρήση των social media σε καθημερινή βάση, ενώ η δεύτερη σταμάτησε για μία εβδομάδα, αποκτώντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο κατά μέσο όρο οκτώ με εννέα ώρες την εβδομάδα.

Διάβασε Επίσης: Πλησιάζει η πρεμιέρα της τελευταίας σεζόν του “Who killed Sara?”

Η έρευνα μελέτησε την  ψυχική υγεία των ατόμων τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της έρευνας κι εκεί παρατηρήθηκε ότι μία εβδομάδα χωρίς social είναι λυτρωτική για την ψυχική υγεία.

«Η χρήση των social media είναι τόσο γενικευμένη που πολλοί από εμάς το κάνουμε χωρίς να σκεφτόμαστε, από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι που κλείνουμε τα μάτια μας το βράδυ. Εξαιτίας αυτής της τεράστιας χρήσης των social media, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Η μελέτη μάς έδειξε ότι πολλοί συμμετέχοντες παρατήρησαν οφέλη από την εβδομαδιαία αποχή των social media, εμφανίζοντας βελτιωμένη διάθεση και λιγότερο άγχος γενικά, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη κι ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να έχει θετική επίπτωση», ανέφερε ο Dr Lambert.

Διάβασε Επίσης: Ταϊλάνδη: Θα μοιράζει δωρεάν ένα εκατομμύριο φυτά κάνναβης στα νοικοκυριά

Οι ερευνητές μάλιστα θα εξετάσουν κατά πόσο το ψυχικό όφελος διαρκεί αν η αποστασιοποίηση από τα social διαρκέσει πάνω από μία εβδομάδα. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με τους ίδιους, τότε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους ειδικούς της ψυχικής υγείας ως ακόμη μία κλινική-θεραπευτική επιλογή.

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

Loader