Έρευνα: Ποιο είναι το μέλλον των εργασιακών σχέσεων

Έρευνα: Ποιο είναι το μέλλον των εργασιακών σχέσεων

Τα trends του -άμεσου- μέλλοντος

Μετά την πανδημία και την τηλεργασία, ο εργασιακός κόσμος έχει αλλάξει κατά πολύ.

Η ζωή μπορεί να έγινε πιο εύκολη με τα εργαλεία που παρείχαν και εξακολουθούν να παρέχουν ορισμένες εταιρείες, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά την πανδημία.

Οι ιδρυτές της Zwap, μίας startup που εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για να επιτρέπει στους επαγγελματίες να συναντώνται εικονικά και να δικτυώνονται, έχουν εντοπίσει 5 πιθανές τάσεις. Αυτές είναι οι εξής:

Υβριδική δικτύωση

Χάρη στην έξυπνη εργασία συνειδητοποιήσαμε ότι δεν ήταν απαραίτητες όλες οι συναντήσεις που κάναμε πριν, και κυρίως ότι δε χρειάζεται να είμαστε παρόντες για όλους, οπότε, όταν μπορούμε, συνεχίζουμε να εκμεταλλευόμαστε τις διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας, αφού πλέον έχουμε μάθει να τις χρησιμοποιούμε.

Διάβασε Επίσης: Λεπτομέρειες για την τέταρτη σεζόν του You 

Επαναπροσδιορισμός της γεωγραφίας της δουλειάς

Αυτό που προφανώς μας αρέσει περισσότερο στην εξ αποστάσεως εργασία είναι ότι -στην πραγματικότητα- μπορεί να γίνει από οπουδήποτε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όσοι μπορούν, αφήνουν την πόλη και πηγαίνουν να εργαστούν σε πιο όμορφα και χαλαρωτικά μέρη, ίσως στην εξοχή ή στη θάλασσα. Πρόκειται για τα λεγόμενα workations (work + location), μία ακόμη τεράστια τάση σε καιρούς Covid. Όσοι μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, συνήθως το εφαρμόζουν κιόλας.

Ουσιαστικότερη επικοινωνία με τα σωστά άτομα

Η ύπαρξη λιγότερων προσωπικών επαφών απαιτεί επιπρόσθετη προσπάθεια για την εξεύρεση των "σωστών" επαφών στο διαδίκτυο. Αν μέχρι πριν από δύο χρόνια οι συσκέψεις και τα επίσημα meetings ή τα ανεπίσημα δείπνα και after work drinks, ήταν μία ευκαιρία να συναντήσουμε επαγγελματίες με παρόμοια ενδιαφέροντα, τώρα πρέπει να αναζητήσουμε αυτές τις ευκαιρίες στο διαδίκτυο. "Είναι και θα είναι ολοένα και πιο σημαντικό να γίνετε μέλος των λεγόμενων vertical communties, μικρότερων κοινοτήτων δηλαδή, στο πλαίσιο των οποίων θα βασιστούν οι ουσιαστικές, αυθεντικές σχέσεις", εξηγεί ο Pedron.

Διάβασε Επίσης: Squid Game: Ο δημιουργός ετοιμάζει ταινία πιο βίαιη από τη σειρά 

Η τεχνολογία ως πρωταγωνίστρια

Η ψηφιακή επιτάχυνση της εργασίας θα αποτελέσει κατά μία έννοια τομή. Όσοι αποδείξουν ότι κατάφεραν να την εκμεταλλευτούν και συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση στο μέλλον, θα ξεχωρίσουν από τους άλλους. "Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που έχει κατακλύσει τον κόσμο της εργασίας έφερε μαζί του ένα σύνολο σημαντικών τεχνολογικών, πολιτιστικών, οργανωτικών, κοινωνικών και διοικητικών αλλαγών.

Η διαδικασία αυτή ενσωματώνει και εμπλέκει ολόκληρο το οικοσύστημα φέρνοντας διαφάνεια, ανταλλαγή και ένταξη όλων των συμμετεχόντων. Είναι ένα δημοκρατικό εργαλείο, το οποίο φέρνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, καλύτερες λειτουργίες και μειωμένο κόστος", διευκρινίζει ο Pedron.

Bρείτε μας στο Instagram

Η σημασία της εσωτερικής δικτύωσης

Η σωστή επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων είναι απαραίτητη στον εργασιακό χώρο. Η ορθή καταγραφή των πραγμάτων διευκολύνει και επιταχύνει την εκτέλεση των καθηκόντων, μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα, εδραιώνει τις σχέσεις. Τώρα που οι ευκαιρίες να συναντιόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο έχουν μειωθεί και ο φυσικός χώρος του γραφείου έχει απλοποιηθεί, αυτό ακριβώς το είδος της επικοινωνίας είναι που πρέπει να φροντίσουμε. "Θα είναι όλο και πιο σημαντικό να διατηρούμε και να εδραιώνουμε τις σχέσεις με τους συναδέλφους που συναντιούνται σπανιότερα", διευκρινίζει ο Pedron.

 

Πηγή

 

Πηγή φωτό

Loader