Εργαζόμενοι του ΠΟΥ εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά γυναίκες 

Εργαζόμενοι του ΠΟΥ εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά γυναίκες 

«Ανατριχιαστική» χαρακτήρισε την έκθεση ανεξάρτητων ερευνητών ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Σοκαρισμένοι δηλώνουν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μετά την έκθεση για φερόμενη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών από εργαζομένους του οργανισμού κατά την κρίση του έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες δεκάδων γυναικών, άνδρες εργαζόμενοι τις ανάγκασαν σε σεξ με αντάλλαγμα δουλειά, ή τους έστηναν «ενέδρα» σε γραφεία και νοσοκομεία, ή τους έδιναν αλκοόλ, εξαναγκάζοντάς τις σε σεξουαλικές πράξεις.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, χαρακτήρισε το συμβάν «ασυγχώρητο». 

Η 35σέλιδη έκθεση ήταν «ανατριχιαστική», είπε ο ίδιος, απολογούμενος στα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. 

«Λυπάμαι για αυτό που σας προκάλεσαν άνθρωποι που εργάστηκαν στον ΠΟΥ για να σας εξυπηρετούν και να σας προστατεύουν. Είναι κορυφαία προτεραιότητά μου όχι να δικαιολογηθούν οι δράστες, αλλά να λογοδοτήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου, χθες, Τρίτη. 

Από την πλευρά της και η περιφερειακή διευθύντρια του Οργανισμού για την Αφρική, Ματσιντίσο Μούτι απολογήθηκε στις γυναίκες και τα κορίτσια που υπέφεραν «εξαιτίας των πράξεων του προσωπικού μας» μεταξύ 2018 και 2020. Δήλωσε δε, «ταπεινωμένη, σοκαρισμένη και συντετριμμένη» από τα ευρήματα της ανεξάρτητης έρευνας. 

Σύμφωνα με αυτή, 21 από τους 83 δράστες, ήταν υπάλληλοι του ΠΟΥ. Οι κακοποιήσεις που περιλάμβαναν και εννέα καταγγελίες για βιασμό, έγιναν τόσο από ντόπιους όσο κι από ξένους υπαλλήλους οργανώσεων. 

Ήδη, ο ΠΟΥ τερμάτισε τα συμβόλαια τεσσάρων ανδρών που εξακολουθούσαν να δουλεύουν στον Οργανισμό, δεσμευόμενος για περαιτέρω μέτρα. 

Η ανεξάρτητη αυτή έρευνα προέκυψε μετά τις καταγγελίες περισσότερων από 50 γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση από υπαλλήλους του ΠΟΥ και άλλων εργαζομένων σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Πηγή

Loader