Ερντογάν προς Αμμοχωστιανούς: «Ελάτε!»

Ερντογάν προς Αμμοχωστιανούς: «Ελάτε!»

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα σημερινά δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο και η αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ

Μέσω καταιγίδας και σφοδρής βροχόπτωσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε χθες το απόγευμα την περίκλειστη Αμμόχωστο και έκανε εκ νέου κάλεσμα στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες όπως επιστρέψουν στην περιοχή και αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.

Για το περιβόητο μάλιστα πικ νίκ, είχαν προηγηθεί προσκλητήριες επιστολές από τον Τούρκο Πρόεδρο προς επιφανείς ελληνοκύπριους επιχειρηματίες των Βαρωσίων όπως παρευρεθούν στη χθεσινή εκδήλωση και λάβουν μέρος στην επίμαχη φιέστα. Στο κάλεσμα ωστόσο φαίνεται πως για την ώρα ανταποκρίνονται μόνο Τούρκοι και Τ/κ επιχειρηματίες με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για την πρόθεση δημιουργίας υπερπολυτελούς μαρίνας στη λεηλατημένη περιοχή.

Δείτε βίντεο από το πικ νικ - παρωδία:

H ανακοίνωση της κυβέρνησης 

"Η παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας στους εορτασμούς για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αλλά και η επίσκεψη του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αποτελούν μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ως γνωστόν, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει αύριο στα κατεχόμενα, συνοδευόμενος από Υπουργούς, για να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ενώ εξήγγειλε και πικνίκ στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας σημειώνει στη γραπτή της δήλωση ότι η παρουσία και επίσκεψη Ερντογάν "ταυτόχρονα, υπονομεύουν τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού, θετικού κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού".

Την ίδια ώρα, σημειώνει, οι ενέργειες αυτές προκαλούν το αίσθημα του συνόλου του κυπριακού λαού, και ειδικότερα των Αμμοχωστιανών.

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταγγείλει με επιστολές του τις ενέργειες της Τουρκίας και του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, τόσο προς τον ΓΓ των ΗΕ όσο και προς τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ και σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών της ΕΕ, ενώ οι προκλήσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου η ΕΕ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων", καταλήγει η ανακοίνωση.

Άννα Μαραγκού: Μετέωροι και πάλι οι Αμμοχωστιανοί

Σε χθεσινοβραδινή της παρέμβαση σε τηλεοπτικό δελτίο, η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Άννα Μαραγκού καυτηρίασε ως πολύ χλιαρή την ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας επισημαίνοντας πως οι Αμμοχωστιανοί βρίσκονται μετέωροι και θα ανέμεναν τουλάχιστον ένα διάγγελμα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που να τους καθοδηγήσει και να βγάλει το μήνυμα της ενότητας.

Αναμένουμε μια απολογία από τις διαχρονικές ηγεσίες των Ελληνοκυπρίων που μας έφτασαν στο σημερινό σημείο, υπογράμμισε.

φαφαφα
Τουρκικές σημαίες σε ερειπωμένα κτήρια των Βαρωσίων

 

Οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες σήμερα

Η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, η επίσκεψη του στο κατεχόμενο Βαρώσι, οι αναφορές του στις ε/κ περιουσίες, στο Κυπριακό και οι υποσχέσεις στους Τ/κ, τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου που τέλεσε με τον Τ/κ ηγέτη αλλά και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης Ερντογάν είναι τα δύο θέματα στα οποία αναφέρονται οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα.

Η εφημερίδα «Αβρούπα» (Ευρώπη), με τίτλο «Δεν είναι ευπρόσδεκτος» αναφέρεται στην παράνομη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες Κυριακή στα κατεχόμενα αλλά και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας – καταδίκης της επίσκεψης. Δημοσιεύει φωτογραφίες με τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των τριών ξεχωριστών εκδηλώσεων. Γράφει ακόμα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την παράνομη επίσκεψη του επισκέφτηκε μνημείο του Ατατούρκ και ξέχασε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στους τάφους των Ραούφ Ντεντκάς και Φαζίλ Κιουτσιούκ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Θα ξαναζωντανέψει το Βαρώσι» αναφέρεται στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και άλλων Τούρκων αξιωματούχων στο κατεχόμενο Βαρώσι ενώ ακολούθως τέλεσε τα εγκαίνια νέου νοσοκομείου. Η εφημερίδα συνοδεύει το δημοσίευμα της με φωτογραφίες από την επίσκεψη και το πικ νικ στο κατεχόμενο Βαρώσι. Αναφορά γίνεται και στην παρέλαση και εορτασμούς για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Αλλού γίνεται αναφορά σε έκθεση ζωγραφικής στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Άνοιξε το Βαρώσι στους Ε/κ» προβάλλει δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψη του στο κατεχόμενο Βαρώσι και γράφει ότι ο κ. Ερντογάν ήρθα στα κατεχόμενα, έλαβε μέρος σε εκδηλώσεις, τέλεσε εγκαίνια και μίλησε όπως ένας σπιτονοικοκύρης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της επίσκεψης Ερντογάν. Προβάλλει ακόμα στοιχεία για τις τελευταίες εξελίξεις στην πανδημία, στα κατεχόμενα, στις ελεύθερες περιοχές αλλά και στο παγκόσμιο.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Μεγάλος ενθουσιασμός» αναφέρεται στην παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα για να παρευρεθεί στους εορτασμούς της επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους και γράφει ότι, η επίσκεψη του γέμισε τους Τ/κ χαρά και ενθουσιασμό. Αλλού γράφει ότι στα πλαίσια της παράνομης επίσκεψης του ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέφτηκε και το κατεχόμενο Βαρώσι, όπου έκανα πικ νικ με τον Τ/κ ηγέτη. Αναφέρει ακόμα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Τ/κ ηγέτης τέλεσαν χθες τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου, το οποίο θα λειτουργήσει αποκλειστικά ως «νοσοκομείο αναφοράς» για τον Κορωνοϊό.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Έκκληση προς τους νόμιμους κατοίκους: Ελάτε!» προβάλλει δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψη του στο κατεχόμενο Βαρώσι και αναφέρεται στις αναφορές τόσο και του ιδίου όσο και του ηγέτη των Τ/κ Ερσίν Τατάρ για τις ε/κ περιουσίες και την διεκδίκηση της επιστροφής τους μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας». Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο και στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα για την καταδίκη της παράνομης επίσκεψης Ερντογάν αλλά και στην παρέμβαση της «αστυνομίας». Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα.

γσγσγσ

Αντίδραση από την ΕΕ

Τη λύπη της για τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια εκφράζει η ΕΕ, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ. "Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και για δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού", αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις "θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως". 

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ σημειώνει ότι "ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ".

"Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις", επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι "οι σημερινές εξελίξεις στα Βαρώσια έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες δημιουργίας χώρου για διάλογο και απαιτείται η ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για μια συνολική διευθέτηση και επανένωση με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο μέχρι τώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων και στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων".

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι "η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και για την επανένωση που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ".

Loader