Εθνική Λυρική Σκηνή: Όσα θα δούμε τη σεζόν 2022-2023

Εθνική Λυρική Σκηνή: Όσα θα δούμε τη σεζόν 2022-2023

Παραστάσεις, συναυλίες, συμπαραγωγές, διάσημοι σκηνοθέτες, λυρικοί ερμηνευτές

Δέκα νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου, ένα νέο έργο όπερας, πέντε αναβιώσεις παλαιότερων παραγωγών, συναυλίες, συμπαραγωγές με τα κορυφαία λυρικά θέατρα του κόσμου, συνεργασίες με διάσημους σκηνοθέτες και διακεκριμένους μαέστρους και ντεμπούτα κορυφαίων λυρικών ερμηνευτών σε νέους ρόλους.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοίνωσε το πρόγραμμα της περιόδου 2022-2023, το οποίο υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης στην έκτη θητεία του, που κατά τον ίδιον και όπως αναφέρει στο σημείωμα του «συμπυκνώνει το σύνολο των στόχων που έθεσα αναλαμβάνοντας τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στις αρχές του 2017».

Στο νέο πρόγραμμα η ΕΛΣ συμπαραγωγές με τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, την Όπερα του Καναδά, τη Λυρική Όπερα του Σικάγου, την Οπερά Κομίκ του Παρισιού, το Λα Μονναί των Βρυξελλών, την Όπερα του Γκαίτεμποργκ και τη Βασιλική Όπερα της Δανίας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το καλλιτεχνικό έργο μερικών από τους πιο περιζήτητους σκηνοθέτες της όπερας παγκοσμίως, όπως μεταξύ άλλων τους Κρύστοφ Βαρλικόφσκι, Ολιβιέ Πυ, Ντέιβιντ ΜακΒίκαρ, Λωράν Πελλύ, Στήβεν Λάνγκριτζ, Τζων Φούλτζεϊμς κ.ά., αλλά και Έλληνες σκηνοθέτες, όπως τη Νατάσα Τριανταφύλλη και τον Θέμελη Γλυνάτση.

Τις παραγωγές θα διευθύνουν Έλληνες και ξένοι αρχιμουσικοί, όπως, μεταξύ άλλων, οι Βασίλης Χριστόπουλος, Λουκάς Καρυτινός, Πάολο Καρινιάνι, Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι, Φιλίπ Ωγκέν, Ζακ Λακόμπ, Οντρέι Όλος, Ηλίας Βουδούρης, Νίκος Βασιλείου, Στάθης Σούλης.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους των παραγωγών της νέας σεζόν θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε σπουδαίους Έλληνες και διακεκριμένους ξένους τραγουδιστές, όπως μεταξύ άλλων τους Διονύση Σούρμπη, Τσέλια Κοστέα, Βασίλη Καβάγια, Πέτρο Μαγουλά, Άνταμ Σμιθ, Γιάννη Χριστόπουλο, Νικόλ Σεβαλιέ, Βασιλική Καραγιάννη, Μισέλ Λοζιέ, Μαρισία Παπαλεξίου, Χριστόφορο Σταμπόγλη, Δημήτρη Πλατανιά, Τάση Χριστογιαννόπουλο, Τάσο Αποστόλου, Φραντσέσκο Ντεμούρο κ.ά.

Το ντεμπούτο τους σε δύο εμβληματικούς ρόλους θα κάνουν στην Αθήνα η κορυφαία μεσόφωνος της εποχής μας Ανίτα Ρατσβελισβίλι στον ρόλο της Σαρλότ στον Βέρθερο και η σπουδαία υψίφωνος Άννα Πιρότσι στον ρόλο της Μήδειας στην ομώνυμη όπερα.

Στις νέες παραγωγές όπερας της χρονιάς συναντούμε τα αριστουργήματα των Κερουμπίνι Μήδεια (σκηνοθεσία Ντέιβιντ ΜακΒίκαρ), Όφενμπαχ Τα παραμύθια του Χόφμαν (σκηνοθεσία Κρύστοφ Βαρλικόφσκι) και Ταξίδι στη Σελήνη (σκηνοθεσία Λωράν Πελλύ), Βέρντι Φάλσταφ (σκηνοθεσία Στήβεν Λάνγκριτζ), Μπάρτοκ Ο πύργος του Κυανοπώγωνα (σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση), Μότσαρτ Ντον Τζοβάννι (σκηνοθεσία Τζων Φούλτζεϊμς) και Πουτσίνι Μαντάμα Μπαττερφλάι (σκηνοθεσία Ολιβιέ Πυ).

Το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα παρουσιάσει δύο νέες παραγωγές, το κλασικό μπαλέτο Δον Κιχώτης και μία ακόμα, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ένα νέο έργο - ανάθεση της ΕΛΣ– θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του την νέα σεζόν: ο Αντρέι, μια νέα όπερα της Δήμητρας Τρυπάνη αφιερωμένη στον κορυφαίο δημιουργό του κινηματογράφου Αντρέι Ταρκόφσκι, σε λιμπρέτο του Παντελή Μπουκάλα (25, 27, 28 Σεπτεμβρίου).

Από τις αναβιώσεις παλαιότερων παραγωγών ξεχωρίζουν ο Βέρθερος του Ζυλ Μασνέ –ένας φόρος τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή και πρόεδρο της ΕΛΣ Σπύρο Ευαγγελάτο–, ο Ναμπούκκο του Βέρντι σε σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο, τα Μαγικά μαξιλάρια των Γιώργου Δούση – Ευγένιου Τριβιζά, το τρίπτυχο χορού 3 ROOMS με χορογραφίες Γίρζι Κύλιαν, Οχάντ Ναχαρίν και Κωνσταντίνου Ρήγου, και o Τζάννι Σκίκι του Πουτσίνι σε σκηνοθεσία Τζων Φούλτζεϊμς.

Ο Κύκλος Μίκης Θεοδωράκης συνεχίζεται και τη σεζόν 2022/23 με την παρουσίαση της Δεύτερης Συμφωνίας και του Πνευματικού εμβατηρίου, καθώς και τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη.

H προπώληση για τις παραγωγές Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022 θα ξεκινήσει στις 29 Ιουλίου 2022 και θα πραγματοποιείται στα Ταμεία της ΕΛΣ και στην ticketservices.gr.

Πηγή φωτογραφίας 

Loader